Armele Dacilor

Extras din proiect Cum descarc?

De milenii, Carpatii au constituit fortareata care i-a adapostit pe daci, dar si coloana vertebrala a Daciei. Stramosii nostri nu au parasit niciodata muntii in care s-au nascut. Erau oameni harnici, in special pastori si agricultori, dar si razboinici de temut. Viata aspra, ocupatiile si munca lor, pericolele din exterior, relieful si clima, i-au facut duri ca diamantul.
"De cand s-a ivit picior de om pe pamantul Romaniei - cu multe mii de ani inainte de nasterea Romaniei - sublinia academicianul Constantin Daicoviciu, in anul 1943 - pe amandoua laturile Carpatilor a trait aceeasi semintie de oameni, cu forme de viata asemanatoare, vorbind aceeasi limba, avand aceleasi credinte." 
Cele mai mai vechi si mai multe din informatiile noastre despre geto-daci si Regatul Dacia provin din inregistrarile istoricilor greci, Strabon, Ptolemeu si Herodot. Conform informatiilor ramase de la Strabon, dacii locuiau in zona muntoasa (este indicat raul Mures) pana in partea superioara a Dunarii (denumita Danubius - de la izvoare si pana la Drobeta), iar getii stapaneau partea de ses si cea inferioara a Dunarii (denumita Istru) pana la Marea Neagra. Tot el ne spune ca "dacii au aceeasi limba cu getii" si ca "elenii i-au socotit pe geti de neam tracic". Deci, grecii i-au numit geti, iar mai tarziu, romanii i-au numit daci, desi era vorba de aceeasi populatie. 
Triburile geto-dace constituiau ramura de nord a numeroasei semintii a tracilor. In sec al V-lea i.Chr, Herodot spunea: ,,tracii sunt semintia cea mai numeroasa dupa cea a inzilor" si de asemenea, ca geto-dacii sunt ,,cei mai viteji si mai drepti dintre traci" (Herodot, IV, CIII).
Istoricul roman Tacitus, desi nu recunoaste in mod explicit vitejia si curajul dacilor, totusi povestind despre traci, afirma ca acestia ,,nu erau asa de periculosi ca sarmatii sau dacii". Tacitus afirma de asemenea, ca ,,dacii erau de nesupus si niciodata loiali". Aceasta exprimare repetata, din care transpare antipatia fata de daci, era provocata de faptul ca regele Decebal in loc sa foloseasca resursele acordate de imparatul Domitian in anul 89 d.Chr., pentru apararea granitelor imperiului roman contra incursiunilor barbare, el a consolidat apararea Regatului Dac chiar impotriva romanilor.
Dacii sunt amintiti si in Cronica de la Julich (Germania de Nord), publi!cata la Leipzig in 1611, unde scriindu-se despre granitele Ger!maniei in vechime, este citata Geografia lui Ptolemeu: ,,Toata Germania se separa de gali si reti, de panoni, prin fluviile Rin si Dunare, de sarmati si daci printr-o teama reciproca si prin munti". 
Armele dacilor
Armata a fost unul din domeniile in care dacii excelau. Ei tot timpul au constituit o forta armata care trebuia luata in calcul de toti vecini, inclusiv de Imperiul Roman, asa cum recunoaste Lucanus in Pharsalia: "Feriti-ne, zei ceresti, ca printr-un dezastru care i-ar pune in miscare pe daci si pe geti, Roma sa cada, iar eu sa mai raman teafar...". 
Principalul avantaj al soldatilor geto-daci era credinta care-i facea sa lupte fara frica de moarte, ei murind cu zambetul si numele lui Zamolxe pe buze. Dar puterea militara nu putea exista doar prin credinta, dacii aveau tactici de lupta care destabilizau echilibrul luptei si reuseau sa imparta fortele armatei adverse astfel incat sa-i poata face fata, armele nu erau deosebite dar falxurile au determinat schimbarea caschetelor din armata romana, numarul soldatilor nu putea fi comparat cu cel al armatelor macedoneene sau romane, dar destul de mare sa formeze un centru de putere armata in lumea antica.
Armamentul care predomina in armata dacica era:
Stindardul dacilor
Stindardul dacilor, lupul cu trup de sarpe, denumit Draco (sau Dracon) a fost simbolul razboinicilor daci (figura 1). Construit prin simbioza unui cap de lup cu gura deschisa, continuat cu un corp serpentiform, de dragon, constituia flamura de lupta a dacilor. Realizat din bronz sau chiar argint, capul de lup era fixat pe o lance. In bataia vantului stindardul dac avea o miscare ondulatorie si in plus capul metalic producea un puternic suierat, care avea ca efect imbarbatarea propriilor luptatori si panicarea inamicilor. De asemenea, inducea o stare de nervozitate cailor inamicului, care nu mai auzisera un asemenea sunet. Atestarea stindardului dacic este data de reprezentarile acestuia pe basoreliefurile Columnei lui Traian din Roma, in special in scenele de lupta, in preajma unor cetati dacice sau a unor capetenii din randul dacilor. In cateva cazuri, reprezentarea stindardului este legata de prezenta lui Decebal pe Columna, dar apare si printre prazile de razboi cucerite in Dacia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Armele Dacilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!