Tehnologia de Obtinere a Distilatelor din Vin

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins
1. Cap.1.Introducere
2. Cap.2.Tehnologia de obtinere a distilatelor de vin
3. 2.1.Vinul materie prima pentru distilate
4. 2.2. Tehnologia de obtinere a vinurilor materie prima.
5. 2.3.Principiul distilarii
6. 2.3.1.Temperatura de fierbere a apei si alcoolului.
7. 2.3.2.Temperatura de fierbere a elementelor componente ale vinului.
8. 2.4.Comportarea componentilor volatili la distilare
9. 2.4.1.Aldehidele.
10. 2.4.2.Acetalii
11. 2.4.3.Esterii
12. 2.4.4.Furfurolul
13. 2.4.5.Alcoolii superiori
14. 2.4.6.Alcoolul metilic.
15. 2.4.7.Acizii volatili
16. 2.5. Momentul efectuarii distilarii 
17. 2.6.Aparatele folosite pentru distilatele din vin
18. 2.6.1.Aparate cu distilare repetata
19. 2.6.2.Aparate cu distilare unica
20. Cap.3.Fabricarea coniacului
21. 3.1.Consideratiuni generale
22. 3.2.Principalele podgorii si soiuri de vita de vie din tara noastra:
23. 3.3.Aprecierea insusirilor tehnologice ale soiurilor destinate obtinerii coniacului.
24. 3.4.Conditiile pedoclimatice si tehnologice
25. 3.4.1.Conditii pedoclimatice
26. 3.4.2.Conditii tehnologice
27. Cap.4.Pastrarea si invechirea distilatelor de vin
28. 4.1. Vasele de pastrare
29. 4.2. Localul de pastrare
30. 4.3. Procesele ce au loc in timpul invechirii distilatului
31. 4.4. Cupajarea si conditionarea cognac - urilor .
32. 4.5. Invechirea rapida a distilatelor de vin.
33. Cap.5 Pregatirea distilatului invechit pentru consum
34. 5.1. Tipuri de cognac
35. 5.2.Defectele cognac-ului
36. Cap.6.Controlul calitatii si valoarea alimentara
37. Cap.7.Dozarea si ambalarea cognac-ului
38. Cap.8 Element de noutate
39. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Cap.1.Introducere
Strugurii reprezinta materia prima pentru prelucrarea in industria vinicola, fiind folositi la obtinerea unor produse ca : must, vin, distilate, suc.
Stiinta care se ocupa cu studiul strugurelui ca materie prima pentru transformarea lui intr-un produs oarecare se numeste uvologi ( uvo = strugure si logos = vorbire ).
Se considera ca obtinerea alcoolului prin distilare a inceput sa fie cunoscuta in Europa prin intermediul arabilor.Desi se presupune ca distilarea vinului ar fi fi fost mai de mult practicata de catre popoare, scrieri in aceasta privinta nu au fost intalnite. Este consemnat ca prepararea distilatului de vin a inceput in jurul anului 1630, in partea de sud-est a Frantei, cand pe raul Charente se facea comertul de vinuri cu Anglia si Tarile Scandinave. Dat fiind costul prea ridicat al transportului vinului de butoaie, comertul a inceput sa fie stanjenit. Pe de alta parte, vinurile usoare de Charente erau predispuse la alterari, atat in cursul transportului cat si in privintele viticultorilor si comerciantilor de vinuri. ( Aurel Popa, 1985)
Datorita acestor neajunsuri, in jurul anului 1630 s-a trecut la distilarea vinului pe scara larga. ,,Apa cu flacara", cum se numea in acea vreme distilatul obtinut din vin, a gasit un larg debuseu, transportul devenind mult mai accesibil si criza desfacerii vinului incepe sa dispara. Pentru ca transportul sa devina si mai ieftin s-a trecut la a doua distilare. ( Aurel Popa, 1985).Cantitatile de distilat de vin ce se comercializau variau de la o perioada la alta, motiv pentru care, uneori, distilatul de vin ramanea o perioada mai indelungata in butoaie de stejar, timp in care s-a observat o imbunatatire apreciabila asupra calitatii acestuia. Aceasta constatare facuta de viticultori i-a determinat sa transforme pastrarea in butoaie din lemn de stejar intr-o practica curenta prin care catre sfarsitul secolului al XVII-lea, s-a conturat o noua bautura precum si o noua indeletnicire. Asa s-a ajuns, treptat, ca in perioada 1860 - 1910 sa se obtina anual in regiunea Charente intre 5.000.000 si 10.000.000 dal distilat crud de vin.
Dupa distrugerea viilor de catre filoxera, productia distilatelor crude de vin a scazut mult si in Franta, ajungand in anul 1889 la numai 679.000 dal. Refacerea viticulurii a atras dupa sine si cresterea din nou a productiei de distilat crud de vin, realizandu-se 8,5 milioane dal la sfarsitul secolului trecut si ajungand la circa 851,6 mii hl alcool pur in anul 1974.
In Rusia, distilatele de vin se obtin in a doua jumatate al secolului XIX- lea. In anul 1886 se infiinteaza cea dintai unitate producatoare de distilate crude si invechite de vin la Tbilisi.In general, in tarile viticole, distilarea vinului a devenit o indeletnicire curenta abia in secolul XIX-lea.Cea mai mare cantitate din distilatele crude de vin este trecuta la invechire in vederea obtinerii Cognacului (Vinarsului). Prepararea a o buna parte din vinurile speciale si a altor bautur alcoolice este posibila tot ca urmare a folosirii distilatelor crude de vin. Numai in Franta se se folosesc anual cca 22 2000 hl alcool pur, sub forma de distilat crud de vin, pentru realizarea celebrelor vinuri speciale. Se constata, de altfel, in marea majoritate a tarilor viticole, o evidenta tendinta de crestere a cantitatilor de distilat de vin, care se folosesc la elaborarea vinurilor speciale. ( Aurel Popa, 1985)
Experienta plina de rabdare si constiinciozitate a ,,maestrilor" cramelor din jurul orasului Cognac si din intreaga regiune Charente a condus lent, dar sigur, la stabilirea unui mod de a produce si invechi distilatul de vin, experienta ce incepe deci sa fie aplicata pe scara mare incepand cu secolul al XVII-lea. Asa se explica faptul ca in regiunea viticola amintita s-au pus bazele unei nobile bauturi, a carei calitate este astazi neantrecuta in lume si al carui nume Cognac odata plamadit de fauritori a ramas si va ramane nealterat. In Franta, Cognacul se produce numai in arealul delimitat al regiunii Cognac si dupa o anumita tehnologie specifica. ( Aurel Popa, 1985)
Un vin generic de marca, poarta intotdeauna o denumire de origine celebra: ,,vin de Bourdeaux", ,,vin de Malaga", ,,vin de Tokay" si de ce nu ,,vin de Cotnari". Prin legislatia fiecarei tari cu privire la vinuri ce stabilesc elementele comune care definesc vinurile de marca si pastrarea in vinoteca a isantioanelor de referinta. (Tardea C-tin, 2007).Producerea de distilatele de vin in Romania a fost larg cunoscuta si in trecut, dar modernizarea acestui sector nu s-a bucurat de sprijinul ce-l merita, in felul acesta produsele ce s-au realizat nu au putut rezista concurentei celor aduse prin import din tari cu traditie in acest domeniu.Vinul este un produs natural, obtinut in exclusivitate prin fermentarea alcoolica a strugurilor proaspeti, zdrobiti sau nezdrobiti si a mustului de struguri. (Tardea C-tin, 2007)


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Obtinere a Distilatelor din Vin.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!