Tehnologia de Obtinere a Sucurilor Limpezi de Mere

Extras din proiect Cum descarc?

I. MEMORIU JUSTIFICATIV
Lucrarea isi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compozitia fructelor, metode de preparare, ambalare, aparatura si liniile aferente. In ultimul timp, sucurile de fructe au capatat o larga utilizare, putandu-se vorbi de o terapie prin sucuri de fructe in cele mai diverse afectiuni.
Lipsa totala a unei vitamine e grava, dar mai rar intalnita. De cele mai multe ori, apare o lipsa partiala a vitaminelor, iar tulburarile metabolice in acest caz sunt mai putin grave. Excesul de vitamine poate duce la hipervitaminoze, care se manifesta, de obicei prin aparitia unor dezechilibre in organism. Insa cei mai multi dintre noi se confrunta cu o lipsa, nu cu un surplus in organism. Acest lucru se rezolva consumand o cantitate mare de legume si fructe proaspete. 
Fructele mai contin si fibre alimentare, care nu au valoare energetica, dar care sunt deosebit de utile pentru aparatul digestiv. Fibrele solubile continute in mere franeaza absorbtia zaharului, dar pot impiedica absorbtia unei parti a colesterolului asimilat odata cu alimentele si ajuns in intestin impreuna cu bila. Mai trebuie mentionat faptul ca fructele au un continut ridicat de apa in majoritatea cazurilor aproximativ 90%. Proteinele se gasesc in concentratii de sub 1%, neprezentand interes special. Fructele sunt insa o sursa foarte buna de glucide, in special solubile dintre care: glucoza, fructoza.
Sucurile de fructe contin cea mai mare parte de glucide, vitamine si saruri minerale a materiilor prime avand valoare nutritiva si dietetica. O cantitate mare de glucide din sucuri este sub forma de fructoza fiind tolerata si de diabetici.
Datorita continutului mare de saruri de potasiu, sucurile de fructe dau bune rezultate in tratamentul si profilaxia bolilor cardio- vasculare. Se stie ca sodiul are capacitatea de a retine apa in organism, iar potasiul favorizeaza eliminarea ei. In dieta cu sucuri de fructe cantitatea de potasiu este de 6 ori mai mare decat in dieta normala. Astfel sucurile actioneaza favorabil asupra intregii activitati a muschiului cardiac, maresc travaliul inimii avand efecte benefice in bolile cardio- vasculare: hipertensiune, infarct miocardic, arteroscleroza.
Substantele minerale (calciul si potasiul) au un efect alcalinizant neutralizand acidul clorhidric din mucoasa stomacala, fiind indicate in combaterea hiperaciditatii in cazul bolilor digestive.
Sucurile sunt indicate si in bolile de ficat sau ale vezicii biliare datorita absentei grasimilor si cantitatii mari de zaharuri si vitamine. Datorita continutului redus de substante azotoase si a actiunii de alcalinizare, sucurile de fructe sunt indicate in bolile de rinichi acute si cronice. Acestea previn formarea calculilor renali sau biliari si sunt recomandate atunci cand organismul acumuleaza o cantitate mare de acizi in diabet, subnutritie si imbatranirea tesuturilor. 
In cazurile de obezitate, cura cu sucuri de fructe atenueaza senzatia de foame si permite eliminarea excesului de apa datorita sarurilor de potasiu. Sucurile de fructe au o actiune antiinfectioasa si antimicrobiana fiind recomandate in diverse boli ale pielii; au actiune antitoxica prin protectia asupra: ficatului, splinei, rinichi (sucul de mere). Ca urmare a acestui fapt, industria sucurilor de fructe s-a dezvoltat incercand obtinerea de produse de o calitate superioara.
Lucrarea de fata este structurata in mai multe parti, fiecare dintre acestea avand o importanta deosebita in realizarea a ceea ce se numeste produs finit.
I.1. Obiectivul proiectului. Capacitatea de productie. Profilul de productie
Obiectivul proiectului :
Obiectivul proiectului il constituie o linie tehnologica de prelucrare a merelor in vederea obtinerii sucurilor limpezi din mere.fabricatie a sucurilor necarbonatate.
Capacitatea de productie :
Linia tehnologica va avea o capacitate de prelucrare de 35.000 kg materie prima mere din soiul Parmen aurii per zi lucratoare de 8 ore, materia provenind din productie proprie.
Profilul de productie :
Dupa insusirile specifice si caracteristicile comerciale, soiurile de mere se impart in trei grupe: 
- grupa A - superioare;
- grupa B - mijlocii;
- grupa C - obisnuite.
Merele din primele doua grupe se valorifica in trei clase de calitate: calitatea extra, calitatea I si calitatea a II-a. La pastrare se vor introduce numai fructe de la soiurile de toamna si iarna, de calitate extra si calitatea I.
Fructele de calitate extra sunt acelea care au forma, marimea si coloratia caracteristica soiului, cu pedunculul intact si lipsite de orice defect. La cele de calitatea I se admit usoare abateri de la forma, marimea si coloratia caracteristica soiului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Obtinere a Sucurilor Limpezi de Mere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!