Tehnologia de Fabricare a Berii Blonde

Extras din proiect Cum descarc?

Lansarea unui Nou Produs de Grupul AgroliCAPITOLUL 1 
DESCRIEREA PRODUSULUI
Pentru sectiunea tehnologica a acestei lucrari s-a optat pentru un studiu legat de tehnologia specifica obtinerii berii. In acest cadru se discuta probleme referitoare la materiile prime utilizate, compozitia produsului fabricat, particularitatile tehnologice.
Berea poate fi definita ca o bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui must din malt si eventual cereale nemaltificate fiert cu hamei. Din aceasta definitie rezulta si principalele materiii prime folosite la fabricarea berii: maltul, cerealele nemaltificate, hameiul si apa.
Berea are un continut de 1,6-7% alcool si un extract de 5-10% format din zaharuri, dextrine, produse de descompunere a proteinelor, saruri minerale, etc.
Fabricarea berii in scopul comercializarii a inceput pe la anul 1200, pe teritoriul actualei Germanii,iar imbutelierea, in 1605. Berea a fost, dintotdeauna, sinonima cu petrecerile si intalnirile cu prietenii. Cand oamenii au invatat, in urma cu cateva mii de ani, ca prin fermentarea cerealelor obtin o bautura hranitoare si buna la gust, au descoperit berea - o importanta sursa nutritiva, apreciata de toate popoarele. Noe a luat-o pe Arca. Egiptenii au preparat-o din orz, babilonienii din grau, incasii din porumb. Chinezii o foloseau in ritualurile religioase, romanii au batut monede din argint si aur cu simbolul pretiosului orz. Intr-un text egiptean de la 1600 i.H., sunt peste 100 de retete medicale ce folosesc berea. In urma cu cativa ani, o berarie din Anglia a imbuteliat 1000 de sticle cu bere blonda numita Tutankamon, obtinuta dupa o reteta veche de 3200 de ani
Fabricarea berii dateaza din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscuta aproape la toate popoarele din Orientul Indepartat. Chinezii, japonezii, ebraicii, iar apoi grecii si romanii, preparau aceasta bautura cu mult inaintea erei crestine, insa nu se stie precis cine a fabricat prima data berea, dar in era noastra se presupune ca aceasta bautura a fost fabricata de Gambrinus, fiul unui rege german din evul mediu.
Cu toata originea veche pierduta in negura istoriei, berea a fost si ramane nu atat a zeilor dupa mitologie si proverbe cat a oamenilor de pretutindeni, o bautura hranitoare si savuroasa pe care nu o poate inlocui alte bauturi.
Prima fabrica de bere atestata in tara noastra este cea din Timisoara, in 1718. 
I.1 Caracteristici organoleptice
Fiecare tip de bere se caracterizeaza prin culoare,aroma,gust agreabil plin si dupa intensitatea amaralii data de hamei.La producerea berii de culoare deschisa se folosesc malturi deschise si foarte deschise la culoare care nu trebuie sa confere berii un gust de melanoidina,de taninuri sau acru,dar in acelasi timp sa nu transmita mustului cantitatti mari de albumina.Berile mai putin colorate sunt mai putin sensibile si la berea foarte inchisa este necesar un malt mai putin fin.
Culoarea berii este stabilita de insasi culoarea maltului,culoarea ei are loc in timpul procesului de brasaj.O fermentare intensa si de lunga durata produce scaderea Ph si conduce la o precipitare mai bogata a substantelor colorante prin care se obtine mult dorita culoare foarte deschisa a produsului final.
Berea blonda trebuie sa aiba culoare galben-pai pana la galben.Majoritatea tipurilor de bere sunt filtrate pentru a avea o limpezime de cristal.Exista insa si sorturi de bere care sunt filtrate si care sunt usor tulburi din cauza drojdiilor inca prezente in ele in momentul consumului.O bere clara se va tulbura pe masura ce se va invechi .Acest proces este adesea accelerat prin pastrarea berii intr-un loc prea cald sau expus luminii solare.Racirea la temperaturi foarte joase poate de asemenea sa tulbure berea ,dar acest lucru este reversibil cu incalzirea .Consistenta berii poate sa ne spuna cate ceva despre continutul ei in alcool.Acest lucru se aplica mai ales in cazul berilor cu un continut mare de alcool,precum doopelbock.Berea tare lasa un strat umed pe peretii paharului,atunci cand acesta este invartit usor.
Berea blonda trebuie sa fie limpede cu luciu caracteristic,fara sediment sau impuritati,sa aiba spuma alba si perlaj de dioxid de carbon.
Spuma berii depinde de de o suma de factori.Soiurile de orz influenteaza calitatea spumei datorita diverselor substante componente cum ar fi substantele azotoase,gume,polifenoli.Spuma este influentata de puterea de fermentare a extractului din malt.Nu toate tipurile de bere au acelasi fel de spuma.Spuma cremoasa si ferma apare la berile cu mult hamei si bere all-malt precum pils si Iris stout .Aceste lucruri se datoreaza faptului ca tipurile acestea de bere contin cantitati relativ mari de proteine,care sunt un fel de caramizi pentru spuma.Rasinile amare ale hameiului consolideaza spuma si ii permit sa se ataseze mai ferm de peretii paharului.Se consuma in special vara datorita cantitatii mai mici de alcool continut si fiindca inlocuieste microelementele pierdute prin transpiratie.
Gustul berii se defineste prin plinatate,aroma,si armonie a tuturor acestor insusiri.Gustul berii trebuie sa fie caracteristic fiecarui tip,amarui,placut care atesta prezenta de dioxid de carbon,fara gust strain.Berea acra este contaminata cu bacterii lactice termostabile.Berea cu gust de fruct -pere,capsuni,caise,este contaminata cu drojdii salbatice.
Mirosul este caracteristic fiecarui tip,placut,fara miros strain(mucegai,de acru)avand aroma de hamei si malt.Este periculos sa beti bere cu miros de fenolo,crezol.
I.2 Proprietati fizice ale berii
Berea este o bautura alcoolica, nedistilata, spumanta, saturata natural cu CO2, cu gust si arome caracteristici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Fabricare a Berii Blonde.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!