Spectroscopia de Emisie

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3349
Mărime: 764.50KB (arhivat)
Publicat de: Elisaveta Chirilă
Puncte necesare: 7
Universitatea Stefan cel Mare Facultatea de Inginerie Alimentara Controlul si Expertiza Produselor Alimentare

Cuprins

  1. Consideratii teoretice 3
  2. Spectroscopia de emisie atomică 3
  3. Spectroscopia de emisie atomică în flacără 5
  4. Spectroscopia de emisie atomică cu plasmă 6
  5. Spectrometria de emisie atomică cu plasmă cuplată inductiv 6
  6. Spectroscopia de emisie atomică cu plasmă cuplată 8
  7. inductiv și spectrometru de masă (IPC-MS) 8
  8. Spectroscopia de emisie atomică cu plasmă de 8
  9. microunde (MPT-AES) 8
  10. Spectroscopia de emisie atomică descărcare electrică 9
  11. cu scânteie sau cu arc 9
  12. Aparatură 9
  13. Spectrometre și fotometre 9
  14. Spectrometre cu reţea de difracţie 11
  15. Generatorul de înaltă frecvență 12
  16. Generatorul de plasmă cuplată inductiv 13
  17. Bibliografie 15

Extras din proiect

Consideratii teoretice

Spectroscopia este o denumire generică dată unei clase de procedee şi tehnici experimentale prin care se urmăreşte şi se cuantifică efectul emisiei sau absorbţiei de energie de către o probă solidă lichidă sau gazoasă în scopul analizei calitative şi/sau cantitative a acesteia. În urma acestor interferenţe energetice rezultă spectre ce reprezintă distribuţii ale intensităţii unei radiaţiei în funcţie de lungimea de undă, de frecvenţă (energie), de masă, iar in cazul particulelor grele, în funcție de viteză.

Spectrometrul este mijlocul tehnic prin care se materializează diferitele metode și tehnici spectroscopice. Spectrometrul, în înțelesul cel mai larg, este un instrument optic sau optoelectronic dispersiv destinat analizei spectroscopice calitative și antitative și este format dintr-o prismă sau o reţea de difracție, fante optice şi un detector fotoelectric pentru a măsura transmitanţa sau absorbanţa. La ora actuală, termenul de spectrometru este aplicat şi la mijloacele de măsurare nedispersive echipate cu interferometre, prelucrarea datelor făcîndu-se prin Transformată Fourier. Dat fiind faptul că spectroscopia şi aparatura spectroscopică au evoluat continuu de-a lungul anilor și terminologia folosită s-a diversificat.

Spectroscopia de emisie atomică

Analiza colorării flăcării. Analiza vizuală a colorării flăcării este o metodă rapidă şi ieftină folosită pentru identificarea elementelor chimice încă de la începuturile chimiei şi folosită şi astăzi în chimia analitică. Principiul constă în compararea spectrului vizibil (al culorii) emis de o probă, excitată intr-o flacără, cu diferite spectre luminoase ale unor elemente cunoscute. Cu toate că intensitatea emisiei luminoase a probei aduse în flacără este proporţională cu concentraţia elementului sau ionului, în substanţa de analizat este greu să se facă aprecieri ale concentraţiei pe calea analizei vizuale a emisiei luminoase. Explicaţia ştiinţifică a fenomenului de emisie atomică constă în modificarea raporturilor energetice ale straturilor electronice exterioare a atomilor sub influența aportului de energie termică dat de flacără. Electronii exteriori (electronii de valenţă) ai unui atom pot fi deplasaţi prin aport de energie (în acest caz energie termică de la flacără) pe straturi enegetice mai îndepărtate de nucleul atomului, neocupate de alţi electroni, unde ei se vor găsi într-o aşa zisă stare excitată. Aceşti electroni posedă o energie potenţială ridicată, iar la fluctuaţii ale aportului de energie termică, sau la încetarea acestuia, ei revin pe stratul electronic de unde au plecat şi emit energia excedentară sub forma unui foton de o anumită lungime de undă (o anumită culoare). Revenirea pe nivelul energetic de bază se poate face şi în trepte. La parcurgerea fiecărei trepte de la un nivel energetic superior către un nivel energetic inferior se emite radiaţie luminoasă de o anumită culoare. Energia luminoasă emisă depinde de diferenţa nivelului energetic ΔE. Această diferenţă caracterizează fiecare element. Energia fotonilor determină lungimea de undă λ şi prin aceasta culoarea emisă de către element sau ion:

ΔE=h =h.f

Unde: c - viteza luminii;

h - constanta lui Plank.

Atunci când un anumit element prezintă o colorare a flăcării şi majoritatea ionilor lui din combinaţi chimice prezintă de regulă aceeaşi coloraţie a flăcării. Există şi excepţii, aşa de exemplu sulfatul de bariu prezintă o culoare verde a flăcării pe când fosfatul de bariu nu prezintă colorare a flăcării. Multe elemente emit la temperaturi ridicate linii spectrale vizibile.

Pentru elemente mai greu excitabile sunt necesare surse energetice mai puternice decât flacăra

de gaz precum arcul electric, plasma, laserul, aparatura de analiză fiind în aceste cazuri mai complexă. Odată cu dezvoltarea analizei instrumentale, tehnicile de analiză ale radiaţiei luminoase specifice emisă de elemente şi ioni au trecut de la analiza vizuală cu ochiul şi creierul, la analiză spectroscopică. Cu ajutorul spectroscopiei se pot localiza mult mai bine poziţiile radiaţiilor emise pe scara lungimilor de undă şi prin aceasta identificarea calitativă precisă a elementelor. De asemenea, prin măsurători fotometrice efectuate pe anumite segmente specifice ale spectrului (linii sau benzi) se poate determina concentraţia elementului sau ionului din intensitatea emisiei luminoase.

Preview document

Spectroscopia de Emisie - Pagina 1
Spectroscopia de Emisie - Pagina 2
Spectroscopia de Emisie - Pagina 3
Spectroscopia de Emisie - Pagina 4
Spectroscopia de Emisie - Pagina 5
Spectroscopia de Emisie - Pagina 6
Spectroscopia de Emisie - Pagina 7
Spectroscopia de Emisie - Pagina 8
Spectroscopia de Emisie - Pagina 9
Spectroscopia de Emisie - Pagina 10
Spectroscopia de Emisie - Pagina 11
Spectroscopia de Emisie - Pagina 12
Spectroscopia de Emisie - Pagina 13
Spectroscopia de Emisie - Pagina 14
Spectroscopia de Emisie - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Spectroscopia de Emisie.doc

Alții au mai descărcat și

Legislație alimentară

1. Elemente introductive Suntem 6,2 miliarde de oameni şi populaţia lumii creşte cu 200.000 de oameni în fiecare zi . Dacă ne-am hrăni doar cu...

Spectroscopia

1. Generalităţi Se vorbeşte de o analiză chimică atunci când activitatea depusă, de o persoană, grup sau organizaţie, are drept rezultat cel...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Spectroscopia de absorbție atomică în flacără

Spectroscopia de absorbtie atomica Spectroscpoia de absorbtie atomica (AAS) este o metoda recunoscuta pentru analiza cantitativa a multor elemente...

Spectroscopia de Absorbție Atomică cu Flacără

Spectroscopia de absorbţie atomică are la bază legea lui Kirchoff care spune că un element emite aceleaşi linii spectrale pe care este capabil să...

Management de Risc în Industria Alimentară și Industria Chimică

Fişă produsul PASTE FĂINOASE 1. Denumire exactă: Paste făinoase 2. Ingrediente: apă, făina albă din grâu durum şi opţional, se vor regăsi şi...

Lanțul Frigorific

Definitia si rolul lantului frigorific Prin definiţie, lanţul frigorific simbolizează continuitatea mijloacelor utilizate succesiv în vederea...

Congelarea

CURS1 CONGELAREA 1. Aspecte generale privind congelarea Răcirea este un element indispensabil al aproape tuturor tehnicilor post– recoltă sau...

Te-ar putea interesa și

Metode Spectrofotometrice de Analiza a Produselor Alimentare

Principii de analiza spectroscopie 1.1 Notiuni spectroscopie Spectroscopia este o denumire generica data unei clase de procedee si tehnici...

Materiale pentru echipamente din industria laptelui

INTRODUCERE Brânzeturile sunt produse obținute prin coagularea laptelui și prelucrarea coagulului obținut utilizând ca materie primă lapte...

Spectroscopia

1. Generalităţi Se vorbeşte de o analiză chimică atunci când activitatea depusă, de o persoană, grup sau organizaţie, are drept rezultat cel...

Aliaje metalice rezistențe la radiații

Generalitati Sub actiunea radiatiilor, materialele de constructie sufera transformari structurale ce au o influenta negativa asupra proprietatilor...

Analiza spectrală a uleiurilor alimentare degradate

I) INTRODUCERE Ne-am propus sa analizam legatura dintre degradarea a doua tipuri de uleiuri alimentare,ulei de floarea soarelui Floriol si ulei de...

Evaluarea Rigiditații Piersicilor cu Ajutorul Spectroscopiei NIR

SPECTROSCOPIA Spectroscopia este o stiință care studiază interacțiunea dintre radiațiile electromagnetice cu materia. Spectroscopia este totodată...

Spectrofotometre

Structura Aparatele cu care se realizeaza masurarea absorbtiei radiatiei luminoase poarta denumirea de spectrofotometre. Un spectrofotometru...

Surse de radiație în spectroscopie

Introducere In spectroscopia de absortie molecular(dar si atomica),sursa ideala de radiatie este aceea care emite o putere radiant pe cat posibil...

Ai nevoie de altceva?