Pacepa

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS 1
INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I -  IOAN MIHAI PACEPA -  TRADATOR SAU EROU? 3
CONCLUZIE 13
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
In procesul de dezvoltare a armatelor moderne, activitatea de culegere de informatii din domeniul militar, politico-militar si economico-militar, capata noi dimensiuni, fiind guvernata de legi si norme riguroase, multe nescrise dar obligatoriu a fi cunoscute si respectate. Azi, ca si in trecut, in lume exista numeroase structuri informative, denumite generic servicii secrete sau speciale. Ele sunt incadrate cu oameni perfect instruiti, puternic motivati si constienti de obstacolele si riscurile pe care le au de infruntat in cadrul bataliilor ,,razboiului invizibil" sau din ,,umbra" cum este definit, adesea, spionajul. Modul de abordare a activitatii serviciilor secrete este strans legat de interesele celor angajati intr-o asemenea analiza, nelipsind, de cele mai multe ori, exagerarile si pozitiile extreme, incepand cu cele de incriminare si punere pe seama lor si a oamenilor ce le deservesc a tuturor relelor societatii in care traim. 
Desi este un subiect delicat, in lucrarea de fata am ales sa abordez o tema referitoare la Ion Mihai Pacepa, un personaj controversat din sfera spionajului romanesc.
In prezenta lucrare voi descrie, pe cat posibil, traiectoria pe care Ion Mihai Pacepa a urmat-o, aducand in prim-plan principalele momente din cariera acestuia precum si ideile, opiniile si parerile persoanelor competente.
Sfera intelligence-ului este una dificil de analizat si penetrat din cauza numeroaselor obstacole care tin de mister, secrete ori interdictii in vederea obtinerii anumitor informatii. De aceea, desi am adus in discutie personajul amintit mai sus, putem doar sa creionam o parere in urma informatiilor stranse din diverse surse, nestiind insa, in totalitate, purul adevar care a stat in spatele faptelor acestuia, actiuni amintite in randurile de mai jos.
Aducand in discutie un subiect, prin natura lui interesant si chiar considerat de multi senzational cum este activitatea de culegere de informatii, cu partea ei ascunsa denumita spionaj, nu putem sa nu ne oprim, la oamenii care se dedica acestei nobile profesii, a idealurilor si aspiratiilor acestora.
Am ales aceasta tema deoarece am considerat acest personaj ca fiind unul extrem de important in istoria spionajului romanesc, care a avut, prin actiunile sale, influente si efecte iremediabile si care este considerat de catre anumite persoane, un erou, iar de catre altele, un tradator.
Lucarea de fata este structurata in trei mari parti prin care am incercat o descriere a personajului ales, fara a ajunge insa la o conzluie in ceea ce priveste ,,eticheta" pusa pe acesta, parerile fiind impartite.
CAPITOLUL I -  IOAN MIHAI PACEPA -  TRADATOR SAU EROU? 
Pentru inceput, as dori sa evidentiez spusele istoricului Cristian Troncota: ,,In urma numeroaselor cercetari pe care le-am facut, pot sa afirm si sa sustin faptul ca generalul Ion Mihai Pacepa a fost agent sovietic si pot aduce oricate argumente se doreste. Primul argument este determinat de modul in care acesta a ajuns in Serviciile Secrete, adus de catre sovietici. Pacepa, din punct de vedere al cetateniei (era cetatean roman de origine ceha), trebuia sa ramana loial statului roman. Fiind totusi promovat in Serviciile Secrete ale Romaniei, care erau creatia Moscovei, rusii l-au considerat mereu omul lor." 
Pornind de la familia acestuia, putem preciza faptul ca tatal sau a fost de meserie tinichigiu auto, de origine ceha si a fost exclus din partid pentru o atitudine nejusta fata de muncitori. De mama acestuia se cunostea faptul ca era casnica. 
Pacepa si-a facut studiile la Facultatea de Chimie Industriala din Bucuresti, dar a fost incadrat in Securitate (Directia a II-a de Contrainformatii Economice) cu cateva luni inainte de absolvire. Cel care a construit Serviciul de Informatii Externe al Securitatii, transformand sectia I de spionaj a SSI-ului in Directia I de Informatii Externe a Ministerului Securitatii, a fost Alexander Mihailovici Saharovski, seful consilierilor sovietici in Romania. El este omul care l-a adus pe Pacepa in Securitate, la inceput in Directia de Contraspionaj, apoi a fost mutat in Directia de Spionaj. Saharovski spunea in consemnarile lui memorialistice ca ,,serviciul nostru de spionaj din Romania reprezinta briliantul cel mai de pret din coroana profesionala". Pacepa si-a luat diploma de inginer patru ani mai tarziu. La inceputul anilor '50, Saharovski a devenit seful consilierilor sovietici din Romania si din Securitate. A venit pe teritoriul romanesc in 1948 si a fost retras in Centrala, la Moscova, in 1953. Dupa intoarcerea in Rusia a fost numit adjunct al Directoratului I din NKVD, apoi KGB. A fost promovat pentru modul in care si-a indeplinit sarcinile de reconstruire a spionajului romanesc. Din 1955 si pana in 1970 a fost directorul general al Directoratului I al KGB-ului, pe scurt seful spionajuluiu sovietic, fiind cel mai longeviv director al acestei institutii teribile. Analizand aceste informatii, intrebarea care se punea avea legatura cu Saharovski, si anume: de ce un as al spionajului sovietic cum a fost Saharovski l-a recrutat pe tanarul student la chimie, Pacepa. Raspunsul il da chiar fostul general de Securitate, care recunoaste ca a fost chemat la Saharovski care i-a spus: ,,Vrem sa te ajutam pentru ca avem o datorie fata de tatal tau". Cum am precizat si partea de incepu a lucrarii, tatal lui Pacepa a fost tinichigiu auto iar acesta a lucrat in perioada razboiului (1940- 1944), la General Motors, unde, pentru o buna perioada de timp, a ascuns un spion valoros al NKVD-lui. Din acest punct de vedere, se poate spune faptul ca Ion Pacepa a fost creatia rusilor. Sovieticii l-au invatat si l-au specializat in tainele informatiilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Pacepa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Surse web:
https://intelligence.sri.ro/intelligence-repere-conceptuale/ 
www.historia.ro
www.youtube.com -  Orizonturi Rosii
https://humanitas.ro/autori/ion-mihai-pacepa 
https://romania.europalibera.org 
http://pacepa.ro/
https://evenimentulistoric.ro/
https://www.ancheteonline.ro/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!