Utilaje folosite la fabricarea pastelor făinoase

Extras din proiect

1. Tipuri de utilaje pentru producerea pastelor făinoase
Principalele tipuri de utilaje pentru producerea pastelor făinoase, ale căror scheme sunt prezentate în figura 1, sunt: 
- prese cu un melc (a, b) sau doi melci (c), la care matriţa este
montată paralel (b, c) sau perpendicular (a) pe direcţia de extrudare;
- prese cu valţuri (d), la care cele două valţuri de presare se 
rotesc în sens contrar, antrenând aluatul pe care-l presează în matriţa de modelare;
- prese hidraulice (e), formate dintr-un cilindru cu piston prevăzut în partea inferioară cu matriţa de modelare.
Figura 1 – Scheme ale utilajelor de producere a pastelor făinoase
Prelucrarea aluatului prin ştanţare constă din modelarea lui prin presare cu o matriţă specială sau prin laminare sub forma unei benzi subţiri de aluat, urmată de ştanţarea propriu-zisă sau de tăiere în funcţie de sortimentele fabricate. 
Cel mai frecvent utilizat procedeu de producere a pastelor făinoase este acela prin extrudare (presare) cu melc. În figura 2 este prezentată schema utilajului de producere a pastelor făinoase prin extrudare (presa cu melc). Un astfel de utilaj se compune în principal dintr-o pâlnie de alimentare (1), incinta de presare (2), camera de uniformizare a presiunii (3), melcul de presare – extrudare (4), suportul matriţei de modelare prin extrudare (5) şi matriţa (8). De asemenea, în schemă s-au figurat zonele de încărcare cu aluatul pentru paste făinoase (6) şi zona de presare (7). 
Figura 2 – Schema utilajului de producere a pastelor făinoase prin extrudare – presa cu melc
Deoarece presele cu melc pentru producerea pastelor făinoase au funcţionare continuă, alimentarea lor cu aluat se face treptat pe măsura antrenării acestuia de către melc. Pentru aceasta presele sunt cuplate cu un frământător continuu.
Un alt procedeu de producere a pastelor făinoase este acela prin presare cu valţuri. O astfel de instalaţie de modelare, a cărei schemă se prezintă în figura 3, este formată dintr-o pereche de valţuri (1), care antrenează aluatul de paste din pâlnia de alimentare. Aluatul este împins între valţuri cu un dispozitiv de batere cu funcţionare periodică (2). Valţurile împing aluatul în camera de uniformizare a presiunii (3), de unde aluatul este forţat să treacă prin matriţa de modelare (4). Fiecare valţ este prevăzut cu două cuţite (5), (6), care îndepărtează resturile de aluat, evitându-se astfel aglomerarea aluatului pe suprafaţa exterioară a valţurilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Utilaje Folosite la Fabricarea Pastelor Fainoase.DOC

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!