Miscarea Legionara, Evolutie Politica si Ideologica in Context International

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 5
CAPITOLUL I: EVOLUTIA POLITICA A MISCARII LEGIONARE (1933-1937)
Ascensiunea Garzii de Fier in anul 1933 8
Guvernul I.G. Duca si Garda de Fier 10
Campania electorala (19 nov. 1933 - 19 dec. 1933) 13
Dizolvarea Garzii de Fier (9 dec. 1933) 14
Asasinatul de la Sinaia 18
Masurile guvernului dr. C. Angelescu 22
Procesul Nicadorilor 24
Legiunea in anii 1934-1935 29
Propaganda legionara - tabara de munca de la Carmen Sylva 31
Congresul de la Tg. Mures 36
Asasinarea lui M. Stelescu 41
Inmormantarea lui I. Mota si V. Marin 50
Evolutia raporturilor politice dintre Carol al II-lea si C.Z. Codreanu 56
Relatia politica dintre Codreanu si Maniu. Incheierea pactului electoral de 
neagresiune 65
Alegerile generale din decembrie 1937 72
CAPITOLUL II: EVOLUTIA IDEOLOGICA A MISCARII LEGIONARE
Antidemocratismul 89
Antisemitismul 94
Ortodoxismul 104
Anticomunismul 110
Intelectualii si Miscarea Legionara 114
Nae Ionescu 119
Mircea Eliade 129
Emil Cioran 136
Constantin Noica 145


Extras din proiect Cum descarc?

Miscarea Legionara, Garda de fier, C. Z. Codreanu, constituiau in perioada dintre anii 1947-1989 subiecte ale istoriei ce nu puteau fi abordate din punct de vedere stiintific decat prin dogmele materialismului istoric. Momentul decembrie 1989 a adus, pe langa multe alte libertati, si libertatea de a scrie istoria "asa cum a fost", departe de orice interpretare cu coloratura politica.
Acest aspect s-a dovedit a fi un imbold in plus pentru studierea unei miscari politice paradoxale, blamata de unii, dar in acelasi timp evocata favorabil de ultimii apologeti in viata ai "Capitanului". Istoria plina de violenta, dar si de actiuni edilitare bisericesti, practica asasinatului politic, dar si proclamarea necesitatii virtutilor morale, dar mai ales adeziunea ideologica a mai multor intelectuai interbelici de faima, toate acestea nu puteau decat sa suscite interesul pentru gruparea "Arhanghelului Mihail".
Datorita amintitei abordari istorice din partea istoriografiei comuniste, cele mai importante titluri ce retin atentia in perioada respectiva (1947-1989) apartin unor istorici straini. Acestia au furnizat opere de reala valoare, cum a fost cazul lui EugenWeber , a istoricului spaniol Francisco Veiga ori al celui german, Armin Heinen , a carui teza de doctorat, "Legiunea <<Arhanghelului Mihail>>. Contributie la problema fascismului international", reprezinta, in opinia noastra, cea mai documentata si, in fond, cea mai valoroasa lucrare istorica pe aceasta tema. Nu trebuie uitata nici contributia lui N. Nagy-Talavera care a analizat in paralel fascismul maghiar si cel romanesc. Un controversat, dar nu mai putin interesant studiu a oferit si Henry Roberts, preocupat mai ales de problemele politice ale unui stat pe care il definea agrar.
Dupa 1989, au aparut excelente studii despre legionarism din partea mai multor analisti ai fenomenului precum Gh. Buzatu , Dragos Zamfirescu , R. Ioanid , Z. Ornea , F. Muller ori C. Petculescu . Desi uneori cu interpretari diferite, ce au dat nastere polemicilor, acesti autori au impus tratarea stiintifica a subiectului, dar au si publicat, prin asidua munca in arhive, importante documente ale perioadei.
Problema evreiasca a intrat in atentia autorilor J. Ancel si L. Volovici ce au dezbatut cu obiectivitate daca a existat o asemenea problema in perioada interbelica in Romania si in ce mod s-a manifestat aceasta in plan intelectual-cultural.
In ceea ce priveste sursele utilizate de autorul acestei lucrari, mentionam in primul rand documentele republicate, extrase din diferite fonduri ale Arhivelor Nationale Istorice Centrale, precum Fondul Ministerului de Interne, ori ale Ministerului de Justitie - Directia Judiciara a Comisiei Centrale Electorale. De ajutor au fost si fondul Casa regala Diverse ori Ministerul Justitiei Directia Judiciara. Au fost urmarite in special informatiile despre activitatea membrilor Garzii de Fier, a mediului in care si-au desfasurat acestia propaganda, iar ca surse au fost utilizate rapoarte ale Sigurantei Generale, note informative ale Corpului de Detectivi.
De mare importanta s-au dovedit presa vremii si in special publicatiile apropiate ideologic de "camasile verzi": "Axa", "Buna Vestire", "Insemnari sociologice". Nu au fost neglijate pulicatiile independente, dar care au inserat in paginile lor articole semnate de intelectuali apropiati crezului Miscarii: "Vremea" (M. Eliade, E. Cioran, C. Noica), "Dreapta" (M. Vulcanescu), "Predania" (N. Ionescu), "Credinta" (M. Eliade). Problema dizidentei lui M. Stelescu si a conflictului cu C. Z. Codreanu care i-a urmat, a condus la indreptarea atentiei noastre catre publicatia "Cruciada Romanismului", in care polemica a fost intretinuta.
Marturiile contemporane evenimentelor au fost extrase din jurnale ale personalitatilor timpului (C. Argetoianu , Carol al II-lea , A. Calinescu , G. Gafencu ) ori prin intermediul memoriilor (N. Crainic , M. Eliade , A. Vaida-Voevod ), ca sa le amintim doar pe unele dintre ele.
Capitolul referitor la evolutia ideologica a Miscarii Legionare a impus necesitatea utilizarii operelor semnate de lideri gardisti si publicate pana in anul 1940, inclusiv: I. Banea, E. Bernea, Tr. Braileanu, Alexandru Cantacuzino, C.Z. Codreanu, V. Marin, M. Polihroniade.
Doctrina legionara a fost dezvoltata si de apologeti straini ai lui Codreanu : Paul Guiraud ori Julius Evola , savant italian.
Al III-lea capitol al lucrarii a incercat sa surprinda similitudinile ascensiunii a trei miscari de extrema dreapta: fascismul, nazismul si legionarismul: au fost urmarite evolutia politica, cauzele cresterii numerice a militantilor, rezultatele electorale, structura sociala, factorii decisivi in preluarea puterii in cazurile fascismului (octombrie 1922) si a nazismului (ianuarie 1933) ori doar propulsarea pe scena politica, in cadrul legionarismului (decembrie 1937).
Acest ultim capitol a pus accent pe lucrari monumentale ale unor istorici reputati, E. Santarelli , L. Salvatorelli , P. Milza , G. Badia , dar si cartea de capatai sau "Biblia" nazismului, cum neinspirat a fost numita, "Mein Kamp" ("Lupta mea"), autor Adolf Hitler .
In finalul lucrarii au fost introduse anexe constand in harti ale Romaniei, Germaniei si Italiei, absolut necesare pentru intelegerea unor evenimente dezbatute in paginile lucrarii: rezultate electorale si interpretarea lor geografica. Pentru o mai buna fixare a cunostintelor au fost realizate si grafice sugestive in legatura cu evolutia numerica a numarului membrilor de aderenti.
Prezenta lucrare nu se doreste a fi decat o noua contributie pe marginea unui subiect departe de a fi epuizat.
CAPITOLUL I
EVOLUTIA POLITICA A MISCARII LEGIONARE 
Ascensiunea Garzii de Fier in anul 1933
Odata cu infiintarea Garzii de Fier ca instrument politic al Miscarii Legionare, in aprilie 1930, a inceput si adevarata lupta politica a lui Codreanu si a camarazilor sai pe care au inteles inca de la inceput sa o duca sub semnul violentelor: campaniile antisemite din Bucovina si din Maramures (iunie - iulie 1930), sprijinul moral acordat lui Gh. Beza, macedoneanul ce a vrut sa-l asasineze pe subsecretarul de stat C. Angelescu (iulie 1930).
A urmat, in mod logic, prima dizolvare a Garzii de Fier, decizie ce a apartinut ministrului de interne de atunci, Ion Mihalache. Pe 3 ian. 1931 Garda de Fier era desfiintata si interzisa, ceea ce nu i-a impiedicat pe legionari sa se inscrie, in aprilie 1931, pe lista electorala sub o noua titulatura: ,,Gruparea C.Z. Codreanu"; aceasta a obtinut 11.000 voturi la alegerile partiale din judetul Neamt (31 august 1931) si prima alegere a lui Codreanu in Camera Deputatilor. In aprilie 1932, tatal sau, Ion Zelea Codreanu a obtinut si el un loc de deputat, dupa succesul legionarilor in alegerile partiale organizate in judetul Tutova.
Toate aceste rezultate electorale au anuntat oarecum cele 70.000 de voturi pe care Legiunea le-a primit in alegerile parlamentare generale intre 17 iulie 1932 - 20 iulie 1932 si care au adus legionarilor cinci locuri in Camera Deputatilor.
Anul 1933 a adus Garzii de Fier sporirea numarului de membri , iar acest fapt a avut loc, culmea, in contextul violentelor de la sfarsitul anului care au culminat cu asasinarea primului - ministru in functiune, liberalul I.C. Duca.


Fisiere in arhiva (3):

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!