Simularea si Modelarea Sistemelor Multivariabile

Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
1.1. DEFINIREA SI CARACTERIZAREA SISTEMELOR 
Conceptul de sistem a aparut si s-a dezvoltat de-a lungul timpului ca rezultat al evidentierii unor trasaturi comune pentru o serie de procese si fenomene din diferite domenii, fapt ce a permis tratarea acestora, din punct de vedere structural-functional, intr-un mod unitar, sistemic. 
Notiunea de sistem are o sfera de cuprindere foarte larga si, in consecinta, este fecvent intalnita in stiinta, in tehnica, in viata sociala, in general in toate domeniile gandirii si actiunii umane, insa aproape intotdeauna in asociatie cu un atribut de specificare; de exemplu, sistem automat, sistem de transmisie, sistem informational, sistem de semnalizare, sistem de productie, sistem filozofic, sistem social etc. 
Prin sistem vom intelege un ansamblu de entitati (elemente) ce interactioneaza intre ele si cu exteriorul, in vederea atingerii unei finalitati (obiectiv, sens, scop). 
Un sistem este o conexiune de elemente, fiecare element constituind la randul sau un sistem (subsistem). Interactiunea dintre elementele sistemului poate conferi acestuia proprietati pe care fiecare element in parte nu le poseda. 
In cazul sistemelor fizice (reale), interactiunea se realizeaza prin intermediul fluxurilor de masa si energie, purtatoare de informatie. 
Sistemele automate sunt sisteme tehnice cu ajutorul carora se realizeaza supravegherea si comanda proceselor si instalatiilor tehnologice, fara interventia directa a omului. 
Un sistem automat (SA) este alcatuit din doua parti principale: procesul de automatizat (P) si dispozitivul de automatizare (DA). 
Marimile fizice variabile asociate unui sistem sunt de trei feluri: marimi de intrare, marimi de stare si marimi de iesire. 
- Marimile de intrare sunt independente de sistem (sunt marimi de tip cauza) si influenteaza din exterior comportamentul sistemului. 
- Marimile de stare sunt dependente de marimile de intrare (sunt marimi de tip efect) si au rolul de a caracteriza starea interna curenta a sistemului. 
- Marimile de iesire sunt dependente de marimile de stare, uneori si de marimile de intrare, si au rolul de-a transmite in exterior (sistemelor invecinate) informatie referitoare la starea curenta a sistemului. Marimile de iesire ale unui sistem sunt marimi de intrare pentru sistemele invecinate. 
Fig.1. Reprezentarea unui sistem
Pentru un observator, un sistem fizic implicat intr-un schimb de o natura sau alta cu ambianta poate fi caracterizat prin cateva tipuri de variabile, dupa cum urmeaza:
- intrari manipulabile sau variabile de comanda, asupra carora un utilizator al sistemului poate actiona;
- perturbatii, care uzual scapa interventiei dirijate, controlate;
- iesiri, care pot fi masurate sau cel putin detectate si care sunt expresia actiunii sistemului asupra ambiantei;
- variabile de stare, care sunt interioare sistemului, nu sunt neaparat direct perceptibile dar guverneaza evolutia sistemului
1.2. CLASIFICAREA SISTEMELOR 
Pe baza unor proprietati derivate din caracterul structural-unitar al sistemelor, acestea pot fi impartite in clase si categorii de sisteme cu trasaturi si comportamente comune. 
- Sisteme continue si discrete 
- Sisteme liniare si neliniare
- Sisteme cu si fara memorie
- Sisteme stationare si nestationare
- Sisteme monovariabile si multivariabile
- Sisteme cu parametrii concentrati si distribuiti
- Sisteme cu timp mort
- Sisteme deterministe si stohastice
- Sisteme inchise si deschise
1.3. MODELAREA SISTEMELOR
Oricarui sistem cu memorie i se poate asocia un model dinamic - pentru caracterizarea regimului de functionare dinamic si un model stationar - pentru caracterizarea regimului de functionare stationar. Regimul stationar este de tip static - atunci cand variabilele sistemului sunt constante in timp, sau de tip permanent - cand forma de variatie in timp a variabilelor sistemului este constanta (de tip rampa, sinusoidal etc). 
Modelul unui sistem fara memorie si modelul stationar al unui sistem cu memorie sunt constituite din ecuatii algebrice, in timp ce modelul dinamic al unui sistem cu memorie este constituit din ecuatii diferentiale (la sistemele continue) sau din ecuatii cu diferente (la sistemele discrete). Modelul dinamic include si modelul stationar, care se obtine din primul, prin anularea tuturor derivatelor in raport cu timpul ale marimilor de intrare, de stare si de iesire. 
Sistemelor liniare le corespund modele liniare (formate din ecuatii liniare), iar sistemelor neliniare - modele neliniare (care contin cel putin o ecuatie neliniara). In majoritatea aplicatiilor practice, sistemelor caracterizate prin neliniaritati usoare li se asociaza modele liniare (sau liniarizate), fapt ce conduce la simplificarea formalismului matematic. 
Modelarea unui sistem real, adica operatia de obtinere a modelului matematic, se poate efectua prin metode analitice, experimentale sau mixte. 
Indiferent de metoda, operatia de modelare se bazeaza pe luarea in consideratie a unor ipoteze de lucru, cu rol simplificator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Simularea si Modelarea Sistemelor Multivariabile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!