Vitamina E

Proiect
8/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 10562
Mărime: 1.32MB (arhivat)
Publicat de: Ghenadie Chivu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. CUPRINS:
  2. 1.CONSIDERAŢII GENERALE-ISTORIC 3
  3. 2.STRUCTURA CHIMICĂ ŞI ACTIVITATEA BIOLOGICĂ A TOCOFEROLILOR 10
  4. 3.TIPURI DE TOCOFEROLI 12
  5. 4.PROPRIETATILE FIZICO-CHIMICE ALE TOCOFEROLILOR 18
  6. 5. METODELE DE DOZARE A TOCOFEROLILOR 19
  7. 6. TOCOFEROLII IN NATURA 20
  8. 7. TOCOFEROLII IN ORGANISME 23
  9. 8. ACTIUNEA FIZIOLOGICA 27
  10. 9. STARI PATOLOGICE 30
  11. 10. CONCENTRATE DIN VITAMINA E DIN GERMENII DE CEREALE 34
  12. 11. STANDARDIZAREA CONCENTRATELOR 41
  13. 12.CONDITII TEHNOLOGICE PENTRU OBTINEREA CONCENTRATULUI DE VITAMINA E 42
  14. 13. BIBLIOGRAFIE 44

Extras din proiect

1.CONSIDERAŢII GENERALE

ISTORIC

Istoria vitaminelor, unul dintre cele mai importante episoade din istoria biochimiei, a avut un impact profund asupra sănătăţii şi a stării de confort, ca şi asupra înţelegerii proceselor catalitice ce au loc în metabolismul organismelor vii. Încă din antichitate se ştia că între alimentaţie şi boli există o legatură directă.

Cercetările actuale în legatură cu aceste micronutrimente au condus la modificarea noţiunii de aport nutriţional, sfătuind şi contribuind la ameliorarea globală a sănătăţii populaţiilor.

În ultimele decenii s-au realizat progrese deosebit de importante în domeniul vitaminelor. Astfel, s-a demonstrat importanţa vitaminelor pentruorganismul uman şi s-a stabilit necesitatea lor în alimentaţie; de asemenea s-au cercetat sursele de vitamine din regnul vegetal şi cel animal, s-au pus la punct metodele de sinteză precum şi metodele de obţinere a concentratelor naturale, s-au elaborat metode de determinare cantitativă şi în special s-au obţinut rezultate interesante în practica medicală.

Vitamina E se găseşte rar în alimentele de origine animală. Excepţie fac diversele părţi ale corpului animalelor (testicule de taur, splină, placentă, pancreas, o parte a hipofizei), care nu pot fi uşor mâncate. Ea se mai găseşte în peşte, gălbanuşul de ou, lapte, unt; dar se găseşte în cantităţi mari în produsele vegetale ( germeni de cereale, fructe oleaginoase, seminţe de bumbac, spanac, lăptuci, trifoiul de lucernă şi în majoritatea frunzelor de salată.

În toate cercetările experimentale s-au folosit substanţe chimice pure sau purificate. În 1881, Lunin pe baza datelor experimentale, a ajuns la concluzia că în afară de substanţele nutritive de bază, pentru menţinerea sănătăţii este necesar şi laptele. Descoperirile lui Lunin asupra factorilor complementari de nutriţie au fost susţinute în 1897 de Eijkman care a publicat date statistice prin care arată că boala „beri-beri” se întâlneşte numai acolo unde populaţia consumă orezul corticat. Eijkman a tras concluzia că stratul exterior al bobului conţine o substanţă necunoscută, care previne boala.

În 1911, Funk a extras din tărâşele de orez o substanţă destul de rezistentă la temperatură şi reactivi chimici. Stabilind că în constituţia ei, substanţa conţinea funcţia amină şi bazându-se pe importanţa ei vitală, Funk a denumit-o vitamină. Din încercările ulterioare a reieşit importanţa acestui grup de substanţe impropriu vitamine (deoarece foarte puţine conţin, în structura lor gruparea amină).

În 1922-1925 lucrările lui Evans şi Sure au stabilit existenţa unei substanţe care protejează animalele de sterilitate şi de tulburarea funcţiilor de reproducere. Această substanţă a fost denumită vitamina E sau factorul antisterilităţii.

În 1922, Hebert McLean, M. Ewans şi S. Biashop au menţionat existenţa vitaminei antisterilităţii. În 1924, observaţiile lui M. Ewans au fost confirmate şi de B. Sure care a propus numele de vitamina E. Cercetările lui N. Beard, din 1926, efectuate pe şoareci au dus la aceleaşi concluzii.

M. Ewans împreună cu I. Burr, în 1927, scriu o succintă monografie în care dau rezultatele experienţelor efectuate pe şobolani; autorii arată că animalele care nu primeau hrană seminţe germinate sau frunze de salată verde, în perioada gestaţiei erau supuse fenomenului de deces al fătului şi resorbţia lui.

Factorul care se găseşte în alimente şi care are rol esenţial în gestaţia fiziologică normală a fost denumit vitamina E, întrucât vitaminele cunoscute până la acea dată erau până la litera D. Vitamina E (tocoferolul, factor X) a fost considerată, până în 1928, ca având rol numai în reproducere, în experimentări pe şobolan s-a observat că sugarii proveniţi de la mame cu deficit de vitamina E apare o distrofie musculară primară, identică histologic cu distrofia musculară la om.

D. Rinstedt, în 1935 şi W. Eneissarson, în 1929 au publicat observaţiile lor, arătând efectele pe care le produce carenţa în vitamina E asupra sistemului nervos central al şobolanului. P. Vogt-Moller a folosit, pentru prima dată, vitamina E la tratarea sterilităţii la vaci, în acelaşi timp, vitamina E s-a folosit cu rezultate la două femei cu avorturi repetate.

În 1934, J. Zoung şi E. Schute au semnalat că au avut rezultate bune cu vitamina E la tratarea avortului iminent şi a toxemiei gravidice. Cu 54 de ani mai târziu, F. Bicknell a utilizat vitamina E (mai ales germenii de grâu) în tratamentul distrofiei musculare şi al degenerării neurologice. De asemenea, în 1940, A. Stoec şi H. Wecsler au obţinut rezultate favorabile utilizând vitamina E în tratamentul distrofiei musculare şi al sclerozei amiotrofice laterale.

Preview document

Vitamina E - Pagina 1
Vitamina E - Pagina 2
Vitamina E - Pagina 3
Vitamina E - Pagina 4
Vitamina E - Pagina 5
Vitamina E - Pagina 6
Vitamina E - Pagina 7
Vitamina E - Pagina 8
Vitamina E - Pagina 9
Vitamina E - Pagina 10
Vitamina E - Pagina 11
Vitamina E - Pagina 12
Vitamina E - Pagina 13
Vitamina E - Pagina 14
Vitamina E - Pagina 15
Vitamina E - Pagina 16
Vitamina E - Pagina 17
Vitamina E - Pagina 18
Vitamina E - Pagina 19
Vitamina E - Pagina 20
Vitamina E - Pagina 21
Vitamina E - Pagina 22
Vitamina E - Pagina 23
Vitamina E - Pagina 24
Vitamina E - Pagina 25
Vitamina E - Pagina 26
Vitamina E - Pagina 27
Vitamina E - Pagina 28
Vitamina E - Pagina 29
Vitamina E - Pagina 30
Vitamina E - Pagina 31
Vitamina E - Pagina 32
Vitamina E - Pagina 33
Vitamina E - Pagina 34
Vitamina E - Pagina 35
Vitamina E - Pagina 36
Vitamina E - Pagina 37
Vitamina E - Pagina 38
Vitamina E - Pagina 39
Vitamina E - Pagina 40
Vitamina E - Pagina 41
Vitamina E - Pagina 42
Vitamina E - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Vitamina E.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia de obținere a mălaiului extra

CAP 1. CARACTERISTICILE MATERIILOR PRIME 1.1. Introducere Porumbul se situează pe locul trei între plantele cultivate pe glob, după grâu şi orez....

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Aditivi alimentari din margarină

MARGARINA Margarina este un aliment sub formă de emulsie plastică sau fluidă, de tip apă în ulei, produsă prin adăugarea de apă şi/sau de lapte la...

Contaminarea cu Staniu a Alimentelor

Descoperire: 1700 î.e.n; Îşi trage numele de la insulele Kassiterides care constituiau sursa cositorului grecesc; Romanii i-au dat numele de...

Te-ar putea interesa și

Vitamine Hidrosolubile

MOTIVATIE In aceasta lucrarea de diploma mi-am propus sa sistematizez cele mai recente date din literatura de specialitate referitoare la rolul...

Vitaminele Hidrosolubile

Memoriu justificativ Alegerea subiectului “ Vitamine hidrosolubile” pentru proiectul de diploma prezentat este argumentat prin larga popularitate...

Vitamina B13

INTRODUCERE O alimentaţie echilibrată, ce asigură o viaţă sănatoasă trebuie să includă toate substanţele necesare unei bune funcţionări a...

Vitamine

ARGUMENT „Medicus curat, natura sanat” Hipocrat Alegerea subiectului “ Vitamine” pentru proiectul de diplomă prezentat este argumentat prin...

Vitamine liposolubile în produse alimentare de origine vegetală

1. INTRODUCERE Vitaminele sunt substanţe organice cu rol funcţional însemnat, care se găsesc în cantitate mică în alimente şi sunt indispensabile...

Rolul Vitaminei A în Organism și Influența Procesării asupra Conținutului de Caroten și Vitamina A din Alimente

Introducere Generalitaţi despre vitamine şi clasificarea lor Vitaminele sunt un grup de compuşi organici esenţiali pentru funcţionarea normala a...

Vitaminele

INTRODUCERE Farmacologia este stiinta care se ocupa cu studiul medicamentelor sub diferite aspecte . Ca orice ramura a stiintei moderne ,...

Vitamine

CAPITOLUL I PREZENTAREA PRODUSULUI Numai jumătate dintre români iau preventiv vitamine, într-o lume în care ritmul de viaţă stresant şi...

Ai nevoie de altceva?