Zaharul și Produsele Zaharoase

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 74 în total
Cuvinte : 20907
Mărime: 3.19MB (arhivat)
Publicat de: Marcu Filimon
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liana Jescu

Extras din proiect

Argument

Cuvântul zahar îsi are originea din termenul sanscrit sukura, de unde în limba araba a devenit sukhar, iar mai târziu zahar (româna), sucre (franceza), sugar (engleza), zucker (germana), zucchero (italiana).

La început, zaharul era folosit ca medicament de catre medicii arabi pentru vindecarea unor boli si se vindea în farmacii.

În Europa, consumul de zahar s-a raspândit în perioada cruciadelor, fiind alaturi de consumul de cafea, ceai, cacao, privilegiul celor bogati.

Dupa descoperirea Americii, oamenii au început sa utilizeze si la prepararea mâncarurilor.

Forma de capatâna de zahar se datoreaza persilor. Procedeul de obtinere consta în fierberea siropului de trestie de zahar si îndepartarea spumei pâna la obtinerea unui sirop foarte consistent, care, prin racire cristalizeaza. Forma conica a fost inventata din necesitatea de a fi ambalate în vederea transportului si comercializarii. Astfel, înainte de a se raci, siropul se turna in frunze de palmieri, dându-i-se forma de cornete.

Grupa produselor zaharoase include un sortiment larg de alimente, caracterizate printr-un continut mare de zahar solubil (glucoza, zaharoza), aspect atragator, gust dulce, arome placute si valoare energetica ridicata (circa 400 kcal/100g).

Din punct de vedere alimentar, unele produse zaharoase au o compozitie unilaterala, fiind alcatuite numai din glucide (produse de caramelaj, fondanterie) iar altele sunt mai complexe (ciocolata, halva etc.), continând si lipide, proteine, substante minerale, vitamine; acestea din urma sunt mai echilibrate (complete) din punct de vedere nutritiv. Toate aceste produse sunt usor prelucrate si asimilate de catre organism, reprezentând pentru acesta o sursa facila de energie, motiv pentru care consumul lor în cantitati moderate este recomandat în cazul unor activitati fizice de mare intensitate (ex: activitati sportive).

Principalii exportatori de zahar sunt: Cuba, în special cu destinatia Europa de Est, CEE, Australia si Brazilia. Se constata ca doar 17-18% din productia lumii este direct comercializata pe piata mondiala. Marea parte din ea este direct consumata în tarile de origine, în timp ce aproape 2 milioane tone sunt comercializate în afara pietei libere, prin întelegeri guvernamentale. CEE nu exporta decât zahar alb, fiind puternic implantata în tarile din Orientul Apropiat si Mijlociu, Extremul Orient, Africa.

1. Materii prime zaharoase

1.1. Materii prime zaharoase

1.1.1 Amidonul

Este o pulbere alba formata din granule fainoase foarte mici si de diferite forme. În tara noastra se obtine din cartofi, porumb, grâu si orz.

Extractul de porumb rezulta prin concentrarea apei de înmuiere a boabelor de porumb înainte de macinare. Se foloseste în industria antibioticelor.

Separarea germenilor este posibila datorita densitatii lor mai mici determinata de continutul ridicat de grasimi. Germenii se ridica la suprafata si sunt antrenati de apa. Se utilizeaza ca materie prima pentru fabricarea uleiului alimentar. Separarea amidonului se face prin spalare pe site vibratoare. Din suspensiile rezultate, amidonul se separa prin centrifugare si se supune uscarii.

Fractiunea usoara de la recuperarea amidonului reprezinta apa glutenoasa care este concentrata si valorificata sub forma de gluten furajer sau alimentar, în functie de gradul de puritate.

Fractiunile celulozice se separa prin folosirea sitelor care retin formatiunile de dimensiuni mai mari, ce reprezinta componentele principale ale borhotului.

Fabricarea amidonului din alte surse (grâu, orez) se face prin procedee similare, însa adaptate specificului materiei prime.

Din punct de vedere chimic, amidonul este un polizaharid format din mai multe molecule de glucoza.

Amidonul este întrebuintat la obtinerea unor produse zaharoase cum sunt glucoza, dextrina si este folosit în industria produselor alimentare la obtinerea rahatului si a bomboanelor, în industria farmaceutica la fabricarea comprimatelor, în industria cosmetica la obtinerea pudrei, în industria textila si în uzul casnic la apretarea tesaturilor.

Sortimentul de amidon deriva de la materia prima: amidon de cartof, de porumb, de grâu, de orez. Aceste tipuri de amidon se pot recunoaste prin analiza microscopica, observând forma si marimea granulelor.

Preview document

Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 1
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 2
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 3
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 4
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 5
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 6
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 7
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 8
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 9
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 10
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 11
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 12
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 13
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 14
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 15
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 16
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 17
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 18
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 19
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 20
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 21
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 22
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 23
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 24
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 25
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 26
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 27
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 28
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 29
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 30
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 31
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 32
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 33
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 34
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 35
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 36
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 37
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 38
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 39
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 40
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 41
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 42
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 43
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 44
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 45
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 46
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 47
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 48
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 49
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 50
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 51
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 52
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 53
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 54
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 55
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 56
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 57
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 58
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 59
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 60
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 61
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 62
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 63
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 64
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 65
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 66
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 67
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 68
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 69
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 70
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 71
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 72
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 73
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 74
Zaharul și Produsele Zaharoase - Pagina 75

Conținut arhivă zip

  • Zaharul si Produsele Zaharoase.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei

CAP. I. DEFINIRE SI OBTINERE Produsul analizat este ciocolata. Ciocolata este un produs alimentar care se obtine prin prelucrarea unor...

Te-ar putea interesa și

Cofetărie

Introducere Produsele de cofetarie sunt preparate complexe,cu calităţi nutritive şi energetice superioare celor de patiserie. Au gust dulce...

Particularitățile comercializării produselor zaharoase

Produsele obtinute pe baza de amidon, glucoza, miere, zahar se numesc produse zaharoase sau dulciuri. Acestea sunt mult apreciate de consumatori...

Produse Zaharoase - Rahat

I. CARACTERIZARE GENERALA Zaharul si produsele zaharoase formeaza o grupa larga de alimente ce se caracterizeaza prin continut mare de zahar...

Zahărul și Produsele Zaharoase

1. Caracterizare Generala Zaharul si produsele zaharoase formeaza o grupa larga de alimente ce se caracterizeaza prin continut mare de zahar...

Zincul

Cap. I INTRODUCERE 1.1 Zincul – element chimic Acum câteva secole, zincul a fost descoperit ca un element distinct, minereul de zinc fiind...

Produse zaharoase - halvița

1.1 Descrierea produsului: Sortimentul halvita face parte din grupa produselor zaharoase. Produsele obtinute pe baza de amidon, glucoza, miere,...

Studiu de caz privind aprovizionarea cu produsele zahăr și ulei în localitatea Țibănești Județul Iași

1 NECESITATEA ELABORARII PROIECTULUI SI CONSECINTELE SOCIAL ECONOMICE Ce este un studiu de caz? Potrivit Wikipedia, studiul de caz este una dintre...

Zahărul și Produsele Zaharoase

Zahărul şi produsele zaharoase formează o grupă largă de alimente ce se caracterizează prin conţinut mare de zahăr solubil (zaharoză, glucoză),...

Ai nevoie de altceva?