Vitamine Hidrosolubile

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4490
Mărime: 48.03KB (arhivat)
Publicat de: Ilie Marton
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Vitaminele, alaturi de enzime si hormoni se gasesc in organism in cantitate mica si contribuie la reglarea proceselor metabolice.Vitaminele sunt substante organice cu rol functional care se gasesc in cantitate mica in alimente si sunt indispensibile pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismelor.Lipsa sau insuficienta vitaminelor din organism determina tulburari metabolice si aparitia unor boli numite avitaminoze sau hipovitaminoze, ce constituie boli carentiale.

Vitaminele se gasesc in cantitati mici in alimentele naturale,fac parte din biocatalizatori si sunt factori alimentari indispensabili corpului.Ingerarea unor cantitati insuficiente de vitamine provoaca hipo- sau avitaminoze,boli care in cazuri grave se pot solda cu moartea.Microflora intestinala poate sintetiza unele vitamine,in cantitati mici(B1,B2,PP) si altele – in cantitati mai mari (B6,B12,K,biotina,acid lipoic,acid folic).Administrarea abuziva de antibiotice si sulfanilamide provoaca disbacterioza cu consecinte de hipovitaminoze K , grupul B s.a.

Vitaminele se deosebesc intre ele prin structural lor chimica uneori destul de complicata, facand parte din diferite clase de substante organice.Denumirea de vitamine le-a fost atribuita de chimistul polonez Cazimir Funk (1911) reflectand prezenta lor indispensabila pentru viata,dar in acelasi timp si presupunerea gresita a acestuia de a le considera ca pe niste substante bazice pe tipul aminelor.

Vitaminele se clasifica,de obicei,in doua grupe:vitamine hidrosolubile (solubile in apa),care grupeaza vitamina C si vitaminele din grupul B(B1,B2,B5,B6,B8,B12,PP),si vitamine liposolubile care grupeaza vitaminele A,D,R si K.

Vitaminele hidrosolubile sunt substante foarte diferite sub aspect structural.Ele sunt solubile in apa si insolubile in solventi organici.

Din grupul vitaminelor hidrosolubile fac parte vitaminele “complexului B”(tiamina,riboflavina,piridoxina,acidul nicotic,acidul folic,biotina,acidul pantotenic),acidul ascorbic si bioflavonoidele,si vitaminele R(extrase din plante ierboase,neidentificandu-se structura moleculara).

Vitaminelor hidrosolubile incluse in “complexul B” le sunt comune urmatoarele insusiri caracteristice:

- sunt constituenti naturali existenti in drojdia de bere, cereale si ficat

- sunt factori de crestere pentru bacterii,ciuperci si mucegaiuri

- indeplinesc rolul de activatori sub numele de cofactori enzimatici in cadrul proceselor cu acelasi nume

- majoritatea vitaminelor amintite se utilizeaza ca medicamente.

Spre deosebire de vitaminele liposolubile care,fiind termolabile,nu pot fi stocate in tesuturi,vitaminele hidrosolubile fiind,in general,termostabile,se acumuleaza cu substante de rezerva.

Functiile vitaminelor hidrosolubile sunt in general de a asista enzimele importante implicate in productia de energie din carbohidrati si grasimi.Nu sunt depozitate in organism in cantitati mari deci aportul frecvent este necesar.

Vitaminele hidrosolubile se distribuie in lichidul extracelular,depozitele din organism sunt mici si eliminarea se face renal,cu usurinta;de aceea starile carentiale survin relative repede.Deoarece parte din vitaminele B se gasesc in aceleasi alimente,carentele implica,de multe ori,deficitul mai multora dintre acesti factori metabolici esentiali,desi simptomele pot fi caracteristice lipsei numai a uneia.Supradozarea vitaminelor hidrosolubile nu are in generalconsecinte toxice,cantitatea eliminate crescand o data cu doza.Sunt instabile in prezenta caldurii si procesul de preparare al hranei afecteaza cantitatea de vitamine disponibile din mancare.

VITAMINA B3

Vitamina B3(PP) cuprinde acidul nicotinic si amida acidului nicotinic cu proprietati aproape identice precum si o serie de derivati ai acidului nicotinic.

Nucleul de baza al vitaminei este nucleul pirimidinic cu 5 atomi de carbon si un atom de azot.Acidul nicotinic si amida nicotinica sunt substante cristaline,incolore,solubile in apa,alcool,termostabile.

Organismul nostru poate produce niacinamida din triptofan, un aminoacid aflat in alimentele de origine animala, dar acesta poate asigura doar o parte din necesarul de care avem nevoie.Organismul nostru poate transforma de asemenea niacina in niacinamida.

Vitamina B3 se comporta ca o coenzima in multe dintre functiile biochimice,cu precadere in cele care necesita mentinerea sanatatii pielii si functiile specifice tractului gastrointestinal si ale sistemului nervos.Aceasta substanta nutritiva este de asemenea implicata si in alte procese importante, precum metabolismul lipidelor (grasimilor).

Vitamina B3 participa in metabolismul proteic ,lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor.Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare,diminuand colesterolul daunator(LDL),crescand nivelul celui benefic(HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange.De asemenea, modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui – participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva arterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei.Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron,estrogeni,insulina).Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii).

Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg.

Carenta vitaminei B3, descrisa sub termenul de pelagra, rezulta fie prin aporturi alimentare insuficiente, fie prin interactiuni medicamentoase (unele antituberculoase si antiparkinsoniene).Deficienta in acid nicotic duce la bolile pelagra la om si limba neagra la caine.La inceputul secolului 20, pelagra era endemica printre copii din sudul Statelor Unite.

Preview document

Vitamine Hidrosolubile - Pagina 1
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 2
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 3
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 4
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 5
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 6
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 7
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 8
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 9
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 10
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 11
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 12
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 13
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 14
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 15
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 16
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 17
Vitamine Hidrosolubile - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Vitamine Hidrosolubile.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Vitamine Hidrosolubile

MOTIVATIE In aceasta lucrarea de diploma mi-am propus sa sistematizez cele mai recente date din literatura de specialitate referitoare la rolul...

Vitaminele Hidrosolubile

Memoriu justificativ Alegerea subiectului “ Vitamine hidrosolubile” pentru proiectul de diploma prezentat este argumentat prin larga popularitate...

Vitamine

ARGUMENT „Medicus curat, natura sanat” Hipocrat Alegerea subiectului “ Vitamine” pentru proiectul de diplomă prezentat este argumentat prin...

Vitaminele

INTRODUCERE Farmacologia este stiinta care se ocupa cu studiul medicamentelor sub diferite aspecte . Ca orice ramura a stiintei moderne ,...

Vitaminele și Rolul lor în Alimentație

ARGUMENT Nimic nu este mai benefic decât o alimentaţie cu aport scǎzut de grǎsimi şi bogatǎ în fructe, legume şi cereale, pentru a furniza...

Vitamine Liposolubile

CAPITOLUL I SCURT ISTORIC. GENERALITĂŢI Vitaminele reprezintă o clasă de substanţe organice extreme de heterogenă, din punct de vedere...

Vitamine Hidrosolubile

Vitaminele reprezintă o clasă de substanţe organice de origine în general exogenă (alimentară) cu structuri chimice foarte variante, care sunt...

Determinarea Vitaminei B1 și B2 din Produsele Alimentare

Vitamine hidrosolubile Vitaminele hidrosolubile sunt substante biologic active, foarte diferite sub aspect structural. Ele au proprietatea fizica...

Ai nevoie de altceva?