Valorificarea Deseurilor din Vinificatie

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Notatii si abrevieri
2. Memoriu justificativ
3. Valorificarea produselor secundare din industria vinului 
3.1. Procedee de valorificare a tescovinei 
3.1.1. Tehnologia de fabricare a rachiului de tescovina 
3.2. Procese tehnologice de obtinere a uleiului din seminte 
3.3. Valorificarea drojdiei de vin 
3.3.1. Obtinerea alcoolului din drojdia de vin
3.3.2. Obtinerea tartratului de calciu din drojdia de vin
3.3.3. Obtinerea esterului enantic
3.4. Recuperarea dioxidului de carbon 
4. Valorificarea deseurilor din vinificatie
4.1. Valorificarea ciorchinilor
4.2. Valorificarea semintelor de struguri
4.3. Valorificarea vinurilor calitativ alterate in obtinerea otetului
4.3.1. Otetul
4.3.2. Otetul din vin
4.3.3. Tehnologia de obtinere a otetului alimentar
4.4. Valorificarea tirighiei
5. Surse de poluare
5.1. Poluarea materiilor prime pentru vinificatie
5.2. Poluarea mediului in urma folosirii utilajelor de prelucrare a vinului
5.3. Epurarea apelor reziduale si a altor deseuri vinicole
Anexe
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

2. Memoriu justificativ
Vinul reprezinta o bautura alcoolica obtinuta printr-o fermentare partiala sau completa a mustului din struguri proaspeti. Acesta are o tarie de minimum 8,5% vol. alcool. Vinul are un rol important in ceea ce priveste economia tarii, privind volumul si diversitatea produselor obtinute. In urma obtinerii produsului finit, si anume "vinul", rezulta anumite deseuri si produse secundare. Sunt foarte importante masurile ecologice de protectie a factorilor de mediu, mai ales eficienta economica obtinuta prin intermediul valorificarii subproduselor.
Pentru a putea identifica subprodusele si deseurile in cadrul vinului trebuie sa stabilim limitele fazelor tehnologice. 
Tehnologia vinului reprezinta un process destul de costisitor deoarece se foloseste doar 70% din materia prima, 30% fiind pierderile. Aceste pierderi sunt numite "deseuri", cifra anuala fiind foarte mare: 200.000 tone.
Atat cultivarea viei, cat si obtinerea vinului si comercializarea acestuia sunt cunoscute de om inca din cele mai vechi timpuri si reprezinta indeletnicirea marii majoritati.
In ceea ce priveste industria vinului, rezulta anumite reziduri vinicole, cum ar fi:
tescovina obtinuta prin presarea strugurilor, ciorchinii ce sunt separati inainte de operatia de presare, tirighia si borhotul rezultat in urma distilarii vinului. 
Asadar, voi incerca sa expun cateva dintre parerile unor oameni de stiinta care au adus un adevarat omagiu vinurilor: ,,Nici un leac nu poate tamadui ca vinul. El indeparteaza durerile, reda uitarea si alina gandurile intunecate care ne chinuiesc in fiecare zi" marturiseste Homer. ,,Vinul da putere", scrie Pliniu. ,,Cine bea vin, bea geniu", scrie Baudelaire, si tot el este cel care afirma: ,,Daca vinul ar disparea din productia omenirii, cred ca s-ar produce in sanatatea si inteligenta locuitorilor planetei noastre un gol, o absenta mult mai inspaimantatoare decat toate excesele de care e facut raspunzator". ,,Vinul exprima o necesitate absoluta pentru viata oamenilor din cele mai indepartate timpuri" sustine Herodot. ,,Vinul este desavarsirea si frumusetea ordinii naturii slefuita cu calm, pricepere si voluptate de om" afirma Voltaire.
Motivul pentru care am ales aceasta tema este important. Nu este zi sa nu se discute despre vin si nu este loc in care acesta din urma sa lipseasca, fiind mereu prezent in casele oamenilor, la zile onomastice, la festivitati, etc. Asadar, am incercat sa prezint conceptul de "vin" asa cum este el, pentru ca desi are numeroase beneficii asupra organismului datorita valorii nutritive, el poate fi si daunator, atat omului cat si mediului. Astfel, prin intermediul lucrarii "Valorificarea deseurilor din vinificatie" am incercat sa punctam cat mai bine punctele forte ale acestui subiect. In prima parte a proiectului am vorbit despre tescovina si valorificarea acesteia, uleiul de seminte si drojdia de vin, urmand ca in capitolele urmatoare sa prezint cat mai precis cum sunt valorificate deseurile in domeniul vinificatiei, sfarsind cu sursele de poluare in acest domeniu.
3. Valorificarea produselor secundare din industria vinului
Valorificarea subproduselor vinicole este determinata de anumiti factori. Astfel, in urma operatiei de destilare a tescovinei rezulta alcoolul etilic care are mai multe intrebuintari, atat in industria vinului cat si in cadrul altor industrii. Atat in industria chimica, farmaceutica si alimentara sunt utilizati tartratii si acidul tartric. Datorita calitatii nutritionale uleiului de seminte se utilizeaza in industria chimica, iar cel rafinat in cadrul industriei alimentare. In industria vinului, in ceea ce priveste conditionarea vinului, se foloseste enotaninul extras din seminte, in schimb la colorarea produselor alimentare acide se foloseste enocolorantul alimentar, avand o vasta utilizre in cadrul industriei alimentare. In urma extractiei uleiului si a taninului rezulta srotul, care este intrebuintat furajelor pentru animale.
In functie de cererea si oferta pe piata, pe plan mondial, remarcam urmatoarele:
- recuperarea alcoolului etilic, in paralel cu ameliorarea productiei rachiului de tescovina, cunoscand o crestere importanta in majoritatea tarilor;
- extragerea uleiului din seminte valorificat ca ulei alimentar, in schimb destul de costisitoare;
- utilizarea drojdiilor si a semintelor ca sursa proteica, singura problema fiind deficitul acestora;
- obtinerea enocolorantului alimentar, restrictii avand colorantii rosii, sintetici.
Din industria vinului rezulta o serie de subproduse, cum ar fi:
- ciorchinii: inainte de a fi presati acestia sunt separati;
- tescovina: rezulta in urma presarii strugurilor si a presarii bostinii;
- drojdiile: dupa operatia de fermentare drojdiile sunt depuse pe fundul vaselor, la partea inferioara;
- sedimentele: rezulta in urma alcoolizarii vinului si a mustului;
- tirighia: in timpul fermentarii mustului si depozitarii vinului tirighia se depune pe peretii vaselor;
- borhotul: rezulta in urma distilarii vinului pentru coniac.


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea Deseurilor din Vinificatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!