Uleiuri vegetale functionale

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Introducere .. 3
II. Uleiul vegetal ... 4
Uleiul de floarea soarelui .. 6
III. Uleiuri vegetale: tipuri, beneficii .i valoare nutritiva ... 8
IV. Valoarea nutri.ionala a uleiurilor vegetale .. 8
V. Lista de uleiuri vegetale ... 9
Ulei de cocos . 9
Ulei de .ofranel . 9
Ulei de floarea-soarelui . 9
Ulei de soia 9
Ulei de masline .. 9
Ulei de arahide 10
VI. Riscurile uleiurilor vegetale ... 10
Modificari fiziologice in organism ... 11
Aditivi nocivi 11
Cre.terea bolilor cardiovasculare ... 11
VII. Margarina ... 12
VIII. Concluzie 13
IX. Bibliografie . 13


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Uleiul vegetal este un tip de grasime comestibila. Materiile prime pentru productia de uleiuri vegetale sunt, in principal, semintele si fructele semintelor oleaginoase, in care se acumuleaza uleiuri grase in cantitati care permit prelucrarea lor industriala in vederea extragerii uleiurilor. Grupul de seminte oleaginoase cuprinde mai mult de 100 de plante. In productia mondiala, pentru a produce uleiuri vegetale, se utilizeaza floarea-soarelui, bumbacul, soia, inul, rapita, arahidele, mustarul si semintele de susan si altele. Pentru prima data, omul a inceput sa foloseasca acele plante oleaginoase, in fructele si semintele carora exista o multime de ulei usor separat (maslin si palmier) Istoria floarea-soarelui este inradacinata in mileniul al III-lea i.Hr. Studiile arata ca deja la acea vreme, chiar inainte de "domesticizarea" cerealelor, flora a fost cultivata de indienii nord-americani. Semintele de molid, folosite ca medicamente. Motivul pentru care floarea-soarelui este atat de comuna in lume, iar uleiul de floarea soarelui este atat de popular, este ca uleiul de floarea soarelui contine vitamine si substante biologic active necesare pentru organismul uman. Uleiul de floarea-soarelui, alaturi de alte uleiuri vegetale, are multe proprietati benefice care fac mult mai preferabil utilizarea uleiului vegetal decat a grasimilor animale. Compozitia uleiului de floarea-soarelui include vitaminele A, D si E.
Uleiul vegetal
In vegetale, uleiurile si grasimile se gasesc ca substante de rezerva in vegetale(seminte, legume si fructe). Ele se pot obtine prin presare sau extractie cu solventi, dupa care se purifica prin rafinare(neutralizare cu alcalii si albire) si au biodisponibilitate mai mare decat grasimile animale, datorita continutului crescut de acizi grasi nesaturati. Se pot consuma in urma procesarii la rece sau rafinate. Prin rafinare se pierd unii componenti valorosi cum sunt: lecitinile, vitaminele A, D, E si antioxidantii naturali.
Grasimile solide si semisolide din seminte se impart, dupa felul acizilor grasi caracteristici in:
-  grasimi bogate in acid laurinic si miristic (ulei de cocos, ulei de palmier)
-  grasimi bogate in acid palmitic si stearic (untul de cacao)
Uleiurile din seminte se impart in:
-  uleiuri bogate in acid palmitic (ulei de bumbac, ulei de dovleac, ulei de porumb)
-  grasimi bogate in acid oleic si linoleic, sarace in acid palmitic (uleiul de floarea soarelui, uleiul de germeni de porumb, uleiul de in, uleiul de canepa, uleiul de migdale)
-  ulei de leguminoase bogat in acid linoleic (soia)
-  ulei de crucifere, bogat in acid erucic (rapita)
-  uleiuri bogate in acid arahidonic (uleiul de arahide)


Fisiere in arhiva (1):

  • Uleiuri vegetale functionale.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Editura AcademicPres Cluj-Napoca 2003, Chimie alimentara -  Carmen Socaciu
2. http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/codex-texts/list-standards/en/
3. Use of Essential Oils in Poultry Production, Ahmed M.Amerah, Arthur C.Ouwehand
4. Essential oil composition and biological activity, February 2019, Jelena Popovic-Djordjevic, Mustafa Cengiz, Mehmet Sabih Ozer, Cengiz Sarikurkcu


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!