Tehnica Membranelor

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Tehnica membranelor la filtrarea si concentrarea laptelui 2
2. Schema de concentrare sau separare prin tehnica membranelor 4
3. Avantajele tehnicii membranelor 5
4. Osmoza inversa, caracteristica tehnologica 16
5. Ultrafiltrarea produselor lactate 19
6. Diafiltrarea 21
7. Degazarea si dezodorizarea produselor lactate 26


Extras din proiect Cum descarc?

Tehnica membranelor
Pentru separarea si fractionarea fazelor solid-lichid se folosesc diferite tehnici de filtrare. Cu tehnicile conventionale se realizeaza retinerea particolelor in interiorul masei filtrante, directia de curgere fiind perpendiculara fata de cea a materialului filtrant. In cazul acesta debitul scade in timpul filtrarii, iar dimensiunile particolelor obtinute sunt mai mari de 1 um.
Insa cu ajutorul unor tehnici noi de separare care se bazeaza pe principiul curgerii tangentiale a pro!dusului fata de o membrana, are loc o filtrare pe suprafata a unor particole mult mai mici. Astfel au loc procesele de filtrare, de separare si de concentrare, sub presiune, a unor lichide sau suspensii (amestecuri), retinindu-se cele de dimen!siuni mari sub forma de concentrat si lasind sa treaca cele de dimensiuni mici, sub forma de permeat.
Principiile de separare conform tehnicilor convitionale si cu membrane le dam in desenul de mai jos.
....................
Filtrare directa Filtrare tangentiala
Fig. 1 Principiile de filtrare (conventionala directa) si prin tehnici de membrane (tangentiala).
Marimea, 
dimensiunile
particolelor, um 0,0001 0,001 0,01 0,1 1,0 10 100 
Greutatea 
moleculara, D 100 1000 10000 100000 500000
Particulele, partile
caracteristice Ionic Molecular Macromolecular Celular+microparticulat
Sistematizarea
componentelor
laptelui
Lactoza Vitamine Proteine in componenta laptelui, cazeina pura
Procese de
separare, 
filtrare 
Filtrare prin 
Fig. 2 Spectrul de folosire, aplicare a tehnicii membranelor la realizarea proceselor de separare in industrializarea laptelui.
Unde 
OI - osmosa inversa; NF - nano filtrarea; UF - ultra filtrarea; MF - micro filtrarea.
Cresterea porilor
Presiunea bar membranei
(OI) Osmoza inversa 30...60 10-4...10-3
(NF) Nanofiltrarea 20...40 10-3...10-2
(UF) Ultrafiltrarea 1...10 10-2...10-1
(MF) Microfiltrarea < 1 10-1...10
Bacteria, grasimea 
Proteine Saruri minerale 
Lactoza Apa Permiatul care a trecut 
s-a scurs
Fig. 3 Principiul de filtrare prin membrane
In functie de marimea porilor membranelor si de presiunea aplicata se disting urmatoarele procese de filtrare:
- osmoza inversa sau hiperfiltrarea, la care se folosesc membrane cu pori mici de 0,0001...0,001 um si presiuni ridicate, unde prin porii membranelor trece numai apa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnica Membranelor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!