Utilaje pentru asigurarea microclimatului și condițiilor de mediu

Extras din proiect Cum descarc?

Consideratii teoretice
Microclimatul adaposturilor, inteles ca totalitatea factorilor de mediu: temperatura, umiditatea relativa, compozitia, presiunea, miscarea aerului, lumina si multi altii, sunt dependenti de parametrii fiziologici, fizici si tehnologici. 
Nivelul tuturor factorilor ce determina microclimatul trebuie sa corespunda cerintelor animalelor pentru fiecare specie si categorie de varsta sau productie. Controlul microclimatului adaposturilor se realizeaza in principal prin ventilatie si incalzire. In situatii deosebite, pentru anumite specii de animale si pasari, se efectueaza conditionarea aerului de catre instalatii care concomitent cu ventilarea pot realiza filtrarea, racirea sau incalzirea aerului si retinerea picurilor de apa. 
Ventilatia adaposturilor
Datorita prezentei animalelor si realizarii diferitelor procese tehnologice, calitatile aerului din adaposturi se modifica in comparatie cu ale aerului atmosferic. Eliminarea aerului viciat si inlocuirea lui cu un volum echivalent de aer atmosferic curat se realizeaza prin ventilatie. Pe langa faptul ca asigura oxigenul necesar respiratiei animalelor, ventilatia reprezinta si un mijloc de eliminare a vaporilor de apa, a gazelor nocive, pulberilor si microorganismelor, precum si de realizare a echilibrului termic al adaposturilor in timpul verii. 
Pentru asigurarea unei ventilatii corespunzatoare trebuie sa se calculeze debitul de aer ce trebuie introdus in adapost si, tinand seama de volumul interior al adapostului trebuie sa se determine frecventa orara a schimbarii aerului.
Calculul debitului de aer
Calculul necesarului de ventilatie
Q_a=(1,1 ?C)/(q_a (C_i?C_(e)) ) [m^3/h]
Unde: C este cantitatea de CO2 eliminata de animale, la temperatura luata in considerare in adapost majorata cu 10% pentru a tine seama de bioxidul de carbon rezultat din fermentatii;
C_i -  cantitatea maxima admisa de CO2 in aerul adaposturilor, in g/kg aer (5,61 g/kg pentru bovine, porcine, ovine la ?10?^? C; 4,5 g/kg pentru gaini, la ?15?^? C; 2,68 g/kg pentru pui, la ?20?^? C)
C_e -  cantitatea de CO2 in aerul exterior, in g/kg aer (0,59 g/kg la 0^? C)
q_a -  densitatea aerului, in kg/m^3
Calculul debitului de aer pe baza umiditatii
Q_a=U/(U_i- U_e ) [m^3/h]
Unde: U -  cantitatea de vapori eliminati de animale prin respiratie la care se adauga o cota de la 7% - 30% ce tine seama de evaporarile tehnologice, in g/h;
U_i -  umiditatea absoluta a aerului din adapost, la temperatura si umiditatea relativa respectiva, in g/m^3;
U_e -  umiditatea absoluta a aerului exterior, in g/m^3;
Tipuri de instalatii de ventilare
Dupa felul in care se realizeaza schimbul de aer intre interiorul adaposturilor si mediul exterior, ventilatia poate fi naturala sau mecanica (fortata).
Ventilatia naturala se bazeaza pe tirajul natural utilizand intr-o anumita masura si presiunea vantului. Datorita caldurii degajate de animale, aerul din adapost se incalzeste, isi reduce densitatea si se ridica spre partea superioara a adapostului cautand sa iasa prin deschiderile intalnite, in locul sau patrunde aer mai rece din exterior. Intensitatea cu care se realizeaza schimbul de aer la ventilatie naturala depinde de marimea diferentei de temperatura intre interior si exterior. Un schimb eficient se obtine la diferente mai mari de 10?.


Fisiere în arhivă (2):

  • Utilaje pentru asigurarea microclimatului si conditiilor de mediu.docx
  • Utilaje pentru asigurarea microclimatului si conditiilor de mediu.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!