Strategii europene în industria laptelui

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 6660
Mărime: 321.00KB (arhivat)
Publicat de: Corina I.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Laptele si produsele lactate detin un rol deosebit de important in alimentatia populatiilor din tarile europene. Functionarea normala a pietei acestor produse a fost si ramane o preocupare permanenta a comunitatii.

Uniunea Europeana este al doilea exportator din lume la unt, dupa Noua Zeelanda, primul exporator de branzeturi, al doilea exportator de lapte praf si primul exportator mondial de lapte condensat.

Cele mai mari tari producatoare de lapte din UE25 sunt: Germania, Franta, Marea Britanie, Polonia, Olanda, Italia.

Dupa aderare, Romania ar ocupa locul al zecelea dupa numarul de vaci si al nouasprezecelea dupa productia totala de lapte a UE27, ceea ce arata un imporatnt decalaj din punct de vedere al randamentelor medii pe vaca anual. Recuperarea acestui decalaj va avea loc in timp, in conditiile unei sustineri mai reduse din fondurile comunitare fata de sustinerea de care au beneficiat vechile state membre. UE a decuplat sprijinul de productie, iar pretul laptelui este in scadere. Aceasta situatie creeaza Romaniei dificultati deoarece sprijinul acordat pe vaca nu stimuleaza cresterea productiei medii, care este scazuta. Se impune acordarea unor stimulente suplimentare pentru rasa, calitate, sisteme de crestere.

Noua reforma a Politicii Agricole Comune, inceputa in anii 2003-2004, introduce schimbari esentiale in sistemul Organizarii Comune de Piata a laptelui si produselor lactate. Desi reglementarile anterioare sunt abrogate, se mentin tranzitorii unele prevederi ale acestora sau altele sunt preluate de noua legislatie. Principalele acte legislative comuniatre in sectorul lapte si rpoduse lactate sunt:

- Reglementarea Consilului (CE) nr. 1782/2003 privind normele comune pentru sustinerea directa in cadrul Pac a veniturilor producatorilor de lapte.

- Reglementarea Consilului (CE) nr. 1787/2003 privind Organizarea Comuna a Pietei in sectorul laptelui si produselor lactate.

- Reglementarea Consilului (CE) nr. 1788/2003 pentru instituirea unei taxe in sectorul lapte si produse lactate.

- Reglementarea Consilului (CE) nr. 595/2004 privind stabilirea normelor de aplicare a RC nr. 1788/2003.

- Reglementarea Consilului (CE) nr. 1255/1999 privind OCP a laptelui si produselor lactate se mentine tranzitoriu.

- Reglementarea Consilului (CE) nr. 1256/1999 privind platile suplimentare si/sau platile la suprafata se mentin tranzitoriu.

Produsele care sunt supuse regimului Organizarii Comune de Piata a laptelui si produselor lactate sunt:

- laptele si smantana proaspata;

- untul, laptele praf degresat;

- branzeturile si cheagurile de lapte;

- lactoza si siropul de lactoza;

- cazeina si diferite alimente pentru animale, pe baza de produse lactate.

Politica Agricolă Comună în sectorul producerii și procesării laptelui

Politica Agricolă Comună s-a ajustat continuu în ultimii 50 de ani, ca reacție la dinamica socio-economică a statelor membre, a procesului treptat de extindere și sub

presiunea globalizării. Organizarea Comună de Piață și instrumentele de politică aferente sectorului lapte și produse lactate au suferit o serie de schimbări în ultimii 40 de ani, urmând practic trendul general al PAC însă, comparativ cu alte sectoare la care reformele au fost substanțiale, în acest caz, schimbările au fost mai lente și nu au vizat reforme radicale.

Organizarea Comună de Piață în sectorul lapte și produse lactate a fost în continuă dinamică de la implementare (din 19681) până în prezent, urmând practic trendul general al ajustării PAC ca reacție la evoluția socio-economică a statelor membre, la procesul extinderii la 25 și mai apoi 27 de state membre și la presiunea globalizării. Totuși comparativ cu alte sectoare la care reformele au fost mai substanțiale, în acest caz, schimbările au fost mai lente iar o reformă radicală este deja o certitudine și o necesitate în următorii ani.Inițial principalul obiectiv al politicii sectorului s-a circumscris obiectivului clasic al Politicii Agricole Comune și anume acela de siguranță alimentară și de stabilitate a pieței, asigurând producătorilor și procesatorilor venituri sigure și stabile prin susținerea prețurilor, subvenționarea stocării surplusurilor de piață, a retragerilor în cazul scăderii prețurilor mondiale (intervenție publică) și subvenționarea exporturilor. Agenda 2000 și mai apoi reforma acesteia din 2003-2004 (MidTerm Review) a schimbat și în acest sector o parte din filozofia sprijinului, în direcția îmbunătățirii competitivității și încurajării producătorilor și procesatorilor spre afaceri orientate tot mai mult spre piață.

În prezent politica comună pentru lapte și produse lactate include trei tipuri de

instrumente de sprijin și anume: sprijinul pieței interne, plăți directe acordate fermierilor și unele instrumente de sprijin ale comerțului extern.

Măsurile de sprijin pentru piața internă în vederea stabilizării și susținerii prețurilor pot fi clasificate astfel:

- - măsuri de stabilizare a pieței prin:

- - intervenție publică pentru achiziționarea untului și laptelui praf degresat în vederea

susținerii preturilor acestora (cumpărare prin intervenție, stocare și apoi vânzare).

- - măsuri de stocare privată pentru unt și smântână, lapte praf degresat și brânzeturi, în vederea eliminării dezechilibrului pe piața produselor lactate ca rezultat al cererii și ofertei (depozitare sezonieră destinată protejării procesatorilor).

- - măsuri de control a comerțului internațional prin măsuri de protecție la graniță (protecție tarifară ridicată, prețuri minime de import și contingente) și subvenții la export.

- - măsuri de stimulare a cererii prin :

- - scheme de sprijin pentru achiziționarea la prețuri reduse de către organizațiile nonprofit a untului, concentratului de unt și smântână pentru utilizarea la produse de patiserie și înghețată.

- - sprijin pentru utilizarea laptelui praf degresat pentru furajare.

- - sprijin pentru utilizarea laptelui praf degresat pentru producerea caseinei.

- - sprijin pentru consumul de lapte în școli.

- - sprijin pentru consumul de lapte destinat persoanelor cu dizabilități.

Bibliografie

1.Zahiu, L. (coordonator), 2005, Politici și piețe agricole, Editura Ceres, București.

2.Zahiu, L. (coordonator), 2006, Agricultura Uniunii Europene sub impactul Politicii Agricole Comune, Editura Ceres, București.

www.infolapte.ro/noutati57.html

Preview document

Strategii europene în industria laptelui - Pagina 1
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 2
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 3
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 4
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 5
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 6
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 7
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 8
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 9
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 10
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 11
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 12
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 13
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 14
Strategii europene în industria laptelui - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Strategii europene in industria laptelui.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Evaluarea întreprinderii SC prodlacta SA

Capitolul 1: Descrierea obiectului și procesului evaluării, descrierea afacerii și a indicatorilor de activitate În scopul realizării unei...

Analiza Echilibrului Financiar al SC Bruderkraft SA

Capitolul 1 PREZENTAREA S.C. BRUDERKRAFT COM S.R.L. 1.1 Elemente de identificare Denumirea: S.C. BRUDERKRAFT COM S.R.L. Sediul social: Piaţa...

Impactul Politicii Agricole Asupra Agriculturii Românești

Problematica integrării economice a determinat o preocupare pentru foarte mulţi specialişti, datorită complexităţii procesului care are la bază...

Dezvoltarea Turismului Rural în Barsana-Maramures

Cap 1: Motivarea alegerii Satului Bârsana ca destinaţie Turistică Rurală Turismul rural în general se impune încet dar consecvent, în special pe...

Albalact

Scurt istoric al companiei Albalact Înfiinţată în 1971 sub denumirea de Întreprinderea de Industrializare a Laptelui Alba, SC ALBALACT SA s-a...

Organizația și strategia studiu de caz

1.Organizația • Sistem alcatuit din mai multe persoane care conlucrează in baza unor reguli prestabilite, în vederea realizării unui scop • Un...

Ai nevoie de altceva?