Tehnologia moraritului

Cuprins proiect Cum descarc?

1.TEMA PROIECTULUI 1
2. PARTEA BIBLIOGRAFICA 2
2.1 Caracterizare materii prime 2
2.2 Compozitia chimica a bobului de porumb 4
2.3 Caracterizarea produselor finite 6
3. DIMENSIONAREA TEHNOLOGICA A UTILAJELOR DIN SECTIA DE PREGATIRE PORUMBULUI PENTRU MACINIS 8
3.1 Calculul capacitatii de productie sectiei de pregatire a cerealelor pentru macinis 8
3.2 Calculul pentru alegera utilajelor din sectia de pregatire a porumbului pentru macinis 9
4. DIMENSIONAREA TEHNOLOGICA A UTILAJELOR DIN SECTIA DE MACINIS 14
4.1 Calculul necesarului de valturi 14
4.2 Calculul necesar de site plane 17
4.3 Calculul necesar masinii de gris 19
5. DESCRIEREA FLUXULUI TEHNOLOGIC PENTRU SECTIA DE MACINIS 20
6. BIBLIOGRAFIE: 21


Extras din proiect Cum descarc?

1.TEMA PROIECTULUI
Sa se proiecteze si sa se stabileasca schema tehnica pentru o moara de porumb cu capacitatea de 87t/24h pentru malai superior. Extractie 79%, masa hectolitrica porumbului fiind 70kg/hl.
2. PARTEA BIBLIOGRAFICA
2.1 Caracterizare materii prime
Porumbul este una dintre cele mai importante plante de cultura de pe planeta noastra.
Cultura porumbului ocupa locul trei dintre plantele agricole cultivate pe toate continentele. Fata de celelalte cereale, pe langa productia ridicata la hectar (pana la 5000 kg boabe la ha), porumbul prezinta o rezistenta sporita la seceta, la boli si intemperii.
Boabele de porumb se folosesc pe scara larga in alimentatia omului, in industrie ca materie prima si in furajarea animalelor.
Faina de porumb obtinuta din boabele de porumb, este folosita la prepararea unor produse alimentare cu valoare nutritiva ridicata. De asemenea, boabele de porumb se utilizeaza ca materie prima in industria alcoolului rafinat, a amidonului, a dextrinei si glucozei, a uleiurilor rafinate (din germeni de porumb). In productia mondiala de grasimi vegetale comestibile, porumbul este folosit in proportie de 2%.
Din 100 kg boabe de porumb putem obtine urmatoarele produse: 77 kg faina, 63 kg amidon, 71 kg glucoza sau 44 l alcool rafinat, iar din embrionul de porumb rezulta 1,8-2,7 l ulei rafinat dietetic si 3,6 kg tarate folosite la furajarea animalelor.
Folosirea unor soiuri de porumb productive (hibrizi dubli) natura solului, conditiile agrotehnice, etc. duc la obtinerea unor recolte sporite.
La noi in tara se cultiva doua soiuri si anume:
-  porumb cu boabe mari (sticloase) care se caracterizeaza printr-un continut mai mare de substante azotoase decat celelalte soiuri;
-  porumb cu boabe fainoase, care are un continut mare de amidon si mai scazut in substante azotoase. Aceste soiuri se preteaza pentru industrializare obtinandu-se alcool, amidon, glucoza si dextrina.
Caracteristici fizico -  tehnologice ale porumbului
Aspectul general al masei de cereale este influentat de o serie de factori ca: gradul de vechime, modul de conservare, gradul de dezvoltare al boabelor, uniformitatea ca marime, continutul de impuritati.
Culoarea boabelor indica daca cerealele sunt vechi, au luciu sau sunt opace, daca cerealee au suferit degradari in timpul vegetatiei sau in timpul conervarii.
Marimea, forma si uniformitatea boabelor prezinta o deosebita importanta, deoarece in functie de acestea, morarul echipeaza si regleaza masinile de curatat si sortat, regleaza regimul de macinare mai ales la sroturile I, II si III.
Prospetimea poate fi considerata optim atata vreme cat n-au intervenit modificari esentiale in compozitia chimica si aspectul exterior si interior al boabelor, sub actiunea microorganismelor si daunatorilor specifici cerealelor.La stabilirea prospetimii, pe langa determinarea organoleptica culorii, aspectului, luciului, mirosului si gustului, se determina si aciditatea care este crescuta la cerealele vechi.
Taria si duritat reprezinta un indiciu privind modul in care cerealele rezista la transport, pregatire si macinare.
Taria indica in ce masura boabele se sparg intamplator in timpul miscarilor si cand sunt macinate. In functie de taria boabelor se apreciaza consumul de energie la macinare. Taria indica de asemenea cum trebuie alcatuita diagrama tehnologica de pregatire si macinis.
Sticlozitatea si fainozitatea boabelor sunt acelea care in sectiune transversala prezinta un aspect sidefat, translucid - cornos. La sectionare opun o mare rezistenta si prin macinare la moara se trasforma in prima faza ( sroturile I, II, III ) intr-o mai mare cantitate de grisuri mari si mijlocii si mai putine grisuri mici, dunsturi si faina. Porumbul sticlos e preferat la fabricarea malaiului de tip superior- extra. Boabele fainoase opun o mica rezistenta la sectionare, iar prin macinare se transforma la primele sroturi in grisuri mici, dunsturi si faina.
Maturizarea porumbului imediat dupa recoltare, bobul este incomplet maturizat, iar malaiul obtinut din astfel de porumb nu prezinta calitatile corespunzatoare.
Procesul de maturizare consta in aceea ca substantele solubile se transforma in substante insolubile: zaharul in amidon, aminoacizii in proteine, proteinele solubile in proteine insolubile. Totodata se elimina si apa. Se produc transformari si asupra grasimilor, substantelor minerale si vitaminelor.
Masa hectolitrica reprezinta greutatea exprimata in kilograme a unui volum de boabe egal cu 0,1 m3, echivalenta cu capacitatea de 100 l. Aceasta insusire este folosita la dimensionarea depozitelor si in special celulelor de siloz.
Masa relativa a 1000 de boabe. Prin aceasta se intelege greutatea a 1000 de boabe la umiditatea care o contin in momentul determinarii.
Masa absoluta reprezinta greutatea a 1000 de boabe raportata la substanta uscata.
Prin substanta uscata se intelege greutatea produsului ramasa dupa scaderea greutatii apei pe care o contine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia moraritului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Simona Man,2012, Indrumator de proiect pentru tehnologia moraritului, Editura AcademicPres, Cluj-Napoca
2.Sevastita Muste,2010, Materii prime vegetale in industria alimentara, Ed.ACADEMICPRES ,Cluj-Napoca


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!