Tehnologia de Fabricare a Berii

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I:
Generalitati 4
CAPITOLUL II:
Tehnologia de obtinere a berii 
2.1 Schema tehnologica de fabricare a berii.. 6
2.2Descrierea schemei tehnologice de obtinere a berii. 7
CAPITOLUL III:
Conditii de calitate 10
CAPITOLUL IV :
Norme de igiena si protectie a muncii 13
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
GENERALITATI
Berea a aparut acum circa 6000 de ani.Vine cel mai probabil de la painea care s-a udat si a inceput sa fermenteze, de unde a aparut procesul de fermentare.Aceasta descoperire a avut loc de mai multe ori in istoria omenirii, astfel ca nu se poate sti sigur unde a inceput sa fermenteze mai intai berea.
Cele mai vechi urme de bere,care provin din anii 3500-2900 inainte de Hristos, au fost descoperite in Tepe,Mesopotamia.
Unii certetatori studiind un numar mare de texe antice,cat si texte tarzii au ajuns la concluzia ca in antichitate exista o legatura stransa intre coacerea cerealelor si fabricarea berii.
Se pare ca berea era asemanatoare unei grasimi groase de culoare intunecata, fara sa contina o contitate mare de alcool, insa foarte hranitoare.Datorita gustului deosebit,ea ocupa un loc important in dieta oamenilor din vremea aceea.Arheologii de la Universitatea Cambridge au interprins un studiu al proceselor de pregatire a berii in Egiptul Antic.Obiectul de studiu a fost gasit in mormintele in care s-au pastrat ramasite de mancare si bere.
In toata lumea 20000 de feluri de bere sunt imbuteliate in 180 de feluri,de la normala,slab alcoolizata, pils, amara, crema de bere si bere neagra.
In Mesopotamia o tableta de de lut veche de 4000 de ani, indica faptul ca meseria de berar era una foarte respectata si ca cei mai buni berari erau femei.In vechiul Babilon femeile berar erau de asemenea si preotese.Aceasta tableta de lut,este pastrata la Muzeul Metropolitan din New York,descrie berea babiloniana ca:bere neagra, bere deschisa, bere rosie, bere cu trei straturi, bere cu cap, si bere fara cap.Mai se mentioneaza faptul ca berea era bauta printr-un pai, iar in cazul familiei regale un pai aurit, destul de lung cat sa ajunga de la tron la un container mare de bere tinut in apropiere.
Oamenii se strangeau sa bea in “case ale berii ”.Berea era bautura nationala a tarii, un aliment de baza care isi gaseste loc atat in meniul nobilimii cat si in cel al oamenilor de rand.Pe langa faptul ca era o bautura, berea era folosita si ca medicament.Un document medical care afost scris in jurul anului 1600 inainte de Hristos listeaza 700 de retete, din care in jur de 100 contin cuvantul “ bere “.In 1996 beraria Courage Brewery din Newcastle, Anglia, a imbuteliat 1000 de sticle de bere blonda, denumita Tutankhamun Ale dupa o reteta veche de 3200 de ani, gasita in Templul Soarelui Reginei Nefertiti.Prima dintre sticle a fost vanduta mai tarziu la licitatie cu 1000 $. 
Egiptenii obisnuiau sa aprovizioneze mortii cu mancare sib ere.Un vechi mormant egiptea poarta inscriptia “satisface spiritual sau cu vita si pasare, paine si bere “Se spune ca egiptenii i-au invatat pe greci sa faca bere. 
Regina Elisabeta, in timp ce calatorea prin tara, trimitea intotdeauna curieri pentru a degusta berea locala.Daca aceasta nu se ridica la standardele necesare o tezerva era trimisa imediat din Londra catre ea. 
Tatal lui William Shakespeare a fost degustator de bere.Acesta testa berea turnand o parte pe o banca, asezandu-se apoi pe aceasta in timp ce termina restul berii.Daca era zahar in bere sau daca nu era pura, pantalonii din piele care ii purta aveau sa se lipeasca de banca dupa jumatate de ora.
La sfarsitul secolului al XVII-lea, alocatia saptamanala pentru elevii de toate varstele de la o scoala din Anglia consta in doua sticle de bere pe zi.Berea era mult mai sigura si mai buna la la gust decat apa potabila disponibila, care adesea provenea din rauri poluate.
Omul de stiinta Benjamin Franklin, a inregistrat consumatia zilnica de bere intr-o tipografie, si a constatat ca fiecare angajat consuma o halba de bere inaite de micul dejun, o halba intre mic dejun si pranz, o halba la pranz, o halba la ora 6 si o halba la sfarsitul lucrului,
In prezent, Japonia este una dintre tarile care se numara printre statele care realizeaza o mare productie de bere : 70 milioane de hectolitri anual, iar aceasta productie continua, in mod constant sa creasca. Ca in orice industrie de bere avansata, berarii japonezi au elaborat si lansat noi tipuri de bere pe care consumtorii le-au « acreditat ». O alta orientare a unora dintre berarii japonezi a fost producerea sub licenta straina a unor tipuri superioare de bere. Victoriile berarilor japonezi nu s-au oprit la cucerirea pietei interne, ci ei au actionat si spre cucerirea unor piete externe, astazi Japonia fiind o tara exportatoare de bere. Un exemplu relevant pentru rapida expansiune a productiei de bere din Japonia este fabrica de bere KIRIN.


Fisiere în arhivă (1):

  • Tehnologia de Fabricare a Berii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Banu Constantin “Manualul inginerului de industrie alimentara” Ed.Tehnologica, Bucuresti 1999 
Berzescu P “Tehnologia berii si a maltului” Editura Ceres, Bucuresti 1918
Brad Segal “Tehnologia generala a industriei alimentare “, Galati 1975
Internet : -www.google.ro
-www.fib.ro/bere.php


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!