Sisteme de asigurare a calității

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 6362
Mărime: 103.21KB (arhivat)
Publicat de: Dimitrina Puiu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Ing. Constantinescu Gabriela
Facultatea de Inginerie Alimentara
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava

Cuprins

  1. Termeni utilizaţi în proiectare şi implementarea sistemului HACCP 2
  2. Capitolul I 4
  3. Descrierea materiilor prime si auxiliare 4
  4. Capitolul II 9
  5. Schema tehnologică de obţinere a sucului de mere limpede 9
  6. CAPITOPUL III 14
  7. IDENTIFICAREA ȘI ANALIZA RISCURILOR 14
  8. CAPITOPUL IV 18
  9. STABILIREA PCC/PC PENTRU MATERIA PRIMĂ: MERE 18
  10. Capitolul V 26
  11. Implementarea planului HACCP 26
  12. Capitolul VI 29
  13. Specificaţiile produsului finit-suc de mere 29
  14. Bibliografie 31

Extras din proiect

Termeni utilizaţi în proiectare şi implementarea sistemului HACCP

1. Acţiune corectivă - măsură ce trebuie luată atunci când sunt indici care evidenţiază o tendinţă de pierdere a controlului în punctele critice de control (când apare o deviaţie).

2. Acţiune preventivă - acţiune necesară pentru eliminarea pericole lor sau reducerea lor până la un nivel acceptabil.

3. Arborele de decizie HACCP - stabilit de Codex Alimentarius, cu prinde o serie de întrebări necesare pentru a determina dacă un punct de control este punct critic de control.

4. Auditul planului HACCP - o examinare sistematică şi indepen dentă ce are drept scop determinarea faptului că activităţile incluse în planul HACCP se desfăşoară corespunzător şi ating obiective le propuse.

5. Auditul sistemului HACCP - o examinare sistematică şi indepen dentă ce are drept scop determinarea faptului că planul HACCP a fost implementat corespunzător, iar sistemul HACCP funcţionează conform planului HACCP.

6. Criteriu - o cerinţă pe care se poate baza o hotărâre sau o decizie.

7. Control - conducerea unei operaţii, etape sau proces astfel încât să se atingă un anumit nivel al performanţelor dorite.

8. Defect critic - o abatere apărută la un punct critic de control din cauza unui pericol, care poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.

9. Deviaţie (abatere) - o abatere de la limitele critice.

10. Echipa HACCP- grupul de persoane (cu diferite pregătiri în do meniul producţiei, controlului şi asigurării calităţii, microbiologiei, igienei) responsabil cu construirea unui plan HACCP.

11. HACCP (Hazard Analysis. Criticai Control Points; Analyse des dangers - Points Critiques pour leurs maitrise) (Analiza riscurilor. Punctele critice de control) - este un concept organizat şi sistema tic bazat pe identificarea, evaluarea şi ţinerea sub control a tuturor riscurilor ce ar putea interveni în procesul de fabricaţie, manipulare şi distribuţie a acestora.

Această metodă permite:

- identificarea şi analiza pericolelor asociate diferitelor stadii ale proceselor de producţie și ale bunurilor alimentare;

- definirea mijloacelor necesare controlului acestora;

- asigurarea că aceste mijloace sunt aplicate într-un mod eficient şi eficace.

12. Ingredient sensibil, susceptibil - un ingredient cunoscut ce poate fi aso ciat cu un pericol şi care este afectat de acesta.

13. Limită critică - un criteriu care poate fi întâlnit pentru fiecare mă sură asociată unui punct critic de control; o valoare care separă acceptabilul de inacceptabil.

14. Măsură preventivă - acţiune necesară pentru eliminarea perico lelor sau reducerea lor până la un nivel acceptabil.

15. Monitorizare - verificarea prin teste, măsurători sau analize a fap tului că procedurile de prelucrare sau manipulare în fiecare punct critic de control respectă criteriile stabilite.

16. Monitorizare continuă - înregistrarea neîntreruptă a datelor din proces (de exemplu, înregistrarea temperaturii pe o termogramă cu ajutorul unui termometru de înregistrare).

17. Nivel/ limită - un criteriu mai strict decât limita critică care este utili zat de un operator pentru a reduce riscul apariţiei unei deviaţii.

18. Pericol- proprietate de natură biologică, chimică sau fizică care poate face ca un aliment sa fie „nesigur” pentru consum.

19. Planul HACCP - un document scris bazat pe principiile HACCP care atestă utilizarea HACCP (delimitează procedurile care tre buie urmate pentru asigurarea controlului unui proces specific de fabricaţie) într-o întreprindere.

20. Punct de control (CP) - orice punct, operaţie sau fază tehnolo gică la care pot fi controlaţi factorii de natură biologică, fizică sau chimică, dar în care pierderea controlului nu conduce la periclita rea sănătăţii sau vieţii consumatorului.

21. Punct critic de control (CCP) - un punct, operaţie sau fază teh nologică la care se poate aplica controlul şi poate fi prevenit, elimi nat sau redus la un nivel acceptabil un pericol (de natură biologică, fizică sau chimică) al securităţii alimentelor.

22. Sistemul HACCP - rezultatul implementării unui plan HACCP.

23. Verificare HACCP - utilizarea unor metode, proceduri şi teste su plimentare şi/sau a unei treceri în revistă a înregistrărilor monitori zării, realizate pentru a determina dacă sistemul HACCP este apli cat, dacă funcţionează conform planului şi dacă monitorizarea este realizată efectiv şi eficace.

Capitolul I

Descrierea materiilor prime si auxiliare

Sucurile de fructe sunt produse lichide, nealcoolice, cu grad diferit de claritate şi vâscozitate, obţinute prin presarea sau mărunţirea fină a fructelor, cu sau fără adaos de zahăr.

Pentru obţinerea sucului natural de mere limpede se folosesc următoarele materii prime şi auxiliare:

- materii prime: mere

- materii auxiliare: apă, preparate enzimatice, ambalaj din sticlă.

1.1Descrierea materiei prime

Conform standardului 2714-74, în funcţie de însuşirile specifice şi caracteristicile comerciale, soiurile de mere se împart în 3 grupe:

ogrupa A, superioare

ogrupa B, mijlocii

ogrupa C, obişnuite

Merele se livrează în trei clase de calitate:

ocalitate extra

ocalitate I

ocalitate II

Conform standardului în vigoare, atât merele de calitate extra cât şi cele de calitatea I şi II trebuie să îndeplinească unrmătoarele condiţii:

Bibliografie

Cărti:

Pîrvulescu Luminiţa, “Estimarea calităţii sucurilor de fructe cu ajutorul analizatoarelor automate”, Editura Orizonturi Universitare, Timişoara, 2003;

Stingheriu Rotar, Rodica, “Microbiologia produselor alimentare”, Suceava, 2004;

Banu C.,” Principii de drept alimentar”, Editura Agir, Bucureşti, 2003;

Dabija, Adriana, “Sisteme de asigurare a calităţii I”, note de curs, Suceava, 2016

Surse web:

http://lex.justice

http://lege5.ro

http://www.mmediu.ro

Preview document

Sisteme de asigurare a calității - Pagina 1
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 2
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 3
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 4
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 5
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 6
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 7
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 8
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 9
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 10
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 11
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 12
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 13
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 14
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 15
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 16
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 17
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 18
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 19
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 20
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 21
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 22
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 23
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 24
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 25
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 26
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 27
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 28
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 29
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 30
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 31
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 32
Sisteme de asigurare a calității - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Sisteme de asigurare a calitatii.docx

Alții au mai descărcat și

Sistem de management al siguranței alimentare în cofetărie

NOŢIUNI INTRODUCTIVE Produsele de patiserie dulci, semidulci sau sărate sunt produse obţinute cu preponderenţă din făină şi ouă, grăsimi animale...

Principalele aspecte legate de sucurile naturale de fructe - compoziția fructelor, metode de preparare, ambalare, aparatură și liniile aferente

INTRODUCERE Lucrarea îşi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode de...

Influența Ambalajelor Metalice asupra Conservabilitații Alimentelor

INTRODUCERE Până la consumatorul individual sau colectiv, alimentele parcurg un circuit complex, atât ca posibilităţi de insalubrizare, cât şi ca...

Implementarea Sistemului de Management HACCP într-o Unitate de Producție de Fabricare a Bomboanelor Umplute

Tema Implementarea sistemului HACCP într-o unitate de producţie de fabricare a bomboanelor umplute. IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT HACCP...

Înghețata de fructe

Introducere Generalități Primul desert înghețat a fost creat în Imperiul Roman pe timpul împaratului Nero. Era o combinație între zapadă ,...

Implementarea HACCP în sectorul de producție și procesare a fructelor și legumelor

1. Întroducere Toate merele care sunt zemoase şi au un raport acizi-zahăr armonic, adică cele care au un gust acrişor agreabil, se potrivesc...

Produsele horticole, calitate și păstrare

INTRODUCERE Produsele horticole au o mare importanta în alimentaţia populaţiei, acestea folosindu-se atât în stare proaspătă cât şi ca materii...

Implementarea sistemului HACCP pe linia tehnologică de obținere a jeleului de kiwi

Societatea S.C. FLYSYNTAX S.R.L., cu sediul în judeţul Vâlcea, str. Calea lui Traian nr.32, sat Olteni, comuna Bujoreni, producătoare de preparate...

Te-ar putea interesa și

Managementul calității și controlului tehnic de calitate

Fisa postului pentru conducatorul biroului CTC 1.POST: Sef birou 2.POZITIA: din stat functiuni 3.COMPARTIMENT: CTC 4.CERINTE: Studii...

Audit Intern - SC Frigorifer SA

INTRODUCERE Realitatile lumii contemporane , dupa o perioada de peste 50 ani de pace , evidentiaza o evolutie dinamica atat din punct de vedere...

Sisteme de asigurare a calității - conservele de mazăre

1. GENERALITĂŢI 1.1. Istoricul, originea, importanţa mazării Originară din Asia Mica şi Asia Centrala, mazărea a fost cultivata în antichitate...

Analiza sistemului de management al calității aplicat în SC Automobile Dacia SA

Capitolul 1 – Probleme de baza ale calitatii produselor 1.1 Calitatea - Notiune concreta, complexa, dinamica Pentru multă lume, şi mai ales...

Managementul calității și controlului tehnic de calitate

Efectele economice ale perfectionarii activitatii de control Masurile pentru perfectionarea activitatii de control vizeaza in principal ridicarea...

Calitatea Produselor

CAPITOLUL I Probleme de baza ale calitatii produselor 1.1 Calitatea, notiune concreta complexa, dinamica. Notiunea de calitate a produselor si...

Managementul calității la SC Automobile Dacia SA

I. Generalități Pentru multă lume, şi mai ales pentru cei care lucrează în industrie sau construcţii, calitatea reprezintă conformitatea cu...

Sisteme de asigurare a calității

HACCP = sistem de abordare preventivă şi sistematică a siguranţei alimentelor, care se referă la analiza pericolelor de natură biologică, chimică...

Ai nevoie de altceva?