Tehnologia de Fabricare a Vinului Rosu Sec

Cuprins proiect Cum descarc?

Memoriu justificativ 4
Capitolul 1. Caracteristici de baza ale vinurilor rosii seci 5
1.1. Caracteristici organoleptice 5
1.2. Caracteristici fizico-chimice 6
1.3. Defectele vinului 7
Capitolul 2. Tehnologia de obtinere a vinului rosu sec 8
2.1. Tehnologia fabricatiei vinului rosu sec 8
2.2. Variante tehnologice 9
2.3. Procedeul de vinificatie prin macerare-fermentare pe bostina 10
2.4. Descrierea schemei tehnologice 11
2.4.1. Recoltarea strugurilor 13
2.4.2. Transportul strugurilor 14
2.4.3. Receptia produsului recoltat 15
2.4.4. Zdrobirea si desciorchinarea strugurilor 17
2.4.5. Sulfitarea 18
2.4.6. Macerarea-fermentarea 18
2.4.7. Tragerea vinului de pe bostina 20
2.4.8. Presarea bostinei 21
2.4.9. Asamblare 22
2.4.10. Fermentatia alcoolica 22
2.4.11. Umplerea golurilor 25
2.4.12. Formarea vinului 26
2.4.13. Maturarea vinului 26
2.4.14. Pritocul 27
2.4.15. Limpezirea 27
2.4.16. Imbutelierea vinului 28
Capitolul 3. Materii prime, materii auxiliare folosite la obtinerea vinului rosu sec 28
3.1. Materii prime 28
3.2. Materii auxiliare 30
Capitolul 4. Bilantul de materiale 32
Bibliografie 35


Extras din proiect Cum descarc?

Memoriu justificativ
Este cunoscut faptul ca economia oricarui stat este influentata si determinata intr-o foarte mare masura de rezultatele obtinute in principalele sale ramuri industriale. Evident ca in fiecare tara exista ramuri preponderente, care influenteaza starea economica a statului.
Astfel, se poate constata ca in Romania, o astfel de ramura este industria de prelucrare a produselor horticole, in particular cea vinicola. Viticultura este cunoscuta in Romania inca din timpurile stravechi, tara fiind binecuvantata prin pozitia sa geografica, situata in sud-estul Europei, proximitatea Marii Negre, precum si prin specificitatea solului local si al climatului.Vinificatia a cunoscut in conditiile economice socialiste, o puternica dezvoltare si modernizare. Ea s-a transormat dintr-un sector casnic de nivel rudimentar, intr-unul industrial, capabil sa valorifice in conditii optime intreaga productie anuala de struguri destinata vinificatiei.
Lucrarea de fata prezinta tehnologia de obtinere a vinului rosu sec, in urma apelarii la literatura de specialitate, acte normative si internet. Tehnologia prelucrarii strugurilor cuprinde un ansamblu de operatii care asigura transformarea strugurilor in vin. Astfel vinul rosu este o bautura alcoolica, obtinuta prin fermentarea mustului de struguri proaspeti sau stafidii. Tot acest procedeu de obtinere a vinului necesita o ingrijire deosebita, incepand de la recoltarea strugurilor si pana la invechirea, conditionarea si imbutelierea produsului.
Butura extrem de populara si preferata bucatarilor europene si mediteraneene, vinul rosu este un produs gasit in multe varietati, reflectand diversitatea solului, a climatului si a culturii din care face parte.
Subiect de nesfarsite dezbateri medicale, importanta vinului rosu se pare ca a fost stabilita : consumul a doua pahare zilnic, reduce mortalitatea prin prevenirea bolilor coronariene. Totusi, lipsa de masura duce la grave afectiuni, ca in cazul tuturor bauturilor alcoolice.
Vinul rosu contine o serie de antioxidanti care lupta cu radicalii liberi si protejeaza astfel celulele sanatoase impotriva atacului acestora.
Capitolul 1
Caracteristici de baza ale vinurilor rosii seci
1.1. Caracteristici organoleptice 
Limpiditatea este o conditie de baza a vinurilor finite. Aprecierea ei trebuie sa se faca atat in lumina transparenta, cat si in lumina reflectata, asezand paharul cu vin intre ochii privitorului si sursa de lumina.
Pentru caracterizarea gradului de limpiditate se utilizeaza o scara de termeni. Conform acelei scari un vin poate fi : limpede, cristalin, limpede cu luciu, foarte limpede, suficient de limpede, putin limpede.
Mirosul vinului se examineaza in scopul aprecierii aromei sau buchetului, precum si a prezentei unor mirosuri straine.
Gustul reprezinta un indice de baza in aprecierea organoleptica si este dat de suma seanzatiilor gustative si reflecta compozitia vinului.
Aroma
Examenul olfactiv este a doua etapa a degustarii. Unele mirosuri sunt inadmisibile : otet, mirosul de dop sau de scoarta. De cele mai multe ori insa buchetul vinului reprezinta o noua descoperire. Calitatea vinului determina intensitatea si complexitatea buchetului.
Pentru determinarea gustului se vor urmari :
Taria alcoolului se apreciaza prin urmatorii termeni descriptori : vin usor, vin slab, vin putin alcoolic, vin alcoolic, vin tare, vin generos, vin spirtos, vin arzator.
Aciditatea este corelata cu ph-ul vinului. Pentru vinurile cu aciditate insuficienta se folosesc atribute precum searbad sau plat, iar pentru cele cu gust acid pronuntat se folosesc termenii aspru, agresiv, brut,crud.
Astringenta este data de prezenta substantelor tanante, care in cantitate mai mare provoaca senzatia de contractare a mucoaselor aparatului digestiv. Astringenta este caracteristica vinurilor rosii.
Extractivitatea e data de continutul vinului in extract.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Fabricare a Vinului Rosu Sec.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!