Monografie - Civilizatie si Cultura de Mehedinti

Extras din proiect Cum descarc?

Ca bine zice Samuel Butler - ,,Munca fiecarui om este portretul sau." Eu cred ca munca mea va corespunde si cu portretul meu. Si daca tot vorbim de portret, as incepe monografia mea cu date despre autor, adica despre Simion Mehedinti.
Simion Mehedinti s-a nascut la 16 octombrie 1868, in comuna Soveja din fostul judet Putna, azi judetul Vrancea. A decedat la 14 decembrie 1968, la Bucuresti. A fost un academician, geograf si geopolitician roman. Parintii sai, Nicolai si Voica Mehedinti, erau agricultori, tatal indeplinind si serviciul de dascal la biserica satului. 
Si-a facut studiile la Bucuresti, apoi in Franta si Germania. A fost profesor la Universitatea din Bucuresti, la prima catedra de geografie din Romania. Spirit filosofic, format la scoala lui Titu Maiorescu, Simion, a desfasurat o vasta activitate culturala ca educator al maselor si cu deosebire a tineretului, prin scrierile si numeroasele sale conferinte tinute studentilor romani din centrele universitare ale tarii. Simion Mehedinti a fost un adept al ideilor nationaliste si legionare. A avut un rol important in dezvoltarea gandirii geografice si geopolitice in Romania. S-a preocupat de stabilirea obiectului si continutului geografiei, de precizarea locului ei in sistemul stiintelor, de determinarea legilor si categoriilor geografice si a metodelor de cercetare in geografie si geopolitica.
Satul sau, Soveja, are pentru Simion o importanta deosebita, fiindca anume in acel mediul variat si dinamic al acelei asezari de munte, Mehedinti a primit primul impuls al apropierii de geogafie, altfel spus al vocatiei pentru aceasta stiinta.Stiinta careia i-a dedicat numeroase lucrari. Mehedinti a elaborat un sistem propriu de gandire geografica, concretizat in lucrarea sa fundamentala Terra - introducere in geografia ca stiinta (2 vol., 1931), pe care a scris-o in perioada cit a stat in satul natal, Soveja, pentru a-si reface fortele fizice dupa o severa nevroza in perioada cand se afla la studii in strainatate. 
Simion Mehedinti s-a manifestat si ca teoretician al culturii in numeroase din studiile si din articolele sale. Cele mai de seama contributii aduse de el in acest domeniu le aflam concentrate in doua lucrari. Prima este discursul de receptie la Academia Romana, rostit la 6 iunie 1920, purtand titlul Caracterizarea etnografica a unui popor prin munca si uneltele sale. A doua este tot o comunicare academica, intitulata Coordonate etnografice: civilizatia si cultura. Aceasta din urma a fost prezentata in inaltul for la 9 noiembrie 1928 si publicata in 1930 in ,,Analele Academiei Romane, Memoriile Sectiunii Istorice", circuland insa si in forma de sine statatoare.
Trecerea lui Mehedinti de la geografie la etnografie reflecta, fireste, influenta lui Ratzel. Astfel Mehedinti se inalta mult deasupra nivelului empiric al etnografiei, ajungand sa-si cristalizeze gandurile intr-un discurs de evidenta calitate filosofica. Lucrarile sale etnografice apar drept roade ale unei duble deschideri catre filosofie: atat din partea obiectului, cat si din partea subiectului. 
Cele mai importante dintre scrierile sale sunt dedicate antropogeografiei (al carei intemeietor este chiar socotit, prin lucrarea Anthropogeographie, vol. I - 1882 si vol. II - 1891), etnografiei (Volherkunde, 3 vol., 1885-1888) si geografiei politice (Politische Geographie, 1897).
Gandirea lui Simion Mehedinti pulseaza, astfel, in mediul unei filosofii a vietii, una de factura activista. Frumoase-s spusele lui Gheorghita Geana despre acesta mare personalitate a poporului roman: ,,Slujitor al catedrei universitare, al tribunei sociale, al condeiului, organizator de scoala in stiinta, purtator al idealului academic reformator al invatamantului - Simion Mehedinti s-a aflat timp de o jumatate de secol in linia intai a stradaniilor de construire a unei culturi romanesti moderne. S-a remarcat printr-o prezenta dinamica, insufletitoare, desteptatoare de constiinte. Figura sa in cultura e una de strateg. Locul sau e in Panteonul national."
Ceea ce am ,,descoperit" citindu-i biografia, e ca fiecare titlu de capitol si subcapitol din opera Cultura si Civilizatie, le gasim ca lucrari, ca discursuri, ca articole, ca scrieri de-ale lui, adica unele din scrierile sale s-au adunat in aceasta minunata Carte a lui Mehedinti : Cultura si Civilizatie,( (C)EDITURA TREI, 1999, pentru prezenta editie.), volum in doua sectiuni. Prima sectiune cuprinde lucrarile fundamentale in domeniu ale savantului: Caracterizarea etnografica a unui popor prin munca si uneltele sale - discurs de receptie la Academia Romana, rostit in 1920 - si Coordonate etnografice: civilizatia si cultura, studiu aparut in 1930. Discursul de receptie se reproduce aici dupa editia a doua, din 1930, in care autorul insusi a renuntat la raspunsul rostit de Ioan Bianu.
Sectiunea a doua cuprinde texte cu caracter complementar fata de prima parte. Pamantul - ,,casa de educatie a neamului omenesc", Legatura dintre istorie si geografie, Fazele geografice ale istoriei (toate trei din Opere complete, vol I, 1943), Omul ca factor economic (din Geografia economica, 1922), Ce insemneaza mediul geografic si Urmarile sociale ale adaptarii la mediul geografic (ambele din Antropogeografia, 1936) sunt texte focalizate in jurul ideii de adaptare fundamentala in ansamblul conceptiei lui Mehedinti despre civilizatie si cultura. Introducere la Alta crestere: Scoala muncii; Datoria generatiei actuale; Academia, institutie etnopedagogica (1941); De senectute. Batranetea in cadrul muncii pentru cultura (1947); Vindecare si impacare din Premise si concluzii la "Terra", 1946; si in sfirsit Spre optimism din Primavara literara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie - Civilizatie si Cultura de Mehedinti.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!