Tehnologia de Fabricare a Berii

Proiect
8.7/10 (4 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2840
Mărime: 25.04KB (arhivat)
Publicat de: Frusina-Ofelia Lupu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. CAPITOLUL I:
  2. Generalitati 4
  3. CAPITOLUL II:
  4. Tehnologia de obtinere a berii
  5. 2.1 Schema tehnologica de fabricare a berii.. 6
  6. 2.2Descrierea schemei tehnologice de obtinere a berii. 7
  7. CAPITOLUL III:
  8. Conditii de calitate 10
  9. CAPITOLUL IV :
  10. Norme de igiena si protectie a muncii 13
  11. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

CAPITOLUL I

GENERALITATI

Berea a aparut acum circa 6000 de ani.Vine cel mai probabil de la painea care s-a udat si a inceput sa fermenteze, de unde a aparut procesul de fermentare.Aceasta descoperire a avut loc de mai multe ori in istoria omenirii, astfel ca nu se poate sti sigur unde a inceput sa fermenteze mai intai berea.

Cele mai vechi urme de bere,care provin din anii 3500-2900 inainte de Hristos, au fost descoperite in Tepe,Mesopotamia.

Unii certetatori studiind un numar mare de texe antice,cat si texte tarzii au ajuns la concluzia ca in antichitate exista o legatura stransa intre coacerea cerealelor si fabricarea berii.

Se pare ca berea era asemanatoare unei grasimi groase de culoare intunecata, fara sa contina o contitate mare de alcool, insa foarte hranitoare.Datorita gustului deosebit,ea ocupa un loc important in dieta oamenilor din vremea aceea.Arheologii de la Universitatea Cambridge au interprins un studiu al proceselor de pregatire a berii in Egiptul Antic.Obiectul de studiu a fost gasit in mormintele in care s-au pastrat ramasite de mancare si bere.

In toata lumea 20000 de feluri de bere sunt imbuteliate in 180 de feluri,de la normala,slab alcoolizata, pils, amara, crema de bere si bere neagra.

In Mesopotamia o tableta de de lut veche de 4000 de ani, indica faptul ca meseria de berar era una foarte respectata si ca cei mai buni berari erau femei.In vechiul Babilon femeile berar erau de asemenea si preotese.Aceasta tableta de lut,este pastrata la Muzeul Metropolitan din New York,descrie berea babiloniana ca:bere neagra, bere deschisa, bere rosie, bere cu trei straturi, bere cu cap, si bere fara cap.Mai se mentioneaza faptul ca berea era bauta printr-un pai, iar in cazul familiei regale un pai aurit, destul de lung cat sa ajunga de la tron la un container mare de bere tinut in apropiere.

Oamenii se strangeau sa bea in “case ale berii ”.Berea era bautura nationala a tarii, un aliment de baza care isi gaseste loc atat in meniul nobilimii cat si in cel al oamenilor de rand.Pe langa faptul ca era o bautura, berea era folosita si ca medicament.Un document medical care afost scris in jurul anului 1600 inainte de Hristos listeaza 700 de retete, din care in jur de 100 contin cuvantul “ bere “.In 1996 beraria Courage Brewery din Newcastle, Anglia, a imbuteliat 1000 de sticle de bere blonda, denumita Tutankhamun Ale dupa o reteta veche de 3200 de ani, gasita in Templul Soarelui Reginei Nefertiti.Prima dintre sticle a fost vanduta mai tarziu la licitatie cu 1000 $.

Egiptenii obisnuiau sa aprovizioneze mortii cu mancare sib ere.Un vechi mormant egiptea poarta inscriptia “satisface spiritual sau cu vita si pasare, paine si bere “Se spune ca egiptenii i-au invatat pe greci sa faca bere.

Regina Elisabeta, in timp ce calatorea prin tara, trimitea intotdeauna curieri pentru a degusta berea locala.Daca aceasta nu se ridica la standardele necesare o tezerva era trimisa imediat din Londra catre ea.

Tatal lui William Shakespeare a fost degustator de bere.Acesta testa berea turnand o parte pe o banca, asezandu-se apoi pe aceasta in timp ce termina restul berii.Daca era zahar in bere sau daca nu era pura, pantalonii din piele care ii purta aveau sa se lipeasca de banca dupa jumatate de ora.

La sfarsitul secolului al XVII-lea, alocatia saptamanala pentru elevii de toate varstele de la o scoala din Anglia consta in doua sticle de bere pe zi.Berea era mult mai sigura si mai buna la la gust decat apa potabila disponibila, care adesea provenea din rauri poluate.

Omul de stiinta Benjamin Franklin, a inregistrat consumatia zilnica de bere intr-o tipografie, si a constatat ca fiecare angajat consuma o halba de bere inaite de micul dejun, o halba intre mic dejun si pranz, o halba la pranz, o halba la ora 6 si o halba la sfarsitul lucrului,

In prezent, Japonia este una dintre tarile care se numara printre statele care realizeaza o mare productie de bere : 70 milioane de hectolitri anual, iar aceasta productie continua, in mod constant sa creasca. Ca in orice industrie de bere avansata, berarii japonezi au elaborat si lansat noi tipuri de bere pe care consumtorii le-au « acreditat ». O alta orientare a unora dintre berarii japonezi a fost producerea sub licenta straina a unor tipuri superioare de bere. Victoriile berarilor japonezi nu s-au oprit la cucerirea pietei interne, ci ei au actionat si spre cucerirea unor piete externe, astazi Japonia fiind o tara exportatoare de bere. Un exemplu relevant pentru rapida expansiune a productiei de bere din Japonia este fabrica de bere KIRIN.

Bibliografie

Banu Constantin “Manualul inginerului de industrie alimentara” Ed.Tehnologica, Bucuresti 1999

Berzescu P “Tehnologia berii si a maltului” Editura Ceres, Bucuresti 1918

Brad Segal “Tehnologia generala a industriei alimentare “, Galati 1975

Internet : -www.google.ro

-www.fib.ro/bere.php

Preview document

Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 1
Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 2
Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 3
Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 4
Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 5
Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 6
Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 7
Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 8
Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 9
Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 10
Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 11
Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 12
Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 13
Tehnologia de Fabricare a Berii - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de Fabricare a Berii.doc

Alții au mai descărcat și

Piața mărfurilor alimentare - studiu de caz bere

Introducere Descoperită cu mii de ani în urmă, berea a devenit în ziuă de astăzi un aliment foarte des consumat pentru gustul său plăcut şi...

Proiect la tehnologia cărnii și a preparatelor din carne

I.CARNEA CA MATERIE PRIMA SI CARACTERISTICILE EI Prin carne se intelege musculatura striata a scheletului cu toate tesuturile cu care vine in...

Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde

Scurt istoric Producerea berii este cu siguranta unul dintre cele mai vechi procese de fabricatie cunoscut de catre omenire. Asa cum albinele au...

Procesul Tehnologic de Fabricare a Berii

1. Scurt istoric Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu...

Berea neagră Silva

Argument Berea este o băutură slab alcoolică, nedistilată, obținută prin fermentare, cu ajutorul drojdiei, a unui must fabricat din malț, apă și...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Ciocolată

Cap. I INTRODUCERE Prepararea ciocolatei a început, de fapt, în Italia. Un cofetar din Florenţa şi-a dat seama de nenumăratele calităţi pe care le...

Tehnologia de fabricare a preparatelor din carne

CAPITOLUL I IMPORTANŢA ALIMENTARĂ A CĂRNII Carnea constituie o sursă alimentară de bază în hrana omului . Datorită compoziţiei chimice...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind politica de produs la SC Bergo SA Târgu-Jiu

INTRODUCERE Politica de produs reprezintă o componentă esenţială a politicii globale de marketing întrucât nu se poate face un marketing eficient...

Bere Fără Alcool

Berea este o băutură alcoolică obţinută din 4 produse naturale: drojdia de bere, malţ, hamei şiapă. Aceasta are aproximativ 5% alcool; aşa-numita...

Tehnologia de Fabricare a Berii

Capitolui 1. DROJDIA DE BERE Drojdia de bere aparţine grupei ascosporogene, familia Saccharomycetaceae, genul Saccharomyces. Acest gen se distinge...

Controlul și Expertiza Berii

Capitolul 1. DEFINIREA BERII Berea este o băutură naturală, obţinută prin zaharificarea plămezii de orz germinat (malţ), fierberea cu hamei şi...

Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde

Scurt istoric Producerea berii este cu siguranta unul dintre cele mai vechi procese de fabricatie cunoscut de catre omenire. Asa cum albinele au...

Procesul Tehnologic de Fabricare a Berii

1. Scurt istoric Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu...

Berea neagră Silva

Argument Berea este o băutură slab alcoolică, nedistilată, obținută prin fermentare, cu ajutorul drojdiei, a unui must fabricat din malț, apă și...

Tehnologia Berii

1.Caracteristica intreprinderii. Intreprinderea a fost fondata in anul 1906 de un cetatean de origine germana. La momentul actual este:...

Ai nevoie de altceva?