Activitatea Guvernamentala in Romania Mare intre anii 1918-1922

Extras din proiect Cum descarc?

I. INTRODUCERE
<< Fata de opinia publica din Occident, romanul penduleaza adesea intre doua frustrari : pe de o parte se vede fiul unui popor ignorat sau chiar abandonat ; pe de alta crede ca este mereu rau vazut si gresit inteles, victima a unui lant de mituri- de la << taharii Romei >>- stramosii sai- trecand prin Dracula, pana la << mancatorii de lebede >> din Austria care ar fii venit tot de pe meleagurile carpato-dunarene. >>
Henri Prost 
Intr-o lume macinata de framantari de ordin social, economic si politic, romanii isi cauta identitatea intr-o mare de speranta. Primul moment in care acestia isi regaseesc identitatea nationala este in 1918 - odata cu implinirea Marii Uniri.
Faurirea statului national unitar roman a marcat intrarea Romaniei intr-un nou stadiu al evolutiei sale economice, caracterizat prin cresterea rapida a fortelor de productie si accelerarea dezvoltarii capitaliste.
Prezetntul proiect isi propune sa descopere activitatea guvernamentala in Romania Mare in perioada 1918 - 1922 - perioada de maxima efervescenta culturala si sociala, marcata de evenimente importante precum Marea Unire, Conferinta de pace de la Paris si realizarea unei noi Constitutii.
<Romania este patria noastra si a tuturor romanilor.
E Romania celor de demult si-a celor de mai apoi
E patria celor disparuti si a celor ce va sa vie. >>
Barbu Stefanescu Delavrancea
II.ROMANIA IN RELATIILE INTERNATIONALE
Marea Unire din 1918 a creat premisele unei puternice afirmari a Romaniei in viata internationala, In perioada 1918- 1921, in politica externa a Romaniei problema fundamentala a fost consolidarea statului national unitar roman si recunoasterea lui internationala, participarea la elaborarea tratatelor de pace si a celorlalte acorduri internationale legate de acestea .
Romania se prezenta la Conferinta de pace de la Paris ca un stat care facuse nenumarate sacrificii umane si materiale in timpul razboiului, isi respectase obligatiile ce-i reveneau din tratatele incheiate cu puterile Antantei si mai ales, aducea spre recunoasterea oficiala a acestui for international hotararile istorice ale poporului roman proclamate in adunarile reprezentantilor maselor largi populare.Conferinta s-a dovedit a fii dominata de reprezentantii S.U.A, Angliei si Frantei care au cautat sa-si impuna vointa, fara a tine cont de punctul de vedere al statelor mici
Conferinta de pace s-a deschis la Paris la 18 ianuarie 1919. Din delegatia romana faceau parte primul-ministru Ion.I.C. Bratianu, seful delegatiei, Victor Antonescu, N. Misu, Generalul C. Coanda si Alexandru Vaida-Voievod. Potrivit tratatului dintre Romania si Antanta, guvernul roman trebuia sa se bucure la Conferinta de pace de drepturi egale cu marile puteri. Insa Marile Puteri au cautat sa reduca la minimum participarea delegatiei romane, ca si a celorlalte delegatii ale tarilor mici la lucrarile Conferintei. In acest climat au avut loc dezbaterile pentru incheierea tratatului de pace cu Germania. Trecand peste demersurile delegatiei romane, marile puteri au refuzat sa discute cu noi clauzele tratatului cu Germania. Repetatele interventii ale delegatiei romane au ramas fara rezultat, marile puteri apreciind ca Germania nu poate fii considerata raspunzatoare pentru pagubele suferite de Romania. La 28 iunie 1919, Romania a semnat tratatul de pace cu Germania, fara a obtine insa justele sale revendicari.
La 10 decembrie 1919, Romania a semnat la Neuily sur Seine tratatul de pace cu Bulgaria, potrivit caruia hotarul dintre cele doua state era cel fixat in 1913 ; tratatul de pace cu Ungaria semnat la Trianon, recunostea actul istoric al unirii Romaniei cu Transilvania - acesta mentinea prevederile speciale privind << liberul tranzit >> si << tratatul minoritatilor >> 
La 28 octombrie 1920, Romania pe de-o parte si Anglia, Franta, Italia si Japonia de cealalta, au semnat tratatul de la Paris prin care se recunostea unirea Basarabiei cu Romania.
Conferinta de la Spa (iulie 1920) a hotarat ca Romania sa primeasca 1% din reparatiile germane, procent ridicat ulterior la 1,1% echivaland cu 1 875 000 000 lei aur, la care se adaugau 3 miliarde pentru bacnotele puse de ocupantii germani in circulatie pe teritoriul Romaniei in 1916-1918 si bunurile sechestrate de Banca Reichului
La 23 iulie 1921, Romania a semnat Conventia de la Paris prin care se stabilea Statutul definitiv al Dunarii (navigatie libera pe Dunare pentru toate pavilioanele), iar la 24 iulie 1923 Romania a semnat Conventia de la Lausanne privind regimul stramtorilor Bosfor si Dardanele- care prevedea demilitarizarea stramtorilor si libera navigatie pentru toate vasele comerciale ale tuturor statelor, atat in timp de pace cat si de razboi.
Dupa ratificarea internationala a actelor de unire din 1918, politica externa a tuturor guvernelor romane a fost orientata ( pe toata perioada interbelica) spre apararea unitatii si integritatii teritoriale a Romaniei si realizarea unui sistem de aliate. Aliantele facute de Romania in perioada interbelica vizau mentinerea pacii si combaterea politicii de revizuire teritoriala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Guvernamentala in Romania Mare intre anii 1918-1922.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!