Spectroscopia de Emisie

Cuprins proiect Cum descarc?

Consideratii teoretice 3
Spectroscopia de emisie atomica 3
Spectroscopia de emisie atomica in flacara 5
Spectroscopia de emisie atomica cu plasma 6
Spectrometria de emisie atomica cu plasma cuplata inductiv 6
Spectroscopia de emisie atomica cu plasma cuplata 8
inductiv si spectrometru de masa (IPC-MS) 8
Spectroscopia de emisie atomica cu plasma de 8
microunde (MPT-AES) 8
Spectroscopia de emisie atomica descarcare electrica 9
cu scanteie sau cu arc 9
Aparatura 9
Spectrometre si fotometre 9
Spectrometre cu retea de difractie 11
Generatorul de inalta frecventa 12
Generatorul de plasma cuplata inductiv 13
Bibliografie 15


Extras din proiect Cum descarc?

Consideratii teoretice
Spectroscopia este o denumire generica data unei clase de procedee si tehnici experimentale prin care se urmareste si se cuantifica efectul emisiei sau absorbtiei de energie de catre o proba solida lichida sau gazoasa in scopul analizei calitative si/sau cantitative a acesteia. In urma acestor interferente energetice rezulta spectre ce reprezinta distributii ale intensitatii unei radiatiei in functie de lungimea de unda, de frecventa (energie), de masa, iar in cazul particulelor grele, in functie de viteza.
Spectrometrul este mijlocul tehnic prin care se materializeaza diferitele metode si tehnici spectroscopice. Spectrometrul, in intelesul cel mai larg, este un instrument optic sau optoelectronic dispersiv destinat analizei spectroscopice calitative si antitative si este format dintr-o prisma sau o retea de difractie, fante optice si un detector fotoelectric pentru a masura transmitanta sau absorbanta. La ora actuala, termenul de spectrometru este aplicat si la mijloacele de masurare nedispersive echipate cu interferometre, prelucrarea datelor facindu-se prin Transformata Fourier. Dat fiind faptul ca spectroscopia si aparatura spectroscopica au evoluat continuu de-a lungul anilor si terminologia folosita s-a diversificat.
Spectroscopia de emisie atomica
Analiza colorarii flacarii. Analiza vizuala a colorarii flacarii este o metoda rapida si ieftina folosita pentru identificarea elementelor chimice inca de la inceputurile chimiei si folosita si astazi in chimia analitica. Principiul consta in compararea spectrului vizibil (al culorii) emis de o proba, excitata intr-o flacara, cu diferite spectre luminoase ale unor elemente cunoscute. Cu toate ca intensitatea emisiei luminoase a probei aduse in flacara este proportionala cu concentratia elementului sau ionului, in substanta de analizat este greu sa se faca aprecieri ale concentratiei pe calea analizei vizuale a emisiei luminoase. Explicatia stiintifica a fenomenului de emisie atomica consta in modificarea raporturilor energetice ale straturilor electronice exterioare a atomilor sub influenta aportului de energie termica dat de flacara. Electronii exteriori (electronii de valenta) ai unui atom pot fi deplasati prin aport de energie (in acest caz energie termica de la flacara) pe straturi enegetice mai indepartate de nucleul atomului, neocupate de alti electroni, unde ei se vor gasi intr-o asa zisa stare excitata. Acesti electroni poseda o energie potentiala ridicata, iar la fluctuatii ale aportului de energie termica, sau la incetarea acestuia, ei revin pe stratul electronic de unde au plecat si emit energia excedentara sub forma unui foton de o anumita lungime de unda (o anumita culoare). Revenirea pe nivelul energetic de baza se poate face si in trepte. La parcurgerea fiecarei trepte de la un nivel energetic superior catre un nivel energetic inferior se emite radiatie luminoasa de o anumita culoare. Energia luminoasa emisa depinde de diferenta nivelului energetic ?E. Aceasta diferenta caracterizeaza fiecare element. Energia fotonilor determina lungimea de unda ? si prin aceasta culoarea emisa de catre element sau ion:
?E=h =h.f
Unde: c - viteza luminii;
h - constanta lui Plank.
Atunci cand un anumit element prezinta o colorare a flacarii si majoritatea ionilor lui din combinati chimice prezinta de regula aceeasi coloratie a flacarii. Exista si exceptii, asa de exemplu sulfatul de bariu prezinta o culoare verde a flacarii pe cand fosfatul de bariu nu prezinta colorare a flacarii. Multe elemente emit la temperaturi ridicate linii spectrale vizibile.
Pentru elemente mai greu excitabile sunt necesare surse energetice mai puternice decat flacara
de gaz precum arcul electric, plasma, laserul, aparatura de analiza fiind in aceste cazuri mai complexa. Odata cu dezvoltarea analizei instrumentale, tehnicile de analiza ale radiatiei luminoase specifice emisa de elemente si ioni au trecut de la analiza vizuala cu ochiul si creierul, la analiza spectroscopica. Cu ajutorul spectroscopiei se pot localiza mult mai bine pozitiile radiatiilor emise pe scara lungimilor de unda si prin aceasta identificarea calitativa precisa a elementelor. De asemenea, prin masuratori fotometrice efectuate pe anumite segmente specifice ale spectrului (linii sau benzi) se poate determina concentratia elementului sau ionului din intensitatea emisiei luminoase.


Fisiere in arhiva (1):

  • Spectroscopia de Emisie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!