Stilul Rococ - în arhitectură, pictură, coafură, vestimentație

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Caracteristici ale stilului Rococo 4
Influentele Rococo in arhitectura si pictura 6
Influenta Rococo in vestimentatie 9
Bibliografie 11


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
ROCOCO adj. invar. 1. (In arhitectura si in arta decorativa; in sintagma) Stil rococo (si substantivat, n.) = stil artistic de ornamentatie raspandit in sec. XVIII, provenind din Franta, caracterizat printr-o bogatie excesiva de linii, de curbe, de ghirlande impletite asimetric, incrustate cu cochilii etc. 2. Fig. Extravagant. -  Din fr. rococo.
Stilul Rococo a aparut in secolul al XVIII-lea (1715) in Franta, ca o "revolta impotriva proiectiilor baroce plictisitoare si solemne ale curtilor regale din Franta in Versailles" (perioada lui Ludovic al XIV-lea), dominata de rigoare si o anume rigiditate pompoasa. 
Exista istorici care sustin ca amanta lui Ludovic al XV-lea, Madame de Pompadour, este cea care a sustinut cu ardoare acest stil. Mai mult decat atat, aceasta a ajuns sa se identifice cu rococo-ul pe care l-a preferat ca modalitate de decorare in palatele de la Curtea Frantei
Figura1. Decor rococo
Denumirea vine de la cuvantul francez ,,rocaille" care inseamna scoica - adica rotund, incarcat, impopotonat, numit in deradere si stilul veruca (Das Aufgebauschte), in combinatie cu termenul ,,barocco" din limba italiana. Stilul Rococo poate fi descris ca un stil care ridica eleganta si confortul pe cele mai inalte culmi.
Caracteristici ale stilului Rococo
Proprietarii bogati In loc sa inceapa in intregime, au pastrat arhitectura baroca a casei lor, dar au fost renovate in interiorul cladirilor cu tencuieli, picturi murale, oglinzi, mobilier si portelan, intr-un stil mai deschis si mai feminin.
Interioarele rococo indemnau la relaxare, canapelele avand numeroase perne, divanele fiind imbracate in texturi fine, iar sentimentul de lux fiind vesnic prezent. Interioarele evidentiaza adesea candelabrele mari, candelabrele magnifice, folosite pentru a crea un spatiu confortabil. Oglinzile sunt, de asemenea, vizibile pentru a intensifica sentimentul de spatiu deschis. Ramele lor de aur au fost atarnate de multe ori pe pereti cu sculpturi in flori. E o arta feminina, de un gust senzual, in care artistii pun accentul pe amanuntele si rafinamentul decorului ; ar hitectul devine de fapt un decorator.
Piesele de mobilier sunt de dimensiuni impresionate, pe masura interioarelor unde erau amplasate, se caracterizeaza prin forme sinuoase, liniile drepte sunt inlocuite de curbe, dar si printr-o asimetrie bine studiata. Mobilierul baroc si rococo, par foarte asemanatoare. Ambele sunt foarte decorate, au picioare curvatoare - uneori picioare de animale - si au decoratiuni complicate de suluri, frunze si cochilii. Dar uitandu-ne mai de aproape, diferentele incep sa apara: mobilierul rococo este mai delicat si mai feminin si foloseste nuante mai deschise de fildes, auriu si culori pastelate. Scaunele au picioare mai subtiri, au o forma organica si brate mai largi. Articolele sunt fabricate din lemn natural - nuc sau tei.


Fisiere în arhivă (1):

  • Stilul Rococ - in arhitectura, pictura, coafura, vestimentatie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Lee Pamer, Allison, ,,The A to Z of Architecture", Editura Artes, Iasi, 2008;
2. Neuman, Robert, ,,Baroque and Rococo -  Art and Architecrure", Editura Pearson, 2013;
3. https://www.crestinortodox.ro/liturgica/arhitectura-bisericeasca/stilul-rococo-70720.html 
4. https://studioinsign.ro/lectii-de-design/stilul-rococo-121/ 
5. http://hiphi.ubbcluj.ro/Public/File/sup_curs/istorie18.pdf
6. https://ro.mehomez.com/99310-baroque-and-rococo-style-furniture-34#menu-3 
7. https://dexonline.ro/definitie/rococo 
8. https://ro.ripleybelieves.com/what-was-rococo-art-movement-4564 
9. https://techno.expertexpro.com/ro/interer-pomeshchenij/319-stil-rokoko-v-interere.html 
10. https://techno.expertexpro.com/ro/interer-pomeshchenij/319-stil-rokoko-v-interere.html#r1 
http://referategratuit.blogspot.com/2012/05/stilul-rococo.html 
11. https://ro.eferrit.com/o-introducere-in-rococo/ 
12. https://ro.qaz.wiki/wiki/Rococo 
13. https://www.revistadinlemn.ro/2016/06/08/stiluri-mobila-rococo/ 
14. https://destepti.ro/pictori-celebri-din-perioada-rococo 
15. https://ecosmak.ru/ro/pravilnoe-pitanie/rospis-sten-v-stile-rokoko-stilistika-rokoko-dlya-sozdaniya-bespodobnogo.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!