Sistemul HACCP - Etapele de Implementare

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 5988
Mărime: 35.27KB (arhivat)
Publicat de: George Stănescu
Puncte necesare: 7
Facultatea Transilvania Alimentatie Si Turism

Extras din proiect

CAP.1 Sistemul HACCP- etapele de implementare

Siguranta alimentara este in legatura cu aparitia riscurilor alimentare la nivelul consumului.Riscurile alimentare pot aparea la orice nivel al domeniului alimentar si de aceea este necesar uncontrol corespunzator. Astfel, siguranta alimentara este asigurata prin eforturile combinate ale partilor implicate in domeniul alimentar.Organizatiile din sfera alimentara, incepand cu producatorii de furaje si produse primare,continuand cu procesatorii de alimente, operatori de transport si depozitare si subcontractori, pana lavanzarea cu amanuntul si servicii de desfacere a produselor alimentare (incluzand companiile cu carese afla in stansa legatura, cum ar fi: producatorii de echipamente, de ambalaje, produse de curatare,aditivi si ingrediente). Furnizorii de servicii sunt, de asemenea, inclusi.Implementarea sistemului HACCP / ISO 22000 presupune parcurgerea logica a celor 13 etapecorespunzatoare unui plan de lucru specific pentru fiecare proces si/sau produs analizat si anume:

Etapa 1. Definirea scopului actiunii de implementare a sistemului de management asigurantei alimentului

Conducerea intreprinderii stabileste necesitatea implementarii sistemului de management al sigurantzei alimentului.

Etapa 2. Constituirea echipei HACCP

Este necesara crearea unei echipe pluridisciplinare formata din specialisti cu experienta incontrolul calitatii (managerul general, responsabilul de calitate, experti tehnici, maistri, muncitori,etc.)

Etapa 3. Descrierea produsului si a metodelor de distributie

Descrierea completa a materiilor prime, ingredientilor, materialelor de conditionare si ambalare aproduselor in curs de fabricatie precum si a produselor finite. Pentru produsele intermediare siprodusul finit se vor preciza caracteristicile generale (formula, compozitie, volum, forma, structura,textura), proprietati fizico-chimice si microbiologice, tratamentele suferite, conditiile de ambalare,conditiile de depozitare si distributie. Aceasta etapa de identificare a produsului este foarte importantadeoarece ajuta la determinarea pericolelor care pot aparea si afecta securitatea produsului si in finalconsumatorul.

Etapa 4. Identificarea utilizarii date si a categoriei de consumatori ai produsului

Completeaza informatiile precedente si conduce la precizarea termenului de valabilitate, stabilitatiila utilizare a produsului finit, instructiunilor de utilizare. Echipa HACCP trebuie sa identifice dacaprodusul se adreseaza consumului general sau se adreseaza unei categorii “sensibile” a populatiei,precizand clar aceste detalii pe eticheta produsului.

Etapa 5. Construirea diagramei de flux tehnologic si descrierea procesului

In aceasta etapa echipa HACCP elaboreaza schema tehnologica bloc, schema de flux tehnologic siplanul de amplasare a sectiei de fabricatie (pentru urmarirea desfasurarii procesului tehnologic sisesizarea eventualelor incrucisari si intoarceri de flux).

Preview document

Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 1
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 2
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 3
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 4
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 5
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 6
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 7
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 8
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 9
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 10
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 11
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 12
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 13
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 14
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 15
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 16
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 17
Sistemul HACCP - Etapele de Implementare - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Sistemul HACCP - Etapele de Implementare.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Sistem de management al siguranței alimentare în cofetărie

NOŢIUNI INTRODUCTIVE Produsele de patiserie dulci, semidulci sau sărate sunt produse obţinute cu preponderenţă din făină şi ouă, grăsimi animale...

Implementarea HACCP în sectorul de producție și procesare al cafelei

INTRODUCERE Cercetările asupra arborelui de cafea şi asupra fructului său, bobul de cafea, datează încă din anul 1700. Cafeaua este un produs...

Implementarea HACCP - studiu de caz cașcaval afumat

Introducere Statisticile au pus în evidenţă îmbolnăviri alimentare produse de consumul de lapte pasteurizat, lapte praf, îngheţată, produse...

Implementarea HACCP în sectorul de producție și procesare a laptelui - studiu de caz brânză proaspătă de vacă

INTRODUCERE HACCP-Analiza Riscului Punct Critic de Control(Hazard Analysis Critical Control Point)-este un sistem cu aplicaţie în domeniul...

Implementarea HACCP în sectorul de producție și procesare a fructelor și legumelor - studiu de caz - dulceața de prune

INTRODUCERE 1.Sistemul HACCP- Etapele de implementare. Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) se traduce prin "Analiza hazardelor si...

Implementarea HACCP în sectorul de producție și procesare a laptelui. studiu de caz - brânza de burduf

INTRODUCERE Sistemul HACCP a fost dezvoltat iniţial ca model de control al calităţii în procesarea alimentelor, dar obligaţia produselor de marcă...

Implementarea HACCP în sectorul de producție și procesare a fructelor și legumelor

1. Întroducere Toate merele care sunt zemoase şi au un raport acizi-zahăr armonic, adică cele care au un gust acrişor agreabil, se potrivesc...

Implementarea sistemului HACCP pentru obținerea unui produs alimentar

Introducere 1. Sistemul HACCP- Etapele de implementare 2. Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) se traduce prin "Analiza hazardelor...

Ai nevoie de altceva?