Tehnologia Fabricarii Laptelui Acidofil

Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere. Generalitati
1.1. Materia prima. Laptele
Laptele este secretia caracteristica a glandelor mamare a tuturor mamiferelor femele. In diferite parti ale lumii, se utilizeaza laptele diverselor specii de mamifere pentru consum in stare fluida sau sub forma de produse lactate.
Popoarele din Europa, America de Nord, Australia, Noua Zeelanda consuma in cea mai mare parte lapte de vaca si produsele sale. In Europa de Nord, se foloseste pe scara larga laptele de capra si de oaie, laponii consuma lapte de ren, iar in Asia de S-E laptele de bivolita, de iapa.
Laptele este unul din putinele alimente ce pot fi consumate in stare naturala. Este singurul produs din alimentatie, cu exceptia mierii a carei unica functie in natura este de a servi ca aliment.
Laptele poate fi definit ca "secretia proaspata, integrala obtinuta prin mulgerea completa a mamiferelor sanatoase, excluzand cea obtinuta in perioada de 15 zile inainte si 7 zile dupa fatare". 
Laptele este un lichid de culoare alb - galbui, cu gust dulceag si miros caracteristic, placut.
Datorita functiei sale - hrana pentru tineret - este un aliment complet si complex, cu valoare nutritiva ridicata. Fiind unicul aliment in prima perioada a vietii, el contine toate substantele necesare vietii si dezvoltarii. El acopera in cea mai mare masura nevoile omului in alimente de origine animala.
Caracteristica esentiala a compozitiei laptelui o constituie armonia sa, ceea ce ii confera o valoare alimentara exceptionala, facandu-l indispensabil pentru copii si foarte folositor pentru adulti.
Prin compozitia sa chimica bogata si variata, laptele asigura majoritatea substan-telor necesare construirii tesuturilor vii si a intretinerii proceselor metabolice ce se petrec in organism. Valoarea sa energetica este de 65 - 66 cal pentru 100 g.
Laptele este produsul de secretie al glandelor mamare. Celulele secretoare ale acestei glande construiesc componentele laptelui din compusii din sange. Pentru fiecare litru de lapte secretat, prin glanda mamara de vaca trec aproximativ 500 l sange. 
Absorbtia componentelor din sange de catre glanda mamara si secretia lor in lapte este un proces activ, atat prin faptul ca glanda mamara biosintetizeaza componente noi (lactoza, cazeina) cat si prin modificarile de concentratie ale componenetelor aduse de sange in celulele glandei.
Transformarea componentilor sangelui in substante care alcatuiesc laptele se produce in acinii grandulari. Astfel, din grasimea adusa de sange sub forma de gliceride sau de acizi grasi se formeaza grasimea laptelui, cu insusirile specifice.
Un rol important in formarea grasimii din lapte apartine fosfatidelor si in special a lecitinei. In procesul de sinteza a substantelor proteice sunt folositi aminoacizii liberi, adusi de sange in glanda mamara, sau chiar substante proteice ale sangelui desfacute in substante mai simple. Din aceste substante se formeaza proteinele specifice laptelui: cazeina, lactalbumina, lactoglobulina. O parte a glucozei din sange, transformata in galactoza, formeaza cu glucoza netransformata un dizaharid specific laptelui: lactoza. Aceasta este formata dintr-o molecula de glucoza si una de galactoza. Aceasta sinteza este unica in natura si specifica glandei mamare. Unii componenti ai sangelui raman netransformati si trec ca atare in lapte, de exemplu, sarurile minerale, variind numai proportia lor: astfel, NaCl se gaseste in lapte in cantitati mult mai mici decat in sange. Gazele, enzimele, vitaminle, hormonii, anticorpii trec din sange in lapte in cantitati corespunzatoare nevoilor fatului. 
La sinteza laptelui iau parte o serie de hormoni si enzime, printre care: estrogenul, progesteronul, prolactonul, lipaza, amilaza etc. Laptele este considerat o emulsie sau suspensie de grasime (in functie de temperatura laptelui) intr-o solutie apoasa care contine numeroase substante, unele sub forma coloidala, altele in stare dizolvata. Sub forma de emulsie sau suspensie se gasesc:
-Grasimea
-Pigmentii
-Vitaminele liposolubile
Sub forma coloidala se gasesc:
o Substante proteice
o Fosfatii insolubili
Sub forma de solutie adevarata: 
o Lactoza
o Sarurile minerale
o Substante azotoase cu greutate moleculara mica
o Vitamine hidrosolubile
Forma sub care se gasesc diferite componente depinde de gradul de dispersie al fiecaruia. Laptele reprezinta un aliment care contine intr-o proportie corespunzatoare toate substantele necesare dezvoltarii organismului tanar, in starea cea mai usor asimilabila. In compozitia laptelui intra in primul rand cazeina, lactalbumina si lactoglobulina, proteine superioare din punct de vedere biologic. Acestea contin aminoacizi esentiali, indispensabili, in proportii apropiate celor necesare omului, avand cea mai mare eficienta in favorizarea cresterii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Fabricarii Laptelui Acidofil.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!