Trestia de Zahar

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere.pag.3
1. Istoric.pag.4
2. Descriere.pag.5
3. Zone de cultura si soluri.pag.7
4.Soiurile.pag.7
5.Influenta precipiatiilor,temperaturii,reversiei,umiditatiirelative si a luminii asupra trestiei de zahar.pag.8
6. Cultivarea,prelucrarea si rafinarea.pag.10
7.Compozitia Chimica a trestiei de zahar.pag.13
8.Procesarea trestiei de zahar.pag.14


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Aceasta pl anta este cultivata de om in Asia de Sud Est, din secolul V i.e.n. Prin comert planta a ajuns sa fie cultivata prin secolul 1 e.n. si in Orientul Apropiat.
Zaharul cristalin obtinut din trestie de zahar se pastra mai bine, fiind mai adecvat pentru transport. Din cauza dificultatilor deproducere a zaharului, costul unui kilogram, era echivalentul mediu a doua salarii unui cetatean obisnuit. 
Abia prin anul 1500 prin cultivarea plantei in coloniile din Brazilia, pretul zaharului scade. In bazinul mediteranean prin comertul cu arabii, planta era cunoscuta deja in perioada romana fiind pana la obtinerea din sfecla, singura sursa de zahar. Originea trestiei de zahar, este controversata intre India si China. Prin portughezi ajunge planta in America de Sud.
Omul nu poate trai fara zahar indiferent ca acesta este zaharoza , adica zaharul obisnuit , sau alt zahar mai simplu cum ar fi glucoza sau fructoza . Gustul si nevoia omului pentru alimente dulci au crescut cu timpul si necesitatea extragerii din plante a zaharului cristalizat devenea tot mai necesara .
Prima planta care a furnizat omului materia prima pentru zaharul cristalizat a fost trestia de zahar ,din care , cu mai bine de 1800 de ani in urma , s-a putut obtine de catre populatii de pe teritoriul Indiei o substanta dulce , pe jumatate intarita , de culoare bruna . Si astfel apare in scurt timp zaharul cristalizat . Apoi trestia de zahar , care se cultiva acolo de veacuri a fost adusa de arabi in Egipt , Siria , Sicilia , insulele Canare , Azore si alte regiuni 
In Romania primele incercari pentru cultivarea sfeclei de zahar s-au facut in anul 1863 , de catre cunoscutul agronom si economist P.S. Aurelian ( 1833 - 1909 ), la Scoala superioara de agricultura de la Herastrau . In anul 1938 , de pilda , an de varf pentru economia romaneasca din acel timp , suprafata semanata cu sfecla de zahar se ridica la numai 32,6 mii hectare . De pe aceasta suprafata se recolta mult prea putina sfecla de zahar pentru a satisface consumul intern si pentru a exporta . In plus , nevoia de seminte se asigura numai prin import , iar cultivatorii erau opriti sa ingrase culturile de sfecla pe motiv ca s-ar fi inrautatit calitatea de fabricatie .
Modificari radicale in cultura sfeclei de zahar in Romania s-au produs dupa anul 1958 , cand s-a hotarat ca integul necesar de zahar al populatiei tarii sa se produca din culturi proprii ( o masura radicala ) . In anul 1965 suprafata semanata cu sfecla de zahar a crescut la 190 mii hectare , apoi la 234,4 mii hectare in anul 1977 . Iar productia medie la hectar a crescut de la 14 t in anul 1938 la 28 de tone in anul 1972 si la 29,4 in anul 1976 . In prezent functioneaza in tara circa 15 fabrici de zahar , fata de cateva existente dupa anul 1950 .
Dupa cum se stie , zaharul constituie unul din alimentele de baza ale omului . Valoarea lui alimentara este data de cantitatea mare de energie pe care o produce in organism si de rapiditatea si gradul in care se asimileaza . 
In timp ce 1 kg de paine neagra asigura organismului 2200 de calorii , iar 1 kg de carne de vaca 1500 de calorii , un kilogram de zahar asigura circa 4000 calorii . In organism zaharul se asimileaza in numai 15 minute de la consumare , in timp ce la alte alimente asimilarea se produce dupa 60 - 90 de minute . Acestea sunt motivele pentru cerinta tot mai mare de zahar 
Istoric
Descoperirea de trestie de zahar, din care zahar cum este cunoscut astazi, este derivat dateaza de mii de ani necunoscut. Se crede ca au originea in Noua Guinee, si a fost raspandit de-a lungul rutelor de Asia de Sud si India. Procesul cunoscut pentru crearea de zahar, prin presare la suc si apoi fierbere in cristale, a fost dezvoltat in India in jur de 500 i.Hr. 
Cultivarea ei nu a fost introdus in Europa pana la mijlocul-varstele, atunci cand a fost adus in Spania de arabi. Columb a luat planta, a avut loc scump, pentru Indiile de Vest, unde a inceput sa prospere intr-un climat mai favorabil. 
Nu a fost pana in secolul al optsprezecelea pentru ca ,cultivarea trestia de zahar a fost inceput in Statele Unite, unde a fost plantata in climatul de sud a New Orleans. 
Prima rafinarie a fost construita in New York City in jurul 1690, industria a fost stabilita prin anii 1830. incercarile anterioare de a crea o industrie de succes in Statele Unite nu au bilet de bine, de la sfarsitul anilor 1830, atunci cand prima fabrica a fost construit. Pana in 1872, fabrici de zahar inchis aproape la fel de repede cum au deschis. 
Inainte de 1872 o fabrica, a fost construita in California, a fost in cele din urma in masura sa prezinte cu succes de zahar intr-un mod profitabil. La sfarsitul acestui secol, mai mult de treizeci de fabrici au fost in functiune in SUA.


Fisiere in arhiva (1):

  • Trestia de Zahar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!