Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 15260
Mărime: 87.88KB (arhivat)
Publicat de: Teofil Dima
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAP. I VIN CU DENUMIRE DE ORIGINE CONTROLATĂ (DOC) „BANAT ” 3
  3. CAP. II VIN CU DENUMIRE DE ORIGINE CONTROLATĂ”DEALU MARE” 12
  4. CAP. III VIN CU DENUMIRE DE ORIGINE CONTROLATĂ ”ÎNSURĂŢEI” 23
  5. CAP. IV VIN CU DENUMIRE DE ORIGINE CONTROLATĂ”IAŞI” 29
  6. BIBLIOGRAFIE 36

Extras din proiect

INTRODUCERE

Vinurile de calitate superioară cu denumire de origine controlată (D.O.C) au personalitatea locului de producere, soiului și modului de cultură, iar denumirea de origine este constatată prin tradiție. Tăria alcoolică minimă dobândită este de 11% vol, iar strugurii din care provin trebuie să aibă un conținut minim în zaharuri de 190 gr/l. Un vin poate purta denumirea de origine controlată numai cu condiția ca denumirea de origine să fie aprobată prin ordin de Ministerul Agriculturii și Alimentației, iar vinificarea, condiționarea, maturarea și îmbutelierea să se facă în același areal.

La rândul lor, vinurile DOC pot fi:

• vinuri de origine controlată (DOC),

• vinuri cu denumire de origine controlată și trepte de calitate (DOC-CMD.CT sau CIB).

Vinurile ce au denumire de origine controlată și trepte de calitate (D.O.C.) reprezintă cea mai înaltă categorie de calitate. Producerea acestor vinuri se face în areale restrânse și după reguli severe. Acordarea treptei de calitate este motivată de mai mulți factori - conținutul în zaharuri, proporția de boabe stafidite, atacul putregaiului nobil - care sunt determinați în primul rând de momentul recoltării.

În România a fost adoptat sistemul german de atribuire a treptelor de calitate:

• “cules la maturitate deplină” - adică în momentul în care strugurii sunt copți și acumularea de zaharuri este min . 196 gr/l;

• “culesul târziu” - momentul culesului în acest caz este atunci când strugurii sunt supracopți și crește cantitatea de zahar pe seama pierderii apei, acesta depășind 213 gr/l;

• C.I.B. - “cules la înnobilarea boabelor” - moment în care pierderea apei prin supracoacere este completată de stafidiere sau apariția mucegaiului nobil (care extrage apa din bob concentrând zaharurile fara a afecta compoziția acestuia). Strugurii din care provine vinul au conținut de zaharuri de minim 240 gr./l.

Dreptul producătorilor de a folosi denumirile de origine este controlat și se acordă anual de către Oficiul Național al Denumirilor de Origine a Vinurilor (O.N.D.O.V), organism aflat în subordinea Ministerului agriculturii.

O altă clasificare este dată de conținutul în zaharuri. Din acest punct de vedere, vinurile pot fi:

• Seci - cu conținut în zaharuri de până la 4 gr/l

• Demiseci - cu conținut în zaharuri cuprins între 4.01 gr/l și 12 gr/l

• Demidulci - cu conținut în zaharuri cuprins intre 12.01 gr/l și 50 gr/l

• Dulci - cu conținut în zaharuri de peste 50 gr/

CAP. I VIN CU DENUMIRE DE ORIGINE CONTROLATĂ (DOC) „BANAT ”

DEFINIŢIE

Denumirea de origine controlată „BANAT” se atribuie vinurilor obţinute din struguri produşi în arealul delimitat pentru această denumire, cu condiţia respectării tuturor prevederilor din prezentul caiet de sarcini.

DELIMITAREA TERITORIALĂ PENTRU PRODUCEREA VINULUI CU D.O.C. „BANAT”

1. Arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine controlată “BANAT”, poate cuprinde trei subdenumiri şi se întinde pe teritoriul judeţelor Caraş Severin şi Timiş, astfel:

1.1. Subdenumirea “MOLDOVA NOUĂ”:

Judeţul Caraş Severin:

- Oraşul Moldova Nouă, localităţile Moldova Nouă, Moldova Veche, Măceşti

- Comuna Pojejena, satele Pojejena, Radimna, Belobreşca

- Comuna Socol, satele Socol, Câmpia, Zlatiţa

1.2. Subdenumirea “DEALURILE TIROLULUI”:

Judeţul Caraş Severin:

- Comuna Berzovia, satele Berzovia, Fizeş

- Comuna Doclin, satele Doclin, Tirol

Judeţul Timiş:

- Comuna Jamu Mare, satul Jamu Mare

1.3. Subdenumirea “SILAGIU”:

Judeţul Timiş:

- Oraş Buziaş, localităţile Buziaş, Silagiu, Bacova.

2. Denumirea de origine controlată “BANAT” poate fi completată, în funcţie de interesul producătorilor, cu una din următoarele denumiri de plai viticol: MĂCEŞTI; POJEJENA; RADIMNA; DOCLIN; FIZEŞ; DEALUL SILAGIULUI; JAMU MARE.

SOIURILE DE STRUGURI

Soiurile de struguri care pot fi folosite pentru obţinerea vinurilor D.O.C. „BANAT” sunt următoarele:

- soiuri albe: Muscat Ottonel, Sauvignon, Pinot gris, Fetească regală, Fetească albă, Riesling italian, Riesling de Rhin, Majarcă, Chardonnay, Sortiment alb (care provine în diferite asamblări, din soiurile albe menţionate)

- soiuri roşii: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Fetească neagră, Burgund mare, Cadarcă, Syrah, Novac, Sortiment roşu (care provine în diferite asamblări, din soiurile roşii menţionate).

Preview document

Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 1
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 2
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 3
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 4
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 5
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 6
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 7
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 8
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 9
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 10
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 11
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 12
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 13
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 14
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 15
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 16
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 17
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 18
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 19
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 20
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 21
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 22
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 23
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 24
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 25
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 26
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 27
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 28
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 29
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 30
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 31
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 32
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 33
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 34
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 35
Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de Obtinere a Vinurilor Doc.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Vinului

ÎNTRODUCERE Industria vinicolă ca ramură principală a economiei din R.M. este cu adevărat o mîndrie naţională. Tradiţiile vechi şi ultimele...

Tehnologii Generale în Industria Vinului

1. INTRODUCERE Vinul este o băutură alcoolică ( cu o concentratie cuprinsă între 7 şi 16% alcool etilic ) obţinută prin fermentarea mustului de...

Tehnologia Vinului Alb

I. GENERALITATI Vinificatia reprezinta procesul industrial de prelucrare a strugurilor în scopul prepararii vinurilor si a produselor pe baza de...

Evaluarea Calității Vinului Roșu

The evaluation of red whine quality Cuvinte cheie: vin roşu, defect, calitate, falsificare, proprietate, sortiment (Abstract): Extremely...

Tehnologia de obținere a vinului alb sec

1. GENERALITĂŢI Vinificaţia reprezintă procesul industrial de prelucrare a strugurilor în scopul preparării vinurilor şi a produselor pe bază de...

Tehnologia de fabricare a vinului roșu sec

Memoriu justificativ Este cunoscut faptul că economia oricărui stat este influenţată şi determinată intr-o foarte mare măsură de rezultatele...

Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului

Introducere Industria fermentativă ocupă un loc important în industria alimentară, prin procesele sale specifice la obţinere unei game largi de...

Tehnologia și Controlul Calității Vinului

FETEASCA ALBA Carcteristici materie prima Introducere Cred ca despre soiul Feteasca alba s-au scris si se vor mai scrie multe pagini, iar poetii...

Te-ar putea interesa și

Dimensionarea unei secții de obținere a vinului sec

Capitolul I Generalităţi 1.1.Generalităţi privind viticultura şi vinificaţia în România Plantaţiile de viţă-de-vie sunt grupate, teritorial, în...

Fabricarea Vinurilor Aromatice

Introducere Obiectivul proiectului Proiectarea unei linii tehnologice de fabricaţie a vinurilor aromate care să prelucreze 20.000 kg struguri...

Servirea Vinului Alb

I. ARGUMENTUL TEMEI “SERVIREA VINULUI ALB” Istoria vitei-de-vie dateaza inca din timpurile biblice; Noe este primul primul cultivator si...

Proiect vin Mușcat Ottonel

1. Tema proiectului Să se prelucreze 950 tone struguri pe sezon din soiul Muscat Ottonel în centrul viticol Cotnari pentru obţinerea vinului alb...

Oenologie

“Vinul bucură inima omului, iar bucuria este mama tuturor virtuţilor” (Goethe) Legenda vinului Legenda grecească povăţuieşte despre faptul...

Tehnologia vinului roșu

I. GENERALITĂŢI Vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică completă sau parţială a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau...

Analiza Alcoolului Etilic

ARGUMENT Bauturile alcoolice : sunt bauturile care contin etanol, cunoscut sub numele de alcool. Etanolul din bauturile alcoolice este aproape...

Procesul tehnologic de obținere a vinului aromat

ARGUMENT Prin natura lor, unele soiuri de viţă de vie au capacitatea de a sintetiza şi cumula în pieliţa boabelor de struguri substanţe odorante...

Ai nevoie de altceva?