Sisteme de asigurare a calitatii

Cuprins proiect Cum descarc?

Termeni utilizati in proiectare si implementarea sistemului HACCP	2
Capitolul I	4
Descrierea materiilor prime si auxiliare	4
Capitolul II	9
Schema tehnologica de obtinere a sucului de mere limpede	9
CAPITOPUL III	14
IDENTIFICAREA SI ANALIZA RISCURILOR	14
CAPITOPUL IV	18
STABILIREA PCC/PC PENTRU MATERIA PRIMA: MERE	18
Capitolul V	26
Implementarea planului HACCP	26
Capitolul VI	29
Specificatiile produsului finit-suc de mere	29
Bibliografie	31


Extras din proiect Cum descarc?

Termeni utilizati in proiectare si implementarea sistemului HACCP
1. Actiune corectiva - masura ce trebuie luata atunci cand sunt indici care evidentiaza o tendinta de pierdere a controlului in punctele critice de control (cand apare o deviatie).
2. Actiune preventiva - actiune necesara pentru eliminarea pericole lor sau reducerea lor pana la un nivel acceptabil.
3. Arborele de decizie HACCP - stabilit de Codex Alimentarius, cu prinde o serie de intrebari necesare pentru a determina daca un punct de control este punct critic de control.
4. Auditul planului HACCP - o examinare sistematica si indepen denta ce are drept scop determinarea faptului ca activitatile incluse in planul HACCP se desfasoara corespunzator si ating obiective le propuse.
5. Auditul sistemului HACCP - o examinare sistematica si indepen denta ce are drept scop determinarea faptului ca planul HACCP a fost implementat corespunzator, iar sistemul HACCP functioneaza conform planului HACCP.
6. Criteriu - o cerinta pe care se poate baza o hotarare sau o decizie.
7. Control - conducerea unei operatii, etape sau proces astfel incat sa se atinga un anumit nivel al performantelor dorite.
8. Defect critic - o abatere aparuta la un punct critic de control din cauza unui pericol, care poate avea consecinte grave asupra sanatatii consumatorilor.
9. Deviatie (abatere) - o abatere de la limitele critice.
10. Echipa HACCP- grupul de persoane (cu diferite pregatiri in do meniul productiei, controlului si asigurarii calitatii, microbiologiei, igienei) responsabil cu construirea unui plan HACCP.
11. HACCP (Hazard Analysis. Criticai Control Points; Analyse des dangers - Points Critiques pour leurs maitrise) (Analiza riscurilor. Punctele critice de control) - este un concept organizat si sistema tic bazat pe identificarea, evaluarea si tinerea sub control a tuturor riscurilor ce ar putea interveni in procesul de fabricatie, manipulare si distributie a acestora.
Aceasta metoda permite: 
- identificarea si analiza pericolelor asociate diferitelor stadii ale proceselor de productie si ale bunurilor alimentare; 
- definirea mijloacelor necesare controlului acestora; 
- asigurarea ca aceste mijloace sunt aplicate intr-un mod eficient si eficace.
12. Ingredient sensibil, susceptibil - un ingredient cunoscut ce poate fi aso ciat cu un pericol si care este afectat de acesta.
13. Limita critica - un criteriu care poate fi intalnit pentru fiecare ma sura asociata unui punct critic de control; o valoare care separa acceptabilul de inacceptabil.
14. Masura preventiva - actiune necesara pentru eliminarea perico lelor sau reducerea lor pana la un nivel acceptabil.
15. Monitorizare - verificarea prin teste, masuratori sau analize a fap tului ca procedurile de prelucrare sau manipulare in fiecare punct critic de control respecta criteriile stabilite.
16. Monitorizare continua - inregistrarea neintrerupta a datelor din proces (de exemplu, inregistrarea temperaturii pe o termograma cu ajutorul unui termometru de inregistrare).
17. Nivel/ limita - un criteriu mai strict decat limita critica care este utili zat de un operator pentru a reduce riscul aparitiei unei deviatii.
18. Pericol- proprietate de natura biologica, chimica sau fizica care poate face ca un aliment sa fie ,,nesigur" pentru consum.
19. Planul HACCP - un document scris bazat pe principiile HACCP care atesta utilizarea HACCP (delimiteaza procedurile care tre buie urmate pentru asigurarea controlului unui proces specific de fabricatie) intr-o intreprindere.
20. Punct de control (CP) - orice punct, operatie sau faza tehnolo gica la care pot fi controlati factorii de natura biologica, fizica sau chimica, dar in care pierderea controlului nu conduce la periclita rea sanatatii sau vietii consumatorului.
21. Punct critic de control (CCP) - un punct, operatie sau faza teh nologica la care se poate aplica controlul si poate fi prevenit, elimi nat sau redus la un nivel acceptabil un pericol (de natura biologica, fizica sau chimica) al securitatii alimentelor.
22. Sistemul HACCP - rezultatul implementarii unui plan HACCP.
23. Verificare HACCP - utilizarea unor metode, proceduri si teste su plimentare si/sau a unei treceri in revista a inregistrarilor monitori zarii, realizate pentru a determina daca sistemul HACCP este apli cat, daca functioneaza conform planului si daca monitorizarea este realizata efectiv si eficace.
 
Capitolul I
Descrierea materiilor prime si auxiliare
Sucurile de fructe sunt produse lichide, nealcoolice, cu grad diferit de claritate si vascozitate, obtinute prin presarea sau maruntirea fina a fructelor, cu sau fara adaos de zahar.
Pentru obtinerea sucului natural de mere limpede se folosesc urmatoarele materii prime si auxiliare:
- materii prime: mere
- materii auxiliare: apa, preparate enzimatice, ambalaj din sticla.

1.1Descrierea materiei prime
Conform standardului 2714-74, in functie de insusirile specifice si caracteristicile comerciale, soiurile de mere se impart in 3 grupe:
ogrupa A, superioare
ogrupa B, mijlocii
ogrupa C, obisnuite
Merele se livreaza in trei clase de calitate:
ocalitate extra
ocalitate I
ocalitate II
Conform standardului in vigoare, atat merele de calitate extra cat si cele de calitatea I si II trebuie sa indeplineasca unrmatoarele conditii:


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de asigurare a calitatii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
 Pirvulescu Luminita, "Estimarea calitatii sucurilor de fructe cu ajutorul analizatoarelor automate", Editura Orizonturi Universitare, Timisoara, 2003;
Stingheriu Rotar, Rodica, "Microbiologia produselor alimentare", Suceava, 2004;
Banu C.," Principii de drept alimentar", Editura Agir, Bucuresti, 2003;
Dabija, Adriana, "Sisteme de asigurare a calitatii I", note de curs, Suceava, 2016
Surse web:
http://lex.justice
http://lege5.ro
http://www.mmediu.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!