Substante Minerale din Carne si Lapte

Extras din proiect Cum descarc?

Pentru numeroasele sale calitati nutritive, carnea reprezinta un aliment indispensabil pentru hrana omului sanatos de toate varstele.
In general se poate consuma carnea provenita de la mamifere domestice si salbatice, de la pasari domestice si salbatice, pesti sau alte vietuitoare acvatice (custacee, moluste).
Dintre mamiferele domestice se consuma bovinele, ovinele, porcinele si uneori cabalinele.
Dintre pasarile domestice se consuma gaina, rata, curcanul, iar dintre cele salbatice fazanul, porumbelul salbatic.
Dintre pestii cei mai frecventi procesati industrial sunt salaul, stiuca, bibanul, pastravul, morunul, cega, calcanul si somonul.
Din punct de vedere structural in constructia carnii intra in afara de tesutul muscular si alte tesuturi cum ar fi tesutul conjunctiv, tesutul osos, vase limfatice si sangvine, nervi si ganglioni. Proportia de tesut conjunctiv variaza in functie de varsta, specie, stare de ingrasare.
Carnea astfel obtinuta poate fi comercializata in bucati anatomice bine definite sau procesate pentru obtinerea diverselor preparate, semiconserve sau conserve.
Laptele este unul din putinele alimente ce poate fi consumat in stare naturala. Este unicul produs din alimentatie cu exceptia mierii de albine a carei unica functie in natura este de a servi ca aliment.
Datorita functiei sale de hrana este un aliment complet si complex, cu valoare nutritiva ridicata, fiind unicul aliment destinat in prima perioada a vietii, el continand toate elementele necesare vietii si dezvoltarii. Datorita armoniei compozitiei sale este indispensabil pentru copii si foarte folosit pentru adulti. Din acest motiv o alimentatie rationala trebuie sa includa neaparat lapte si produse lactate care trebuie consumate zilnic.
Capacitatea laptelui de a satisface cerintele organismului in energie, in substante cu rol plastic si biostimulatori, precum si de influenta pozitiva a starii de sanatate a consumatorului este prezentata de valoarea nutritiva a laptelui.
Prin compozitia sa chimica bogata si variata, laptele asigura majoritatea substantelor necesare tesuturilor vii si a intretinerii proceselor metabolice care au loc in organism. Valoarea nutritiva a unui litru de lapte este echivalentul a 400 g carne de porc sau 750 g carne de vitel, 500 g peste sau 8- 9 oua.
Laptele este considerat schematic o emulsie sau o suspensie de grasime (in functie de temperatura acestuia) intr- o forma coloidala, altele in stare dizolvata. Sub forma de emulsie sau suspensie se gasesc grasimea, pigmentii si vitaminele liposolubile.
In tesutul muscular post-sacrificare substantele minerale intervin in: capacitatea de retinere a apei si hidratare a carnii, rigiditatea musculara, activitatea unor enzime glicolitice si proteolitice.
Exista variatii in continutul de substante minerale in functie de felul carnii, starea de ingrasare si muschiul considerat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Substante Minerale din Carne si Lapte.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!