Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 2 fișiere: docx, pptx
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 14428
Mărime: 1.43MB (arhivat)
Publicat de: Camil Toader
Puncte necesare: 9
Universitatea Transilvania, Braşov Facultatea de Alimentaţie şi Turism

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. CAP. I 5
  3. CARACTERIZAREA GENERALA A SUCULUI NATURAL DE PORTOCALE 5
  4. I.1 GENERALITĂŢI 5
  5. I.2 CLASIFICARE 7
  6. I.2.1 Clasificarea sucului de fructe se face după: 7
  7. I.2.2 Caracteristicile de calitate ale sucurilor naturale: 7
  8. I.2.3 Selectarea şi descrierea caracteristicilor senzoriale ale sucului natural de portocale 9
  9. I.3 IMPORTANTA NUTRITIONALA 10
  10. I.3.1 Rolul si importanta componentilor principali din fructe 11
  11. CAP. AL-II-LEA 15
  12. TEHNOLOGIA DE OBTINERE A SUCURILOR 15
  13. II.1 OBTINEREA SUCULUI DE PORTOCALE PRIN PRESARE 15
  14. II.2 SCHEMA TEHNOLOGICĂ DE FABRICARE A SUCURILOR CU PULPĂ ŞI DESCRIEREA PRINCIPALELOR OPERAŢII 17
  15. II.2.1 SPĂLAREA FRUCTELOR 18
  16. II.2.2 ELIMINAREA PĂRŢILOR NECOMESTIBILE 21
  17. 2.2.1 Eliminarea codiţelor 21
  18. 2.2.2 Curăţirea 21
  19. II.2.3 ZDROBIREA FRUCTELOR 23
  20. II.2.4. PREÎNCĂLZIREA FRUCTELOR 23
  21. II.2.5 SEPARAREA SUCULUI CU PULPĂ 24
  22. II.2.6 CUPAJAREA 25
  23. II.2.7 SEPARAREA CENTRIFUGALĂ 25
  24. II.2.8 OMOGENIZAREA 25
  25. II.2.9. DEZAERAREA 26
  26. II.2.10 CONSERVAREA PRIN TERMOSTERILIZARE 27
  27. 2.10.1 TRATAREA TERMICĂ A SUCURILOR ÎNAINTE DE AMBALARE 27
  28. 2.10.2 TRATAREA TERMICĂ A SUCURILOR DUPĂ AMBALARE 29
  29. II.2.11 ÎMBUTELIEREA SUCURILOR 31
  30. 2.11.1 Unităţi de procesare a sucurilor naturale 32
  31. 2.11.2 Ambalajul aseptic 32
  32. 2.11.3 Spălarea sticlelor 33
  33. 2.11.4 Dozarea sucurilor 35
  34. 2.11.5 Închiderea recipientelor 35
  35. 2.11.6 Etichetarea recipientelor 36
  36. 2.11.7 Distributie Eficienta 36
  37. II.3 LINIE DE PRELUCRARE A FRUCTELOR 37
  38. II.3.1 Linie de prelucrare / umplere aseptica 37
  39. II.3.2 Liniile automate de suflare butelii PET modelele din gama BM: 38
  40. II.3.3 Masina automata pentru umplut PET-uri 39
  41. II.3.4 Maşini şi linii automate de imbuteliere sucuri naturale 39
  42. II.3.5 Masina de suflat PET semiautomata MSP-2.0 39
  43. CAP.AL-III-LEA 40
  44. III.1.BILANTUL DE MATERIALE 40
  45. III.1.1.Calculul debitului de solutie ce intra in instalatie: 40
  46. III.1.2.Calculul de solutie concentrata ce iese din instalatie si al debitului total de apa evaporata 40
  47. III.1.3.Calculul debitelor de solutie preconcentrata 41
  48. III.1.4.Sistematizarea tabelara a bilantului de materiale : 41
  49. III.2.CALCUL TEHNICO – ECONOMIC 42
  50. III.2.1. COSTUL MATERIILOR PRIME 42
  51. III.2.2. COSTUL MATERIALELOR AUXILIARE 42
  52. III.2.3. AMORTIZAREA UTILAJELOR 43
  53. III.2.4. AMORTIZAREA CLĂDIRILOR 43
  54. III.2.5. CHELTUIELI CU MUNCA VIE 44
  55. III.2.6. CHELTUIELI INDIRECTE CU SALARIILE 44
  56. III.2.7. TOTALUL CHELTUIELILOR 45
  57. III.2.9. PROFITUL 45
  58. CAP. AL- IV- LEA 47
  59. DESPRE SUCURILE NATURALE DIN PORTOCALE 47
  60. BIBLIOGRAFIE 48

Extras din proiect

INTRODUCERE

Industria Alimentară reprezintă un domeniu prioritar în cadrul economiei naţionale, produsele alimentare fiind de importanţă strategică. Producerea alimentelor se realizează în conformitate cu normele de igienă interne şi internaţionale şi în concordanţă cu cerinţele consumatorilor.

In afara valorificarii in stare proaspata, fructele citrice pot fi transformate pe cale industriala in diverse alte produse, care pot fi pastrate si consumate pe o perioada mult mai indelungata de timp. Astfel, din mandarine, portocale, lamai si grepfruturi se pot obtine: dulceata, compoturi si sucuri naturale, atat in stare lichida cat si sub forma de pudra (realizata prin deshidratarea acestora, in instalatii speciale). Prin sucuri de fructe se definesc acele bauturi obtinute din diferite specii pomicole, foarte bine coapte si sanatoase, fie printr-un procedeu mecanic (presare, centrifugare) fie prin difuzie si care sunt conservate prin concentrarea, conservare chimica, pasteurizare. Fabricarea sucurilor de fructe s-a dezvoltat pe doua directii: sucuri limpezi (fara particule in suspensie), care datorita eliminarii diferitelor particule prezinta un grad mare de transparenta si sucuri cu pulpa (cu particule in suspensie) la care trebuie asigurata stabilitatea acestor suspensii.

Portocala este unul dintre cele mai bune cadouri ale naturii. Este cel mai raspandit fruct dintre citrice. Este un fruct hranitor si delicios. Ele cresc intr-un pom mereu verde, cu frunze de un verde inchis si flori parfumate. Portocala este un medicament natural, un bun remineralizant si revitalizant al organismului, bogata in calciu, fier, fosfor, potasiu, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, vitaminele B1, B2 si B3. Acest citric este recomandat tuturor persoanelor care au probleme cu calciul, colesterolul, precum si alte afectiuni.

Portocala isi are originile din Sud-Estul Asiei, India, Grecia, Turcia. Fructul este o combinatie posibila intre pomelo si tangerina. Ea este denumita de chinezi drept "marul chinezesc".Portocalul era foarte raspandit in Siria si Egipt, in Europa ajungand ceva mai tarziu. Portocala dulce este numita si "portocala portugheza" si se pare ca Vasco da Gama a adus-o cu el inapoi, dupa o calatorie in India. In prezent, Brazilia este cel mai important producator de portocale din intreaga lume, fiind urmata de SUA si Mexic.

Sucul de portocale, este potrivit pentru toate vârstele și există avantajul că poate fi dat în tratarea tuturor bolilor. Ferbră, indigestie, constipatie, boli ale oaselor și dinților, ale inimii, acnee. Consumul regulat de suc de portocale ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor, a racelii si reprezinta o sursa naturala de energie, datorita absorbtiei rapide in sange a zaharului din portocale.

Sucul de portocale are un efect detoxifiant asupra organelor interne, dar si energizant in cazurile de oboseala, datorita continutului de potasiu. De asemenea, sucul de portocale mai este recomandat si hepaticilor, persoanelor cu sangele mai gros, cu tromboza, cu un colesterol crescut, celor care sufera de constipatie, impotriva durerilor de cap si a migrenelor.

Portocala este digerata repede de organism, motiv pentru care este recomandat a se bea pe stomacul gol dimineata. Pentru un efect mai bun se recomanda consumul sucului de portocala si la pranz, dar si seara.  

CAP. I

CARACTERIZAREA GENERALA A SUCULUI NATURAL DE PORTOCALE

I.1 GENERALITĂŢI

Fructele constituie surse importante de zaharuri vitamine şi săruri minerale necesare în alimentaţia organismului uman.

Alimentaţia raţională trebuie să asigure organismului substanţele plastice, energetice, etc, care intră în compoziţia alimentelor, astfel proporţional încât să fie consumate cu plăcere, iar gustul şi aroma să fie îmbietoare. O singură substanţă nutritivă nu răspunde acestei cerinţe fundamentale pentru alimentaţia raţională a omului. Raţia alimentară normal se realizează numai prin participarea în proporţii variabile a diferitelor produse alimentare.

Aportul pe care îl aduc fructele la suma energiei totale a raţiei alimentare zilnice este de cca 4,4% asigurându-se totodată şi rehidratarea organismului uman prin conţinutul mare de apă din compoziţia lor. Raţia alimentară a unui om matur trebuie să cuprindă 200-250 grame fructe pe zi, ceea ce reprezintă un consum de 70-100 kg fructe pe an.

Fructele în stare proaspete reprezintă produse de mare importanţă în alimentaţia raţională, iar pentru faptul că în anumite perioade lipsesc, se impune consumarea lor sub formă conservată sub diferite forme.

Materia primă folosită la obţinera sucurilor cu pulpă trebuie să fie de bună calitate, procesul tehnologic neputând înlocui defectele de calitate ale acesteia.

Fructele au, în general, un înveliş exterior “epicarpul”, unul inferior “endocarpul”, iar între ele “mezocarpul”.

Bibliografie

Banu Constantin – Manualul inginerului de industrie alimentară – volumul II, Editura Tehnică, Bucureşti, 2002

Novăceanu, M. – „Sucuri concentrate din fructe”, ICPVILF, București, 1981

Ioancea, L. – „Maşini şi utilaje şi instalaţii în industria alimentară”, Editura Ceres, Bucureşti, 198

Munteanu, T. – „Sucuri şi băuturi din fructe şi legume”, Editura Ceres, Bucureşti, 1989

Segal B., F. Ionescu, R. Ionescu – Utilajul şi tehnologia prelucrării legumelor şi fructelor – Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1985

Ştef Ducu – Merceologia produselor alimentare – Editura Mirton, Timişoara, 2002

Radu F.I. – Tratat de tehnologie a fructelor şi legumelor. Fructe şi legume ca materie primă – volumul I, Scrisul Românesc, Craiova, 1985

Beceanu D., Chira A., Paşca I. – Fructe, legume şi flori. Metode de prelungire a păstrării în stare proaspătă. Conserve de legume şi fructe – Editura MAST, Bucureşti, 2003

Bojor, O., Perianu , C. , 2005. Sănătate prin seminţe, legume si fructe, Editura Fiat lux, Bucuresti, Ediţia aIII-a,

Segal,B., 1964. Tehnologia conservării fructelor si legumelor, Editura Didactică si Pedagogică, Bucuresti,

Radu, M.,2009. Sucul de portocale o binefacere pentru sanatate, Felicia, nr 132

http://www.bursaagricola.ro/Info-Industrializarea_fructelor_citrice-50-24085-1.html

http://www.scrigroup.com/diverse/Proiect-Instalatie-de-concentr62163.php

http://facultate.regielive.ro/proiecte/industria-alimentara/obtinerea-sucurilor-naturale-ecologice-298080.html

http://facultate.regielive.ro/proiecte/merceologie/sucuri-din-fructe-industria-alimentara-149878.html

Preview document

Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 1
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 2
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 3
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 4
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 5
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 6
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 7
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 8
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 9
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 10
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 11
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 12
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 13
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 14
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 15
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 16
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 17
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 18
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 19
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 20
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 21
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 22
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 23
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 24
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 25
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 26
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 27
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 28
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 29
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 30
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 31
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 32
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 33
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 34
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 35
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 36
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 37
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 38
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 39
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 40
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 41
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 42
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 43
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 44
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 45
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 46
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 47
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 48
Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de Obtinere a Sucului de Portocale.docx
  • Tehnologia de Obtinere a Sucului de Portocale.pptx

Alții au mai descărcat și

Producerea băuturilor din legume și fructe - sirop de cătină

Capitolul 1 1.1 Generalitati Fructele si legumele sunt produse vegetale cu un continut bogat in apa,vitamine,saruri minerale si diversi compusi...

Caracterizarea unor Sortimente de Sucuri Naturale Limpezi și cu Pulpă

CAPITOLUL I INTRODUCERE. JUSTIFICAREA DOMENIULUI ABORDAT Sucurile de fructe sunt acele băuturi obţinute din diferite specii de fructe, coapte şi...

Nectarul de Mere

INTRODUCERE Specific nectarelor este faptul că înglobează pulpa fructelor separată de părţile neutilizabile, fin marunţită din care se elimină...

Obținerea Sucurilor Naturale Ecologice

INTRODUCERE Produsele ecologice sunt produse în conformitate cu anumite standard de producţie. Utilizarea pesticidelor, insecticidelor şi...

Tehnologia de fabricare a sucurilor de fructe

CAP. I. TEMA PROIECTULUI TEHNOLOGIA DE FABRICARE A SUCURILOR DE FRUCTE CAP. II. SCOPUL ŞI OBIECTIVELE PROIECTULUI Sucurile de fructe...

Tehnologia fabricării sucului de mere

1. INTRODUCERE Lucrarea işi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode de...

Obținerea sucurilor naturale de fructe

ARGUMENT Termenul de bautura racoritoare (popular ,,suc”) se refera in special la bauturile carbogazoase sau necarbogazoase obtinute din...

Tehnologia fabricării sucului de mere

1.MEMORIU JUSTIFICATIV Lucrarea işi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode...

Te-ar putea interesa și

Obținerea Sucurilor Naturale Ecologice

INTRODUCERE Produsele ecologice sunt produse în conformitate cu anumite standard de producţie. Utilizarea pesticidelor, insecticidelor şi...

Dosar de presă - Coca-Cola Company

Coca-Cola este bautura racoritoare a lumii care este savurata de sute de milioane de ori pe zi de oamenii de pe tot Globul. Coca-Cola reprezinta...

Analiza Calității Senzoriale a Sucului Natural de Portocale

1 Introducere Alimentaţia reprezintă unul dintre cele mai controversate domenii în zilele noastre. Longevitatea indivizilor este strâns legată de...

Șucuri din fructe

CAPITOLUL I INTRODUCERE. JUSTIFICAREA DOMENIULUI ABORDAT Sucurile de fructe sunt băuturil obţinute din diferite specii de fructe, coapte şi...

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru două mărci din aceeași categorie - Santal vs Tymbark

Partea I Elemente definitorii ale pieţei sucurilor naturale 1.CARACTERIZARE GENERALĂ a)Capacitatea pieţei Piaţa băuturilor răcoritoare a...

Linia tehnologică de producere a nectarului de miere

1.Introducere 1.1. Importanţa nectraului în alimentaţie Nectarul este o bautura racoritoare necarbogazoasa cu parfum puternic si se pastreaza la...

Analiza Comparativă a Comunicării de Marketing pentru Mărcile Cappy și Prigat

Analiza comunicarii de marketing pentru marcile Cappy si Prigat Elementele definitorii ale pietei produsului Cappy Piaţa de sucuri naturale din...

Acid Citric

În industria alimentară, frecvent, se utilizează, în ordinea descreşterii importanţei lor, următorii acizii organici: citric, acetic, lactic,...

Ai nevoie de altceva?