INTRODUCERE .4 CAPITOLUL I. Aspecte generale privind operatia de maruntire .5 I.1 Descrierea operatiilor de maruntire 5 I.2 Clasificarea operatiilor de maruntire ..8 CAPITOLUL II. Tipuri de utilaje folosite pentru operatia de maruntire .10 II.1 Masini de maruntire prin compresiune ...10 1.1 Concasoare si granulatoare cu falci 10 1.2 Concasoare si granulatoare giratorii 11 1.3 Concasoare cilindrice ..11 1.4 Colergangul .12 II.2 Masini de maruntire prin dezintegrare . ..13 2.1 Moara cu ciocane 13 2.2 Moara cu discuri verticale ... 13 2.3 Dispensorul cu discuri orizontale si cuie ... ..14 2.4 Moara cu bile .. .15 2.5 Dezintegratorul cu discuri orizontale .. .15 2.6 Moara coloidala 16 II.3 Masini de macinat ... 17 3.1 Valtul semiautomat .. 17 3.2 Valtul automat .. 17 II.4 Masini de taiat . 18 4.1 Masina cu disc orizontal .. .18 4.2 Masina de tocat carne .. .19 4.3 Masina centrifuga de taiat sfecla . .20 4.4 Masina de taiat slanina .. 21 II.5 Masini de zdrobit .. 21 5.1 Zdrobitorul cu dinti conici .. ... 21 5.2 Zdrobitorul cu valturi .. ... .22 CAPITULUL III. Scheme tehnologice .. 23 III.1 Schema tehnologica de obtinere a pudrei de cacao .. ... 23 III.2 Schema procesului tehnologic de macinare a graului ... ... 25 CONCLUZII . .. ... .27 BIBLIOGRAFIE . .. ... ..28
INTRODUCERE Maruntirea este operatia de fragmentare a materialelor prin actiunea unor forte mecanice exterioare de la unitati de volum mare la uniati de volum mic limitate de o faza fluida. Fundamentele teoriei moderne a operatiei de maruntire au aparut in secolul al XIX-lea in Germania, unde Rittinger in 1867 si Kick in 1885 au propus modele de calcul bazate pe aria suprafetei si respectiv pe volumul particulei de material. (1) Maruntirea materialelor urmareste obtinerea produselor fin maruntite, favorizeaza extragerea substantelor din materii prime, obtine compozitii pentru diferite preparate si favorizeaza alte operatii precum difuzia si transmiterea caldurii. Procesul de divizare a corpurilor sub actiunea fortelor mecanice de la bucati cu volum mai mare la bucati cu volum mai mic se numeste MARUNTIRE. In functie de natura materialului, maruntirea poarta denumiri specifice: - maruntirea solidelor: concasare, macinare, dezintegrare - divizarea lichidelor: pulverizare, emulsionare - divizarea gazelor: dispersare Maruntirea materialelor solide se face sub actiunea fortelor exterioare, care pot fi: - Presare - Lovire - Rupere - Taiere - Frecare Utilaje de maruntire: Se clasifica dupa principala forta care actioneaza asupra materialelor in : - Utilaje de maruntire prin compresiune - Utilaje de maruntire prin dezintegrare - Utilaje de maruntire prin macinare - Utilaje de maruntire prin tocare - Utilaje de maruntire pin zdrobire CAPITOLUL I I.1 Descrierea operatiei de maruntire Produsele agricole, folosite ca materii prime sau semifabricate in industria alimentara, sunt alcatuite din particule cu dimensiuni ce nu pot fi procesate si de aceea este necesara o reducere a marimii acestora prin operatia tehnologica de maruntire. Prin operatia de maruntire se realizeaza o micsorare a dimensiunilor geometrice ale particulelor, respectiv o distrugere a integritatii lor fizice sub actiunea unor eforturi mecanice. In functie de procedeele de maruntire, particulele finale pot ave urmatoarele aspecte: - fara o anumita forma geometrica; - cu forme geometrice bine determinate, realizate prin taiere in fragmente sub forma de felii, cuburi etc. In functie de natura si structura materiilor prime, maruntirea se realizeaza prin: - sfaramare, spargere, concasare, mainare, taiere, tocare, dezintegrare(pentru produsele solide) - pulverizare-omogenizare, emulsionare (pentru produsele lichide si semilichide) - dispersarea (pentru produsele gazoase) In practica, maruntirea solidelor este frecvent utilizata si este importanta datorita cantitatilor mari de materii prime si semiproduse care sunt supuse acestei operatii si a consumului ridicat de energi, din care totusi numai o infima parte (0,1-0,2%) se consuma efectiv pentru invingerea fortelor de coeziune, restul risipindu-se inutil sau chiar daunator sub forma de caldura. In industria alimentara, maruntirea materiilor prime si a semifabricatelor se realizeaza cu scopul de a favoriza realizarea unor operatii tehnologice din componenta proceselor de industrializare.(1)
RESURSE MONOGRAFICE 1. PASAT, Dan Gheorghe. Operatii si aparate in industria alimentara, Editura PRINTECH, Bucuresti 2007, 270 pag. 2. TENU, Ioan. Operatii si aparate in industria alimentara, vol. I, Editura ,,ION IONESCU DE LA BRAD", Iasi 2008, 267 pag. 3. SANILA, Sorin. Utilaje in industria alimentara, Editura RISOPRINT, Cluj-Napoca 2013, 532 pag. RESURSE ELECTRONICE 4. http://www.industriealimentara.ro/utilaje-industria-alimentara/69-maruntirea-in-industria-alimentara.html 5. https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/industria-alimentara/notiuni-intoductive-in-procesul-de-maruntire-261324.html 6. https://biblioteca.regielive.ro/referate/industria-alimentara/tehnologia-de-fabricare-a-ciocolatei-si-a-pudrei-de-cacao-374943.html
Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.
Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.