Strategii europene în industria laptelui

Extras din proiect Cum descarc?

Laptele si produsele lactate detin un rol deosebit de important in alimentatia populatiilor din tarile europene. Functionarea normala a pietei acestor produse a fost si ramane o preocupare permanenta a comunitatii.
Uniunea Europeana este al doilea exportator din lume la unt, dupa Noua Zeelanda, primul exporator de branzeturi, al doilea exportator de lapte praf si primul exportator mondial de lapte condensat.
Cele mai mari tari producatoare de lapte din UE25 sunt: Germania, Franta, Marea Britanie, Polonia, Olanda, Italia.
Dupa aderare, Romania ar ocupa locul al zecelea dupa numarul de vaci si al nouasprezecelea dupa productia totala de lapte a UE27, ceea ce arata un imporatnt decalaj din punct de vedere al randamentelor medii pe vaca anual. Recuperarea acestui decalaj va avea loc in timp, in conditiile unei sustineri mai reduse din fondurile comunitare fata de sustinerea de care au beneficiat vechile state membre. UE a decuplat sprijinul de productie, iar pretul laptelui este in scadere. Aceasta situatie creeaza Romaniei dificultati deoarece sprijinul acordat pe vaca nu stimuleaza cresterea productiei medii, care este scazuta. Se impune acordarea unor stimulente suplimentare pentru rasa, calitate, sisteme de crestere.
Noua reforma a Politicii Agricole Comune, inceputa in anii 2003-2004, introduce schimbari esentiale in sistemul Organizarii Comune de Piata a laptelui si produselor lactate. Desi reglementarile anterioare sunt abrogate, se mentin tranzitorii unele prevederi ale acestora sau altele sunt preluate de noua legislatie. Principalele acte legislative comuniatre in sectorul lapte si rpoduse lactate sunt:
- Reglementarea Consilului (CE) nr. 1782/2003 privind normele comune pentru sustinerea directa in cadrul Pac a veniturilor producatorilor de lapte.
- Reglementarea Consilului (CE) nr. 1787/2003 privind Organizarea Comuna a Pietei in sectorul laptelui si produselor lactate.
- Reglementarea Consilului (CE) nr. 1788/2003 pentru instituirea unei taxe in sectorul lapte si produse lactate. 
- Reglementarea Consilului (CE) nr. 595/2004 privind stabilirea normelor de aplicare a RC nr. 1788/2003.
- Reglementarea Consilului (CE) nr. 1255/1999 privind OCP a laptelui si produselor lactate se mentine tranzitoriu.
- Reglementarea Consilului (CE) nr. 1256/1999 privind platile suplimentare si/sau platile la suprafata se mentin tranzitoriu.
Produsele care sunt supuse regimului Organizarii Comune de Piata a laptelui si produselor lactate sunt:
- laptele si smantana proaspata;
- untul, laptele praf degresat;
- branzeturile si cheagurile de lapte;
- lactoza si siropul de lactoza;
- cazeina si diferite alimente pentru animale, pe baza de produse lactate.
Politica Agricola Comuna in sectorul producerii si procesarii laptelui
Politica Agricola Comuna s-a ajustat continuu in ultimii 50 de ani, ca reactie la dinamica socio-economica a statelor membre, a procesului treptat de extindere si sub
presiunea globalizarii. Organizarea Comuna de Piata si instrumentele de politica aferente sectorului lapte si produse lactate au suferit o serie de schimbari in ultimii 40 de ani, urmand practic trendul general al PAC insa, comparativ cu alte sectoare la care reformele au fost substantiale, in acest caz, schimbarile au fost mai lente si nu au vizat reforme radicale.
Organizarea Comuna de Piata in sectorul lapte si produse lactate a fost in continua dinamica de la implementare (din 19681) pana in prezent, urmand practic trendul general al ajustarii PAC ca reactie la evolutia socio-economica a statelor membre, la procesul extinderii la 25 si mai apoi 27 de state membre si la presiunea globalizarii. Totusi comparativ cu alte sectoare la care reformele au fost mai substantiale, in acest caz, schimbarile au fost mai lente iar o reforma radicala este deja o certitudine si o necesitate in urmatorii ani.Initial principalul obiectiv al politicii sectorului s-a circumscris obiectivului clasic al Politicii Agricole Comune si anume acela de siguranta alimentara si de stabilitate a pietei, asigurand producatorilor si procesatorilor venituri sigure si stabile prin sustinerea preturilor, subventionarea stocarii surplusurilor de piata, a retragerilor in cazul scaderii preturilor mondiale (interventie publica) si subventionarea exporturilor. Agenda 2000 si mai apoi reforma acesteia din 2003-2004 (MidTerm Review) a schimbat si in acest sector o parte din filozofia sprijinului, in directia imbunatatirii competitivitatii si incurajarii producatorilor si procesatorilor spre afaceri orientate tot mai mult spre piata.
In prezent politica comuna pentru lapte si produse lactate include trei tipuri de
instrumente de sprijin si anume: sprijinul pietei interne, plati directe acordate fermierilor si unele instrumente de sprijin ale comertului extern. 
Masurile de sprijin pentru piata interna in vederea stabilizarii si sustinerii preturilor pot fi clasificate astfel:
- - masuri de stabilizare a pietei prin:
- - interventie publica pentru achizitionarea untului si laptelui praf degresat in vederea
sustinerii preturilor acestora (cumparare prin interventie, stocare si apoi vanzare).
- - masuri de stocare privata pentru unt si smantana, lapte praf degresat si branzeturi, in vederea eliminarii dezechilibrului pe piata produselor lactate ca rezultat al cererii si ofertei (depozitare sezoniera destinata protejarii procesatorilor).
- - masuri de control a comertului international prin masuri de protectie la granita (protectie tarifara ridicata, preturi minime de import si contingente) si subventii la export.
- - masuri de stimulare a cererii prin :
- - scheme de sprijin pentru achizitionarea la preturi reduse de catre organizatiile nonprofit a untului, concentratului de unt si smantana pentru utilizarea la produse de patiserie si inghetata.
- - sprijin pentru utilizarea laptelui praf degresat pentru furajare.
- - sprijin pentru utilizarea laptelui praf degresat pentru producerea caseinei.
- - sprijin pentru consumul de lapte in scoli.
- - sprijin pentru consumul de lapte destinat persoanelor cu dizabilitati.


Fisiere în arhivă (1):

 • Strategii europene in industria laptelui.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Zahiu, L. (coordonator), 2005, Politici si piete agricole, Editura Ceres, Bucuresti.
2.Zahiu, L. (coordonator), 2006, Agricultura Uniunii Europene sub impactul Politicii Agricole Comune, Editura Ceres, Bucuresti.
www.infolapte.ro/noutati57.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!