Vizita lui Nicolae Ceaușescu la Iași din data de 12-14 septembrie 1985

Extras din proiect Cum descarc?

Analiza noastra asupra vizitelor de lucru isi propune sa prezinte evenimentul atat la nivel descriptiv, cat si detalierea fenomenelor care au determinat transformarea vizitelor de lucru intr-o manifestare de cult. De asemenea, putem remarca amploarea pe care vizitele de lucru le iau in odata cu preluarea functiei de catre Nicolae Ceausescu, fapt ce ne determina sa afirmam ca fostul lider comunist a utilizat prezenta in teritoriu si pentru a crea o aparenta de legimitate, incercand sa-si contureze aura de conducator care se sfatuie cu oamenii. Transformarea consultarii maselor intr-o dimensiune esentiala a indeplinirii mandatului sau politic era enuntata de catre Nicolae Ceausescu inca din timpul primei sale vizite de lucru efectuate in comuna Gheorghe Doja, din fosta regiune Bucuresti, la sfarsitul lunii iunie 1965: "Dupa cum cunoasteti, la poporul nostru este un obicei vechi: inainte de a pleca la drum, omul se sfatuieste cu familia sa sau cu prietenii sai pe ce drum sa mearga (...) Acum pornim, tovarasi, la un drum indelungat care, trebuie sa va spun, nu va fi usor (...) De aceea, partidul nostru considera ca e bine ca inainte de a porni la drum sa ne sfatuim cu muncitorii, cu taranii, cu intelectualii, cu barbati si femei, cu batrani si tineri" .
Tot de acum, articolele de presa subliniau importanta vizitelor de lucru ale lui Nicolae Ceausescu, indrumarile oferite de catre liderul roman, fiind considerate a fi "valoroase", "de maxima insemnatate", "de inestimabila valoare", reprezentand "adevarate criterii de referinta pentru activitatea de zi cu zi" . In acest context, are loc si o mitologie vizitei, la plecare, se vorbea ani la randul despre o poveste, o anecdota, un eveniment care il avea in centru pe Ceausescu. Apropierea liderului fata de muncitori ii determina pe cei din urma sa-l priveasca pe conducator drept un prieten care este dispus sa le asculte rugamintele, dar care e si dispus sa ajute cu un sfat, acest lucru determinand rezultate exceptionale in activitatea curenta a unitatii vizitate.
Aceasta imagine de liderul modest este conturata si in marturia unui taran cooperator care isi amintea de o vizita de a lui Nicolae Ceausescu desfasurata chiar in momentul strangerii recoltei. Aterizand pe camp cu elicopterul, liderul roman "( ...) a dat mana cu noi toti cei care eram acolo. (...) Ne-a vorbit cu caldura. Si cu mine a vorbit asa de la om la om. M-a intrebat despre recolta (...) Ne-a sfatuit sa lucram pamantul gospodareste, pentru a obtine roade si mai bogate. Am mers apoi impreuna la camp. Se adunasera mai multi tarani cooperatori care munceau prin preajma. Pentru fiecare a avut o vorba buna, un sfat intelept". Accesibilitatea liderului Nicolae Ceausescu era, in acelasi timp, subliniata de faptul ca acesta nu se sfiia in a se implica in activitati simple, incompatibile principial cu pozitia sa de conducator, cum ar fi aceea de a cosi sau a taia ciocanele de porumb sau a recolta cu ajutorul unei combine .
In primii ani ai mandatului sau, Nicolae Ceausescu aparea ca un lider tanar, aducand cu sine un regim diferit de cele cu care era obisnuita Europa de Est, insa odata cu a doua jumatate a perioadei in care s-a aflat la putere, regimul avea sa devina unul traditional, restrictiv, inchis. Acestu lucru avea sa fie resimtit si in sfera vizitelor interne, care se vor apropia de cele de inspiratie hrusciovista. Din anii `70, vizitele oficiale ale liderului erau atent orchestrate, desfasurandu-se asemenea unui ceremonial care cuprinde cateva simboluri: venirea cu elicopterul de cele mai multe ori, deci actiunea de coborare, prezenta copiilor, a florilor, a multimii asezate de-a lungul drumului, a discursului de la balcon, a vizitei din fabrica, a plecarii
cu elicopterul, adica ascensiunea.
Sub aceste auspicii aveau sa se contureze si vizitele realizate de Nicolae Ceausescu in mediul iesean, unde iminenta prezenta a liderului determina transformari semnificative la nivel local, atat la nivel estetic prin igienizarea orasului, cat mai ales o mobilizare fara egal a activului de partid care se concentra sa mascheze lipsurile si sa redea imaginea pe care centrul dorea sa o vada.


Fisiere în arhivă (2):

  • Vizita lui Nicolae Ceausescu la Iasi din data de 12-14 septembrie 1985.docx
  • Vizita lui Nicolae Ceausescu la Iasi din data de 12-14 septembrie 1985.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!