Utilaje in industria Alimentara - Sectie de Panificatie

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1 - Introducere
Painea este cel mai obisnuit dintre alimentele traditionale din intreaga lume, cu costuri relativ mici. Astazi, painea a facut jonctiunea cu biotehnologia, numitorul comun fiind enzimele.
De decenii, enzimele, cum ar fi maltul si -amilaza fungica, au fost folosite la fabricarea painii. Datorita schimbarilor care au avut loc in? panificatie, precum si cererii crescute pentru produse naturale, enzimele si-au castigat o binemeritata importanta in retetele de paine. Descoperirile de ultima ora din biotehnologii au dus la obtinerea a noi preparate enzimatice disponibile pentru industria de panificatie.
Daca in prezent painea este in majoritate facuta din grau, in trecut secara, orzul, ovazul, orezul si porumbul erau folosite separat sau amestecate. Pe masura insa ce standardul de viata a crescut, folosirea cerealelor ( altele decat graul ) in fabricarea painii a scazut considerabil. Graul ramane insa cel mai larg folosit dintre toate cerealele. Este extrem de hranitor, avand un continut ridicat de proteine, carbohidrati si multe vitamine necesare pentru o dieta sanatoasa.
Pentru prima data painea a fost atestata la egipteni pe peretii cavoului unui faraon care a domnit acum 3000 de ani i.H. Era utilizata ca ofranda pentru zei. Mai tarziu painea s- a transformat in moneda de schimb. Astfel, un agricultor era platit cu trei paini pentru o zi de munca. Inca de pe vremea grecilor si romanilor antici se discuta daca painea neagra este mai sanatoasa decat cea alba. 
Painea este mentionata si in Sfanta Evanghelie : "Mancand ei, a luat Iisus painea si multumind, a frant si a dat Ucenicilor zicand: ,,Luati, mancati, acesta este Trupul Meu. Si luand paharul si multumind, le-a dat zicand: Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru voi se varsa, spre iertarea pacatelor"(Sfanta Evanghelie dupa Matei XXVI). Aceste cuvinte ne arata ca, la Cina cea de Taina, Domnul a prefacut cu adevarat painea dospita in insusi Trupul Sau, iar vinul in insusi Sangele Sau, rostind pentru fiecare o rugaciune speciala si impartasind apoi cu fiecare, pe ucenici.
Un muzeu al painii a devenit o atractie turistica importanta in Portugalia, tara unde exista peste o suta de feluri de paine, iar personajul care simbolizeaza independenta nationala este o brutareasa,a carei legenda, spune ca i-ar fi pus pe fuga in 1385 pe invadatorii spanioli cu o paleta de lemn pentru paine. 
In anul 1912 Otto Rohwedder a inventat masina de taiat painea in felii si de impachetat. Desi aceasta inventie a fost deosebit de valoroasa, deoarece modul in care painea era impachetata ii asigura pastrarea umiditatii, a durat mai bine de douazeci de ani pana ce a fost acceptata pe scara larga. In 1933, aproape 80% din painea vanduta in Statele Unite ale Americii era feliata si impachetata.
In anul 1929 a fost confirmat stiintific faptul ca faina neagra si painea neagra sunt mai sanatoase decat produsele bazate pe faina alba. Acest lucru nu a schimbat modelul de consum al populatiei care, in ciuda faptului ca painea neagra era mai sanatoasa, prefera painea alba.
Pentru prima oara, in 1941, a fost adaugat calciu in paine, pentru a preintampina rahitismul. Brutaritul, respectiv activitatea legata de obtinerea produselor de panificatie (paine, produse de franzelarie, covrigi) reprezinta una dintre cele mai vechi indeletniciri din tara noastra si totodata una dintre componentele majore ale productiei alimentare.
Agricultura, ca ramura de baza a economiei nationale, este chemata sa furnizeze cantitativ si calitativ materiile prime pentru industria alimentara. Produsele de panificatie asigura peste 50% din sursele din alimentatie ale omenirii si de aceea pe plan mondial un numar tot mai mare de specialisti, organisme si institutii interprind studii si desfasoara ample cercetari in vederea definitivarii in industrie a procedeelor si tehnologiilor care sa asigure obtinerea unor produse de calitate si in sortimente adaptate la specificul local si la gustul consumatorilor.
Industria moraritului, ca subramura a industriei alimentare, a cunoscut o dezvoltare constanta trecand de la o activitate mestesugareasca rudimentara la o activitate industriala puternica. Scopul tehnologiei moraritului este obtinerea de fainuri si crupe de cereale.
Cerealele sunt plante cu insusiri fiziologice comune care fac parte din familia gramineae ( porumb, grau, orz, ovaz, mei, sorg) si din familia polygonaeae( hrisca). Pentru tehnologia moraritului din Romania cele mai importante sunt : graul, secara, porumb. 
Inca din cele mai vechi timpuri, painea si produsele de panificatie au stat la baza alimentatiei oamenilor, fie ca era vorba de masa de dimineata, pranz sau cina, de la cei saraci la cei bogati, pe tot cuprinsul Pamantului brutaritul era o indeletnicire normala in viata rurala, iar in vremurile mai apropiate de noi fiecare gospodarie avand cuptor de paine. In trecut painea alba, ce era facuta din faina alba de calitate superioara, era alimentul bogatilor, iar cea neagra, era considerata alimentul saracilor.
In cadrul bunurilor de consum din tara noastra industria panificatiei ocupa un loc insemnat, painea constituind alimentul ce se consuma zilnic.
Importanta produselor de panificatie in satisfacerea cerintelor de hrana ale populatiei este un factor care determina ca industria de panificatie din Romania, alaturi de celelalte ramuri ale industriei nationale, sa se dezvolte in ritm accelerat.
In concordanta cu modelele agricole existente in UE, obiectivele industriei romanesti de panificatie trebuie sa puna accentul pe: asigurarea securitatii alimentare, introducerea tehologiilor si proceselor de productie competitive pe piata europeana, alinierea standardelor romanesti la cele europene si internationale, imbunatatirea imaginii si statutului profesiunilor de morar si brutar, cat si cresterea calitatii pregatirii profesionale.
Astazi, consumatorii produselor de panificatie devin din ce in ce mai constienti de igiena pietei si a alimentatiei; pentru ca produsele sa fie sigure pentru consum, ei trebuie sa respecte atat norme tehnologice, cat si sanitare. Prin analiza principalelor coordonate ale pietei produselor de panificatie din Romania se observa ca aceasta piata aspira la o determinare si incadrare intr-o economie de piata functionala, caracterizata prin existenta unei concurente dezvoltate si loiale, un mediu de afaceri conform cerintelor, o putere de cumparare relativ in crestere si de toate tipurile de competitor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilaje in industria Alimentara - Sectie de Panificatie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!