Reforma agrara din Romania de la 1921

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Evolutia Romaniei moderne s-a desfasurat de-a lungul a circa doua veacuri ,intre a doua jumatate a secolului al XVIII- lea si sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. In cadrul acestui proces se pot distinge doua etape, fiecare dintre ele avand propriile sale caracteristici.
Prima a fost o etapa de tranzitie, romanii din principatele Moldova si Tara Romaneasca indepartandu-se de traditiile patriarhale ale sud-estului bizantino-ortodox catre dinamiciile inovatii ale occidentului.
In cea de a doua etapa, curentul schimbarilor ce incepusera sa se manifeste, s-a cristalizat si a luat nastere Romania moderna, in adevaratul inteles al cuvantului.
Data hotaratoare de separare a celor doua etape in masura in care un singur an poate reperezenta o asemenea granita este anul 1866.
PROBLEMATIZARE
1. Ce presupune reforma agrara din 1921?
2. Cum s-a aplicat reforma agrara din 1921?
3. Etapele agriculturii dupa reforma agarara. 
4. Cum s-a manifestat exploatarea de grane in timpul crizei agrare?
5. Reforma agrara introdusa de A. I. Cuza.
6. Tratatul de la Adrianopol
7. Emiterea legilor din 1918. 
8. Legea 18/1991
9. Alte reforme agrare din Romania
10. Cativa economisti romani care au avut un rol important in reforma agrara.
1. Ce presupune reforma agrara din 1921?
Reforma agrara reprezinta reforma a relatiilor de proprietate asupra pamantului; reforma prin care marile latifundii sunt expropriate.In Romania, proprietatea asupra pamantului si exploatarea acestuia au o istorie zbuciumata. Pana in secolul al XIX-lea, toate terenurile din Principatele Romanesti -  Moldova si Valahia -  se aflau sub jurisdictia domneasca, fiind atribuite boierilor impreuna cu satele apartinatoare. O alta parte din terenuri apartinea taranilor liberi.
Reformele agrare au avut un efect favorabil asupra activitatii economice in general, chiar daca ele nu au schimbat structura economica a tarii. Taranii care dobandisera suficient pamant si erau in masura sa sporeasca nivelul de trai aspirau sa devina cumparatori constanti ai bunurilor manufacturate, o practica ce a incurajat unele industrii sa-si dezvolte productia, sa angajeze un plus de muncitori de la tara. Taranimea cumpara in general inca relativ putine bunuri manufacturate. Dupa criza economica din 1929-1933 consumul taranesc de bunuri desfacute pe piata a fost in declin, cel putin temporar, iar multe gospodarii erau nevoite sa apeleze din nou la propria lor productie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma agrara din Romania de la 1921.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Dumitru Sandru, Reforma agrara din 1921
2. Keith Hitchins, Romania 1866-1847
3. adevarul.ro
4. Scorpan, Costin, Istoria Romaniei. Enciclopedie, Editura Nemira, Bucuresti, 1997 
5. Zeletin, Stefan, Burghezia romana. Originea si rolul ei istoric, Editura Nemira, Bucuresti, 1997 
6. http://www.dacoromania-alba.ro/nr44/reformele_agrare.htm


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!