Extras din proiect
Să se prelucreze t struguri din soiul în centrul viticol
Caracteristici materie primă
Caracteristici produs finit
Alegerea și descrierea schemei tehnologice
Bilanț de materiale
Bibliografie
5. Bilaţul de materiale
Cantitatea de struguri din soiul de struguri Fetească albă care intră la prelucrare este de 900 tone.
Sezonul de vinificaţie este de 20 zile.
Cantitatea de struguri prelucrată este:
S = 900.000 kg sezon => 45000 kg zi.
Schema tehnologică de prelucrarea a vinurilor albe de consum curent
La recoltatul, transportul, recepţia cantitativă şi calitativă şi la aprecierea stării de sănătate a strugurilor nu se face bilanţ de materiale.
Sulfitarea strugurilor
SO2
S SSO2
În care :
S= cantitatea de struguri prelucraţi [kg];
SO2= cantitatea de soluţie de SO2 de concentraţie 5 % [kg];
SSO2= cantitatea de struguri sulfitaţi [kg].
Ecuația de bilanț :
S_(〖SO〗_2 )=S+〖SO〗_2
SO2 îl adoptăm între 5 ÷ 6 %
Având în vedere că struguri provin din recolte sănătoase doza stabilită de SO2 este de 60 mg/kgSO2 struguri din care 36 mg/kg se adaugă în această etapă iar 24 mg/kg se adaugă pe mustuială.
60 mg/kg SO2 → 36 mg / kg
→ 24 mg / kg
1 kg struguri 36 mg SO2
45000 kg struguri x kg SO2
36 mg SO2=0,000036 kg SO2
x=(45000×0,000036)/1=1,62 kg 〖SO〗_2
100 kg sol SO2 5 kg SO2
y kg sol SO2 1,62 kg SO2
y=(100×1,62)/5=32,4 kg sol 〖SO〗_2 (5%)
proba y + struguri = SSO2
SSO2 = 32,4 + 45000 = 45032,4 kg
Zdrobire şi dezciorchinare
SSO2 Mst.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Vin Alb.docx