Republica Moldovva din 1990-2010

Extras din proiect Cum descarc?

Asezarea geografica:
Localizare: Europa de Est,Nord-Estul Romaniei.
Suprafata: Totala :33.843 km2 din care 472 km2 sunt apa- mai ales fluviile Dunarea si Nistru, raurile Prut si Raut si lacurile Beleu, Bac si Dracele, deci Republica Moldova nu are iesire la mare, portul pe Dunarea in Giurgiulesti asigura servirea transportului maritim.
Lungimea frontierelor: 
Totala: 1.389 km 
Tari cu care se invecineaza: Romania-450 km,Ucraina-939 km
Ziua nationala: Ziua Independentei,27 august 1991
Participarea la organizatii internationale:ONU,OSCE,UNESCO,UNCTAD,UNIDO,BERD,PNUDOECD,FMI,CEMN,FAO,UE,CSI,GATT,Intelsat,Interpol. 
Conditii economice
Republica Moldova are un climat favorabit si teren arabil bun,dar nu are bogatii ale subsolului.Ca urmare,este dependenta in mare masura de agricultura,pomicultura,viticultura,legumicultura si cultivarea tutunului.Trebuie sa importe petrol,carbune si gaz natural.
Lipsa resurselor de energie a contribuit la un declin pronuntat al productiei,o data cu desprinderea de Uniunea Sovietica,guvernul a facut progrese constante in ceea ce priveste reforma sa economica.FMI a numit Republica Moldova ca fiind un model pentru tarile din CSI.
1990
1.Izbucnirea conflictului in Transnistria-pierderea controlului asupra acestei regiuni-inregistrarea unui decalaj politic-economic
2. anul 1990 in republica a fost produsa energie electrica - 16,8 mlrd. kWh 
1991
27 august 1991 in decursul procesului de destramare a URSS-ului (Uniunii Sovietice) in state nationale, Republica Moldova si-a declarat independenta, devenind un stat-membru al ONU 
Aderarea la CSI-mentinerea a pietei "traditionale" concomitent cu o adaptare la concurenta pietelor occidentale;
CSI-reprezinta cea mai importanta piata de desfacere pentru Republica Moldova s-au dublat atingand aproximativ 300 milioane $. 
27 august 1991, in centrul Chisinaului a fost convocata Marea Adunare Nationala 
1992
Acordul dintre Guvernul Romaniei si Republicii Moldova privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor semnat la 14.08.1992 la Bucuresti.
1993
Leul moldovenesc-banii de la cupoane la lei.
23.05.1993-protocol intre guvernatorii bancilor nationale dintre Romania si Republica Moldova se prevedea ca in relatiile comerciale bilaterale sunt permise si decontari in monede nationale.
1994
Acord de comert liber dintre Romania si Republica Moldova incheiat la Bucuresti-15 februarie si constituirea comitetului mixt care avea ca scop gestionarea acordului de comert liber dintre cele doua state 
Ajutor economic din partea Romaniei pentru Republica Moldova in urma inundatilor din luna august.
Aprilie - Moldova adera la CSI.
29 iulie  - Adoptarea Constitutiei Republicii Moldova
Constitutia Republicii Moldova
TITLUL IV ECONOMIA NATIONALA SI FINANTELE PUBLICE 
Articolul 126- Economia 
(1) Economia Republicii Moldova este economie de piata, de orientare sociala, bazata pe proprietatea privata si pe proprietatea publica, antrenate in concurenta libera. (2) Statul trebuie sa asigure:a) reglementarea activitatii economice si administrarea proprietatii publice ce-i apartine in conditiile legii;b) libertatea comertului si activitatii de intreprinzator, protectia concurentei loiale, crearea unui cadru favorabil valorificarii tuturor factorilor de productie;c) protejarea intereselor nationale in activitatea economica, financiara si valutara;d) stimularea cercetarilor stiintifice;e) exploatarea rationala a pamintului si a celorlalte resurse naturale, in concordanta cu interesele nationale;f) refacerea si protectia mediului inconjurator, precum si mentinerea echilibrului ecologic;g) sporirea numarului de locuri de munca, crearea conditiilor pentru cresterea calitatii vietii;h) inviolabilitatea investitiilor persoanelor fizice si juridice, inclusiv straine. 
1995
Runda de confruntari intre ministerul de extern intre Romania si Republica Moldova pe marginea unor schite de negocieri de ordin economic.
FMI declara-Republica Moldova este un model pentru tarile CSI din motivul revenirii rapide pe plan economic.
In anul 1995, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la Banca Nationala a Moldovei si Legea institutiilor financiare. 
In anul 1995 au fost importate in republica in total (pe teritoriu): carbune - 1026 mii tone sau cu 58% mai putin decit in perioada respectiva a anului precedent; gaze naturale - 3005 mln.m.c. sau cu 0,6% mai putin; pacura - 680 mii tone sau cu 38% mai mult; motorina - 312 mii tone (cu 16% mai putin); benzina - 260 mii tone (cu 22% mai mult); energie electrica - 1997 mln. kW (de 3,2 ori mai mult).
Productia energiei electrice in anul 1995 a constituit 1066 mln. kWh, ceea ce este cu 7% mai putin decit in perioada respectiva a anului trecut. Cea mai acuta problema pentru complexul energetic o prezinta datoria enorma de creditor si debitor.
In anul 1995 Republica Moldova a intretinut relatii economice externe cu peste 90 state ale lumii. Exporturile au insumat 635,5 mln. dolari SUA, fiind in crestere cu 26,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Importul a atins cota de 721,4 mln. dolari SUA, crescind cu 26,4% comparativ cu anul trecut.
1996
Republica Moldova a ocupat locul 22 in ceea ce priveste volumul total al schimburilor comerciale de Romania 180,49 miliarde de dolari SUA din care locul 18 la export 100,65 miliarde de dolari
Locul 27 la import 79,84 miliarde de doloari
Colaborarea inregistrata in domeniul industriei-13 mai cu Romania
1997
Etapa de inceput a reformelor liberalizarea economiei privalizarea in masa,stabilizarea macroeconomica.
Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Republica Moldova 169 miliarde de dolari.
Cresterea exportului fata de anul 1996.
29 august semnarea la Bucuresti un protocol intre ministrii finantelor in Romania si Republica Moldova.
In anul 1997 Republica Moldova Republica Moldova pentru prima data a atins o crestere a Produsului Intern Brut si a veniturilor reale de catre populatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Republica Moldovva din 1990-2010.ppt

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!