Politica interna a lui Matei Basarab

Extras din proiect Cum descarc?

Matei Basarab a avut o domnie lunga de aproape 22 de ani (1632-1654), cu realizari insemnate in toate domeniile (politic, militar, cultural si artistic). Acesta era considerat de turci ca al doilea Mihai Viteazul, precum si de adevarat Mecena pentru dezvoltarea artei si culturii romanesti. Unele dintre aspectele mai intunecate ale domniei sale, sunt in primul rand exploatarea fiscala si feudala, deosebit de intense. S-au subliniat, de asemenea, stransele legaturi ce au existat intre Tarile Romane, in care constiinta unitatii de neam cunostea o mare dezvoltare, reflectata atat in operele oamenilor de cultura ai vremii (Varlaam, Grigore Ureche, Udriste Nasturel), cat si in afirmatiile muntenilor ca ei sunt frati cu moldovenii prin proiectul de alianta propus de Matei Basarab lui Vasile Lupu la 1638, in care cei doi domni se considerau ,,ca niste frati din aceeasi mama". 
Deceniile al doilea si al treilea din secolul al XVII-lea au reprezentat o epoca de mari framantari in istoria Tarii Romanesti ca urmare a intensificarii exploatarii fiscale, in vremea unor domni supusi Portii, ca Radu Mihnea, Alexandru Ilias, Alexandru Cuconul sau Leon Voda Tomsa. Dupa cum bine stim, in Tara Romaneasca au avut loc mai multe miscari impotriva grecilor. Una dintre cele mai puternice miscari de acest fel a izbucnit in toamna anului 1630, iar aceasta va avea ca urmare urcarea pe tronul Tarii Romanesti a lui Matei Aga din Brancoveni, devenind ca domn Matei Basarab . Motivul principal al nemultumirii boierimii oltene a fost exploatarea fiscala la care Leon Voda supunea pe locuitori, exploatare care se rasfrangea si asupra boierilor ce raspundeau de strangerea darilor din judete. Astfel un numar mare de boieri au trecut la 17 sau 18 octombrie 1630 in Transilvania prin pasul Valcanului in Hateg. Printre acesti boieri se gasea si Aga Matei din Brancoveni, care tinuse judetul Romanat de bir si care a platit darile locuitorilor fugiti. Acesta era nepotul jupanitei Marga cea Batrana, sora lui Neagoe Basarab. Din acest motiv isi va spune ,,nepotul lui Neagoe Basarab", considerandu-se descedentul acestuia. Descendenta din boierii Craiovesti si inrudirea cu Neagoe Basarab indreptatea pe Matei sa aspire la domnia tarii . Nu se stie prea multe lucruri despre viata lui Matei inainte de anul 1630, dar dupa unele informatii acesta s-ar fi nascut in 1588. Nu a obtinut nici o dregatorie in vremea lui Mihai Viteazul (asa cum au afirmat unii istorici), deoarece era prea mic, titlul de postelnic cu care apare in documente intre 1598 si 1605 nu insemna ca ocupa o dregatorie, deoarece toti copiii de boieri capatau acest titlu onorific. Adus pe tron de boierimea autohtona, Matei Basarab a incercat sa promoveze o politica de echilibru pe plan intern dar si pe plan extern, revenind la traditiilie vechi ale tarii, traditii incalcate de elementele grecesti sau grecizate venite in Tara Romaneasca in anturajul unor domni ca: Radu Mihnea, Alexandru Ilias sau Leon Tomsa. Acesta a fost obligat sa intretina o armata puternica, sa plateasca Portii un haraci mult marit, iar dregatorilor de la Istanbul daruri mari, pentru a se mentine pe tron. Toate acestea l-au silit pe Matei sa instituie o exploatare fiscala asemanatoare aceleia de la sfarsitul secolului al XVI-lea, ceea ce a creat nemultumiri in tara ce-si pusese mari sperante in domnul venit la tron. 
Dezvoltarea economica si sociala
Domnia lui Matei Basarab constituie o epoca de deosebita dezvoltare a economiei Tarii Romanesti atat in agricultura, cat si in domeniul mai bine cunoscut al mestesugurilor si comertului. In timpul domniei lui Matei Basarab si din initiativa acestuia au fost puse in functiune exploatarile miniere de la Baia de Arama si Baia de Fier, care dadeau o productie destul de bogata. Tehnica extragerii si prelucrarii minereurilor a fost descrisa foarte amanuntit de Paul de Alep, care a vizitat Tara Romaneasca spre sfarsitul domniei lui Matei Basarab, unde din relatarea acestuia rezulta nivelul ridicat al operatiile tehnice efectuate, ceea ce contribuia la cresterea randamentului economic al exploatarilor, care foloseau forta hidraulica. Metalele obtinute prin procesul de reducere a minereurilor de fier si arama erau in parte exportate in Imperiul Otoman, iar o parte prelucrate de mesteri locali, al caror numar creste in mod deosebit. O oarecare crestere a activitatii in cadrul metalurgiei prelucratoare se va vedea simtitor, incepand din a doua treime din secolul al XVII-lea. Aceasta a doua treime a secolului, care corespunde cu domnia lui Matei Basarab, este considerata de specialisti, o epoca de mare dezvoltare a mestesugurilor. Pe langa mestesuguri, in vremea acestui domn se infiinteaza primele manufacturi din Tara Romaneasca, doua de hartie si o alta de sticla. Tot in perioada domniei lui Matei Basarab o mare dezvoltare a fost comertul. Datorita bogatiei de produse agricole, mare parte dintre acestea erau exportate. Un alt articol de transport era sarea care era exportata in Turcia si de unde se scotea sume mari de bani. Tara Romaneasca exporta in Transilvania importante cantitati de vin, peste, blanuri si cereale. In vremea domniei lui Matei Basarab are loc extinderea si inasprirea exploatarii feudale, manifestete prin cresterea numarului taranilor aserviti si prin marirea indatoririlor acestora fata de stapanii feudali. Locuitorii a numeroase sate si-au pierdut libertatea si pamantul, ajungand in stare de dependenta, pentru neplata darilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica interna a lui Matei Basarab.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Giurescu, Constantin, Istoria romanilor, vol. III, Editura ALL, Bucuresti, 2000; 
-  Idem, Istoria romanilor, vol. V, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2003; 
-  Popescu, Radu, Istoriile domnilor Tarii Rumanesti, in Cronicari munteni, Editura pentru literatura, Bucuresti, 1961; 
-  Stoicescu, Nicolae, Matei Basarab, Editura Academiei Socialiste Romania, Bucuresti, 1988; 
-  Ureche, Grigore, Letopisetulu Tarii Moldovei, in Cronicari moldoveni, Editura Militara, Bucuresti, 1987; 
-  Veniamin, Nicolae, Ctitoriile lui Matei Basarab, Bucuresti, 1982.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!