Tehnologia de Obtinere a Painii Albe

Cuprins proiect Cum descarc?

Argument 4
1.Istoria painii 6
2.Reteta de fabricatie 7
3.Descrierea operatiilor tehnologice 9
3.1.Receptia calitativa si cantitativa 9
3.2.Pregatirea materiei prime si auxiliare 10
3.3.Dozarea materiei prime si auxiliare 10
3.4.Framantarea maielei 11
3.5.Framantarea aluatului 12
3.6.Fermentatia aluatului 15
3.7.Durata fermentatiei 15
3.8.Prelucrarea aluatului 15
3.9.Divizarea aluatului 15
3.10.Modelarea aluatului 15
3 11.Predospirea aluatului 16
3.12.Dospirea finala 16
3.13.Coacerea aluatului 16
3.14.Depozitarea si pastrarea painii 17
4.Utilaje folosite: 18
5. Bilant de materiale 21
5.1.Verificarea bilantului de materiale 32
6.Consumul specific al materiilor prime 33
Bibliografie 34


Extras din proiect Cum descarc?

Paine alba
Argument
A fost nevoie de mii de ani pentru ca painea sa evolueze in forma pe care o cunoastem in prezent. Populatia Egiptului antic prajea la inceput grau si orz la flacara deschisa.
Ulterior, egiptenii au descoperit ca aroma, consistenta si digestia grauntelor intregi sau pisate puteau fi imbunatatite prin adaugarea apei, obtinandu-se astfel un terci. Atunci cand straturile dintr-un terci consistent si vascos au fost puse la copt pe pietre incinse deasupra focului. Aceasta evolutie, de la seminte prajite la paine, se pare ca a inceput in jurul anului 6000 i.Hr., incheindu- se in 2600 i.Hr., cand brutarii egipteni au facut o descoperire remarcabila: daca amestecul de seminte pisate si apa nu era copt imediat, se declansa un proces de fermentatie, in urma caruia rezulta un aluat aromat. Cand era copt, aluatul respectiv crestea, obtinandu-se o paine mai moale si mai usoara.
Dupa ce au descoperit procesul de dospire, egiptenii si-au perfectionat aptitudinile de brutari, producand peste 50 de varietati de paine. Principala materie prima era graul, dar se mai adauga si orzul, ce are un continut mai ridicat de gluten si produce astfel o paine mai grea. Principalul agent de dospire, un aluat fermentat, era preparat in cantitati mari si pastrat pentru a fi amestecat cu aluatul proaspat. Astfel, painea putea fi produsa ori de cate ori era necesar. Aceste abilitati culinare au impus inlocuirea pietrelor folosite la coacere cu un dispozitiv mai complex, astfel ca egiptenii au inventat cuptorul. Si in prezent se mai intalnesc asemenea relicve, confectionate din lut de Nil, terminate in partea superioara printr-un con deschis si cu interiorul divizat de polite orizontale.
Prin gaura superioara a cuptorului, brutarul putea, la nevoie, sa intepe aluatul care crestea. Brutaritul a ramas neschimbat timp de mai multe secole. Desi romanii coceau paine, cronicarii nu mentioneaza existenta brutarilor pana in secolul al ll-lea i.Hr. Brutarii erau in mare parte sclavi eliberati ce scuteau femeile de povara gatitului, acestea evitand apropierea de cuptoarele incinse. Painea romana tipica avea o greutate de aproximativ jumatate de kilogram, asemenea painilor moderne, si era modelata manual sub forma de movilita. Un sortiment, panis artopicius , era copt pe o frigare, in timp ce alt sortiment, panis testuatis, se cocea intr-un vas de lut. Relatiile zilelor noastre arata ca secolul XX este perioada celor mai mari descoperiri si transformari ale civilizatiei omenesti, dar si cele mai complexe si uneori nebanuite efecte asupra vietii.
Odata cu sporirea populatiei globului, ce a decurs paralel cu perfectionarea organizarii sociale si in special odata cu dezvoltarea industriei, a transporturilor mecanizate din ultimele doua secole, incercarea omului de a domina in lupta aspra cu natura, de ai "smulge" lacom bogatiile ascunse, incepe sa aiba tot mai mult succes. Peste un miliard si jumatate din populatia actuala a terrei apartine civilizatiei industriale. Industrialismul a fost mai mult decat cosuri de fabrica si linii de asamblare.
A fost un sistem social multilateral si bogat care a influentat fiecare aspect a vietii omenesti. Cresterea economica, enorm accelerata se bazeaza in majoritate nu pe surse regenerabile de energie, ci pe energia cheltuita prin folosirea combustibililor fosili, neregenerabili: carbuni, titei, gaze naturale.
Perfectionarea si modernizarea proceselor tehnologice, utilizand cele mai noi cuceriri stiintifice, au redus mult consumurile specifice de materii prime, dar nu si pe cele energetice.
Ca urmare a industrializarii si cresterii productiei de bunuri a sporit mult materialele ce afecteaza mediul ambiant. Painea este un aliment popular in aproape toate societatile lumii cu exceptia Asiei care prefera orezul. 
Painea este un aliment de baza preparat prin coacerea, gatirea cu abur sau prajirea aluatului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Obtinere a Painii Albe.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!