Tehnologia Zaharului - Centrifugarea

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 4
1.Partea scrisa 7
1.1.Descrierea procesului tehnologic 7
1.2.Descrierea operatiei 23
1.3.Descrierea utilajului conducator 29
1.4.Norme de protectie a muncii si igiena 31
2.Partea de calcul 33
2.1.Bilantul de materiale 33
2.2. Calculul numarului de centrifuge 39
3. Partea grafica 40
3.1. Schema tehnologica generala 40
3.1.1. Schema detaliata a operatiei 41
3.2.Reprezentarea grafica a bilantului de materiale 41
Bilbiografie 46


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Din timpurile cele mai indepartate, omul a apreciat in alimentatia sa substantele dulci. Denumirea de zahar, aproape comuna in toate limbile, deriva probabil din limba sanscrita ,, sankara". Din India, trestia de zahar trece in China, si catre sfarsitul secolului V in Persia. Dupa cucerirea Persiei, arabii introduc trestia de zahar in Arabia, Siria, Egipt si in insula Cipru; apoi in sudul Frantei, in Spania si in insulele Canare. O data cu descoperirea Americii, trestia de zahar este dusa in insulele Antile si in America Centrala (Mexic), apoi in America de Sud (Brazilia).
Inca din anul 1747, chimistul A.S.Marggraf a constatat ca unele specii de sfecla (mangoldul alb si mangoldul rosu) contin un zahar identic cu cel din trestie. Abia catre sfarsitul secolului al XVIII-lea, F.K.Achard, elevul lui Marggraf, reuseste sa extraga zaharul din sfecla.
Pana sa ajunga la stadiul actual de dezvoltare, industria zaharului din sfecla a avut de parcurs un drum lung. Cultura sfeclei de zahar a fost introdusa la noi in tara intre anii 1873-1876, perioada in care s-au construit cu capital strain primele fabrici si anume: la Chitila si la Sascut. In ceea ce priveste judetul Mures fabrica de zahar de la Targu-Mures se infiinteaza in anul 1893 iar cea din Ludus abia in 1960.
Zaharul este un aliment necesar si mult apreciat, datorita calitatilor sale si anume: gust dulce, valoare energetica si putere bacteriostatica. Zaharul este asimilat complet si repede de organismul omenesc si produce caldura si energie musculara. Zaharul constituie materia prima de baza la fabricarea produselor zaharoase; se foloseste de asemenea la fabricarea produselor de patiserie, la fabricarea unor sortimente de conserve (dulceata, gem, compot, marmelada). Zaharul este o substanta aproape chimic pura care contine:
- zaharoza 99,6-99,8%
- substante minerale 0,2-0,3%
- umiditate 0,1-0,15%
Sfecla de zahar impreuna cu trestia de zahar sunt cele doua plante care produc astazi toata cantitatea necesara de zahar pe glob. Trestia de zahar creste in tinuturi cu clima calda, in timp ce sfecla de zahar este cultivata aproape in toate tarile cu clima temperata. Zaharul din trestie se obtine in conditii mai avantajoase decat zaharul din sfecla, atat in ceea ce priveste cultura, cat si fabricarea. Trestia da un randament superior de zahar la hectar fata de sfecla, iar mana de lucru costa mai putin in tarile producatoare de trestie, pentru ca:
-aceeasi butasi dau mai multe recolte;
-munca locuitorilor din colonii este prost platita de catre proprietarii de culturi de trestie.
De asemenea, fabricarea zaharului din trestie este mai rentabila decat din sfecla pentru urmatoarele motive:
-durata campaniei este mai lunga decat in cazul sfeclei;
-purificarea sucului din trestia de zahar se face mai usor decat a zemii de difuziune din sfecla;
-forta motoare si cantitatea de vapori necesara procesului tehnologic este furnizata prin combustia resturilor celulozice ale tulpinilor de trestie;
-melasa rezultata de la fabricile de zahar din trestie este intrebuintata ca materie prima pentru fabricarea unei bauturi cautate-romul.
Cu toate acestea, sfecla de zahar este cultivata in Europa de 160 de ani si acopera cerintele de zahar ale tarilor care o conduc. Acest succes se explica prin foloasele culturii sfeclei de zahar pentru agricultura si industrie si anume:
- sfecla se adapteaza usor la diferite conditii de clima si sol;
- sfecla prezinta importanta deosebita in asolament; ca planta premergatoare, ea ridica recolta plantelor ce urmeaza a fi semanate;


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Zaharului - Centrifugarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!