Vinul Dulce

Extras din proiect Cum descarc?

I.Tehnologia de fabricatie
I.1.Generalitati
Vinul este o bautura alcoolica, obtinuta prin fer- mentarea mustului de struguri proaspeti sau stafiditi. Obtinerea vinului este un proces de lunga durata, care necesita o ingrijire deosebita, incepand de la recoltarea strugurilor si pana la invechirea, conditionarea si imbutelierea produsului. Materia prima destinata obtinerii vinului o constituie strugurii.
Vita de vie ( Vitis vinifera ) se cultiva pe teritoriul tarii noastre aproape in toate judetele. Din documentele arheologice gasite in diverse zone, rezulta ca vita de vie a fost cultivata din cele mai vechi timpuri, iar vinul era folosit la ospete chiar de catre geto-daci. Deoarece clima si solul corespund cultivarii acestei valoroase plante, in tara noastra se acorda o atentie deosebita extinderii viticulturii.(1)
O trasatura caracteristica a podgoriilor romanesti o constituie faptul ca viile sunt cultivate pe terenuri in pante, cu expunere favorabila maturarii strugurilor, pe soluri nisipoase si calcaroase. Plantarea vitei de vie pe terenuri in panta, cu inclinatii mari, expuse eroziunilor se face pe terase executate mecanic, fapt ce consolideaza solul, obtinandu-se recolte mari, de buna calitate. In urma studiilor facute pe o perioada lunga, prin raionarea viticulturii s-a stabilit care sunt soiurile care dau cele mai bune rezultate in fiecare podgorie, atat ca productie la hectar cat si din punct de vedere calitativ. Prin raionarea strugurilor pentru vin, 
s-a urmarit atat cultivarea unor soiuri valoroase cat si obtinerea unor vinuri tipizate, cu caracteristici bine definite. 
Vinurile romanesti sunt apreciate atat de consumatorii interni cat si de cei externi, obtinand de-a lungul anilor numeroase premii si medalii la concursurile mondiale.
In tara noastra s-au realizat, in ultimii ani, constructii vinicole moderne, de mare capacitate, dotate cu utilaje corespunzatoare unui nivel tehnic ridicat. S-au proiectat si construit unitati de vinificatie situate in centrul podgoriilor, unde se realizeaza prelucrarea strugurilor, fermentarea mustului si obtinerea vinului nou. S-au construit unitati pentru conditionarea si invechirea vinurilor, precum si pentru imbutelierea si livrarea lor pentru consum - combinate de conditionare, amplasate in principalele centre urbane din tara noastra. Pentru depozitarea si invechirea vinului s-au construit pivnite si crame moderne, dotate cu sisteme de conditionare a temperaturii si umiditatii aerului, la parametri optimi.(2)
I.2.Descrierea materiilor prime
Materia prima destinata obtinerii vinului o constituie strugurii.Strugurii,la sfarsitul perioadei de maturare,au o compozitie chimica foarte complexa.Ei contin:apa in proportie de 75-85%,zaharuri 15-20%,acizi organici 0,5-2%,substante azotate0,5-1.2%,compusi fenolici0,01%-1%,lipide0,08-0,2%,minerale1-3%,substante odorante,substante pectice,enzime,vitamine.
Boabele strugurelui se caracterizeaza prin forma,dimensiuni si culoare,specifice soiului,insa pot sa difere dupa conditiile pedoclimatice.Forma cea mai frecventa la struguri de vin este sferica sau putin alungita.De regula,la soiurile pentru vinurile de calitate marimea boabelor este mica circa 1-2g.Culoarea boabelor este data de pigmentii antocianici din pielita,fiind caracteristica soiului.Bobul strugurelui este constituit din pielita,miez,fascicole de vase fibrolemnoase si seminte.
Pielita contine,in medie,60-80% apa .20% subtante extractive neazotate,o,5-4%substante tanante,4% celuloza,2% substante azotate,o,1%grasimi.0,5-1% subtante minerale,urme de zahar si acizi.
Vinurile aromate se prepara din soiuri de struguri tamaiosi.La noi in tara se folosesc soiurile de vite:Tamaioasa romaneasca si Muscat Ottonel si in masura mai mica Busuioaca de Moldova,Busuioaca de Bohotin si Muscat de Lunel,mai putin raspandite in cultura.(3)
Muscat Ottonel este un soi de struguri de origine franceza care s-a extins in diverse podgorii din Romania, pe o suprafata totala de circa 8.000 hectare. Vinurile obtinute din aceasta varietate sunt albe, seci,dulci sau demidulci. Au o tarie alcoolica de circa 11,5-12%. Vinul Muscat Ottonel se caracterizeaza printr-o culoare galben-pai, cu o aroma tipica de muscat care evolueaza prin invechire de scurta durata intr-un buchet foarte complex, prin gust fin si delicat.
Muscat Ottonel un soi cu vigoare mijlocie si cu o perioada de vegetatie, de asemenea, mijlocie (160-210 zile). Detine o toleranta medie la ger (-22 -20oC). este un soi catre prefera ecoclimatul temperatracoros. Lipsind un soi care sa-l inlocuiasca, este cultivat, de asemenea, in unele podgorii si centre viticole din Muntenia si Dobrogea, an care combustia intensa a aciditatii totale strica adesea armonia vinurilor obtinute ca si soiul Reisling italian si chiar mai mult decat acesta, este sensibil la seceta. Ca urmare, nu poate fi cultivat cu bune rezultate in Dobrogea decat in conditii de irigare. Ca orice soi cu aroma de "muscat" este mai sensibil la atacul moliilor strugurilor, cu frecventa si intensitate mai mare in partea de sud a tarii,
Insusirile calitative ale vinurilor aromate,in afara de soi,sunt determinate si de o serie de alti factori,printre care locul de frunte il detin:conditiile ecologice le regiunii,conditiile meteorologice ale anului,starea de sanatate a strugurilor si data efectuarii culesului.
Tamaioasa romaneasca este cunoscuta in tara si ca Tamaioasa alba de Dragasani sau ca Busuioaca de Moldova, iar in strainatate ca: Muscat de Frontignan, Muscat de Lunel (Franta), Muskateller (Austria), Muscato d'Asti (Italia), Muskuti (Grecia), Muscatel do Douro (Portugalia).
Tamaioasa romaneasca este soi de origine greaca, se cultiva la noi in tara de secole si face parte din sortimentul traditional al podgoriei Dragasani putand fi considerat un soi autohton.
Strugurele este mijlociu ca marime, de forma cilindrico-conica, rar uni aripat. Bobul este mijlociu, sferic cu pielita de grosime mijlocie, de culoare galbem cihlimbarie, cu puncte ruginii la maturitatea deplina (plansa 1). Miezul este carnos, dulce, aromat.
Maturarea deplina a strugurilor are loc in a doua decada a lunii septembrie acumuland in jur de 200-210 g/l zaharuri in must. In conditii climatice favorabile - toamne lungi, calduroase si insorite - se preteaza la supramaturare, ajungand la recoltare, la o concentratie in glucide de peste 240 g/l, in unele situatii chiar 270 - 300 g/l, fara ca aciditatea totala sa scada sub 4 - 5 g/l (in H2 SO4).(4)
Un strugure este compus din doua parti principale: ciorchinele si boabele. La randul lor boabele sunt alcatuite din: pielita, pulpa si seminte.
CIORCHINELE are rolul de schelet al strugurelui si serveste la sustinerea boabelor si la conducerea substantelor elaborate de frunze spre boabe.
Compozitia chimica a ciorchinelui depinde de starea in care se gaseste acesta (verde sau lignificat) si de gradul de coacere al strugurelui. Principalele componente care intra in compozitia ciorchinelui oscileaza in limite foarte largi.
Continutul de apa poate ajunge la 85-90% in stare verde, iar daca acesta este lignificat atunci apa reprezinta 30-35% din greutatea lui.
Continutul de zaharuri este mic, sub 1% . Acizii se gasesc mai mult sub forma salifiata decat liberi datorita prezentei elementelor minerale in cantitate mare. Cenusa, care in procent de aproximativ 50% este formata din saruri de potasiu, reprezinta 6-10% din substanta uscata a ciorchinelui


Fisiere in arhiva (1):

  • Vinul Dulce.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!