Blocada Berlinului

Extras din proiect Cum descarc?

Blocada Berlinului si implicatiile sale diplomatice
Razboiul rece a fost un fenomen confuz, ce a caracterizat situatia internationala timp de mai bine de o generatie. Acest razboi a fost initiat pe fondul unei stari de ostilitate create intre statele protagoniste, U.R.S.S si S.U.A, datorita unor diferende de ordin politic, istoric, strategic si economic.
In jurul celor doua state protagoniste se formeaza doua blocuri sustinatoare ale conflictului, blocul occidental, respective blocul communist. Tensiunea creata la nivel international este sustinuta de inarmarea concurentiala a statelor pentru un eventual razboi, de amenintarea cu arme terifiante si distructive, de teama unui razboi pe care cealalta tabara il putea declansa.
Punctul de maxim interes, la inceputul razboiului rece l-a constituit Germania, prin importanta sa strategica si economica la nivel european.In urma razboiului, statele invingatoare au fost de acord cu importanta supravegherii stricte a Germaniei, prin impartirea acesteia in sfere de ocupatie, de asemenea au realizat iminenta necesitate a denazificarii si dezarmarii statului ce se facuse vinovat de declansarea celor doua conflagratii mondiale, de punerea in pericol a securitatii natiunilor. 
In cadrul conferintelor gazduite la Yalta si la Postdam, situatia Germaniei a fost intens dezbatuta, s-a ajuns la un acordasupra necesitatii dezarmarii si denazificarii acesteia precum si impartirea teritoriului Germaniei in zone de ocupatie, dar tratarea sa drept o unitate etnica din punct de vedere economic. Ideea dezmembrarii Germaniei, introdusa de catre politicienii francezi, este abandonata tacit, deoarece nu reprezenta, in viziunea puterilor implicate, o solutie viabila.
Problemele principale vizau stabilirea frontierelor Germaniei, unitatea economica a statului precum si problema reparatiilor datorate. In urma razboiului, Germania a pierdut un sfert din teritoriul detinut inainte de anul 1938, in favoarea U.R.S.S si a Poloniei, fara o impotrivire directa din partea S.U.A. O reglementare a situatiei frontierelor trebuia discutata in cadrul unei conferinte care nu s-a organizat insa. In ciuda caracterului provizoriu al deciziei privind frontierele, aceasta constituie totusi o victorie pentru U.R.S.S.
Problema reparatiilor s-a acutizat pe fondul incercarii de mentinere a unitatii economice a Germaniei cat si de mentinere a echilibrului intre import si export pentru aceasta. In cadrul Conferintei de la Postdam, U.R.S.S obtine un acord de rechizitionare din zona sa de ocupatie, fara a se stabili insa termenii concreti ai dreptului de rechizitionare, acest drept fiind obtinut de puterile occidentale deopotriva. Unitatea economica a devenit la scurt timp imposibila, o Germanie praduita, nu mai era capabila sa onoreze impozitele iar starea de criza se instalase. Criza economica existenta in teritoriul sovietic obliga statele occidentale sa sustina si zona de ocupatie rusa. 
Din punct de vedere politic, cele patru state ce detineau zone de influenta in Germania aveau viziuni diferite despre viitorul politic al acesteia. Marea Britanie era favorabila unei structuri unitare, din motive economice, in urma pierderilor suferite in timpul razboiului, aceasta nu putea sustine singura zona sa de ocupatie. In acelasi timp, U.R.S.S dorea sa isi mentina pozitia in Germania, sustinand astfel ideea unei federatii, avand interese de ordin strategic in zona. Prin alegeri libere, Germania nu ar fi ales calea comunismului, dovada fiind aparitia grupurilor anticomuniste precum si faptul ca, in cadrul alegerilor din Austria, din luna noiembrie a anului 1945, comunistii sunt infranti.
Franta sustinea de asemenea idee federatiei, prefera formarea unui stat fragil, dezarmat, ce nu ar mai fi putut reprezenta o amenintare, unei Germanii puternice. Politica franceza se schimba insa treptat, Franta nu dorea sa se afle in relatii de ostilitate cu Germania, astfel, Charles de Gaulle incheie cu Germania de Vest un tratat de colaborare.
Consiliile ministrilor de externe desfasurate in anul 1947, in luna martie la Moscova si in luna noiembrie la Londra nu au elaborat un tratat de pace cu Germania ce ar fi elucidat situatia acesteia, cu toate ca tratatul devenise absolut necesar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Blocada Berlinului .doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!