China in Perioada 1900-1914

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere.pag 3
Capitolul I. Confruntarea marilor interese chino-japoneze
I. 1 Evolutia istorica a civilizatiei chinezesti .pag. 5
I. 2 Agresiunea straina si crizele frontaliere ale Chinei la sfarsitul secolului al XIX-lea . pag. 10 
I. 3 Razboiul chino-japonez si impartirea Chinei de catre imperialisti.pag.15 
Capitolul II. Miscari impotriva imperialismului chinez
II. 1 Rascoala boxerilor (Yihetuan).pag. 20
II. 2 Ascensiunea miscarii revolutionare burgheze.pag. 27
II. 3 Intemeierea Ligii Tongmenghui.pag. 33
Capitolul III. Prabusirea Imperiului chinez si intemeierea Republicii Chineze
III. 1 Insurectia de la Wuchang si prabusirea dinastiei Qing.pag. 39
III. 2 Stapanirea seniorilor razboiului din Beiyang.pag. 45 
III. 3 Ideologia si cultura in perioada revolutiei burgheze.pag. 52
Capitolul IV. Instaurarea Republicii Chineze
IV. 1 Revolutia chineza din 1911.pag. 61
IV. 2 Consecintele revolutiei chineze din anul 1911.pag. 64
IV.3 Anii de inceput ai republicii.pag. 69
Concluzii.pag. 73
Bibliografie.pag. 76
Anexe .pag. 78


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere 
China ocupa un loc de seama in istoria universala. Prin munca sa creatoare si activa, poporul chinez a adus un aport urias la tezaurul culturii umane. Datorita insemnatatii sale culturale, economice, politice si militare, China a fost vreme de multe secole cea mai importanta tara din Asia Rasariteana. In epoca moderna, ea a devenit, insa si punctul in care se concentreaza contradictiile imperialiste din zona Oceanului Pacific. 
Poporul chinez este unul dintre cele mai vechi popoare ale lumii. In cursul indelungatei sale existente, poporul chinez a creat o civilizatie bogata si originala.
Mi-am ales acest subiect de lucrare de licenta deoarece, eu personal sunt fascinat de tot ceea ce inseamna istoria Chinei, religie, cultura, stiinta, multe dintre ele fiind si astazi mistere. M-a fascinat aceasta civilizatie, mai ales prin maretia ei: istoria de mii de ani, constructiile imense si misterioase facute pentru scopuri de mai mult ghicite de noi, zeitati puternice si enigmatice, a caror personalitate strabate veacurile, stiinta mai avansata decat cea de astazi, cultura si civilizatia de nedescris, si, un popor la fel de misterios ca si misterul vietii. Inca un motiv in plus pentru care mi-am ales acest subiect este faptul ca, eu cred ca lumea chineza este total diferita, atat de aparte in raport cu toate celelalte din Europa.
Am incercat in acesta lucrare sa conturez, scotand in evidenta particularitatile civilizatiei materiale si spirituale ale Chinei, asemanarile si deosebirile fata de celelalte civilizatii, dar si influenta asupra civilizatiilor europene.
Subiectul tezei de licenta este structurata pe patru mari capitole.
Primul capitol isi propune sa prezinte confruntarea marilor interese chino-japoneze. Cauza principala a acestui conflict a reprezentat-o lupta inversunata pentru impartirea teritoriilor in lume.
In capitolul al II-lea am prezentat miscarile care s-au succedat impotriva imperialismului chinez. Cea mai importanta dintre ele a reprezentat-o miscarea Yihetuan, cunoscuta in Occident sub numele de rascoala boxerilor.
In capitolul al III-lea am prezentat, in linii mari, prabusirea Imperiului chinez si modul in care a fost intemeiata Republica Chineza.
In capitolul al IV-lea am prezentat declansarea revolutiei din anul 1911 si consecintele ei, cea mai importanta dintre ele fiind instaurarea Republicii Chineze.
In urma elaborarii acestei lucrari de licenta, cunostintele mele de cultura generala s-au amplificat, s-au imbogatit si s-au diversificat. Mai mult decat atat, cu aceasta ocazie, am dobandit o viziune de ansamblu asupra civilizatiei si culturii chineze.
Capitolul I
Confruntarea marilor interese chino-japoneze 
I. 1 Evolutia istorica a civilizatiei chinezesti
China ocupa un loc de seama in istoria universala. Datorita insemnatatii sale culturale, economice, politice si militare, China a fost vreme de multe secole cea mai importanta tara din Asia Rasariteana. In epoca moderna, ea a devenit, insa, obiectul expansiunii coloniale a tarilor capitaliste si punctul in care se concentreaza contradictiile imperialiste din zona Oceanului Pacific. Puterile capitaliste- Anglia, S.U.A., Franta, Japonia si altele- au inrobit China, transformand-o intr-o tara semicoloniala.
"Poporul chinez este unul dintre cele mai vechi popoare ale lumii. Primele monumente de civilizatie chinezesti- monumentele In- dateaza din perioada dinastiei In (San), care a domnit intre anii 1766- 1122 i.e.n. Istoriografia contemporana considera ca poporul chinez a luat fiinta in perioada dintre mileniile IV-II i.e.n."1
Potrivit mitologiei chineze, prima dinastie a Chinei a fost dinastia Sia (2205-1766 i.e.n.). In cursul indelungatei sale existente, poporul chinez a creat o civilizatie bogata si originala.
Intreaga lume cunoaste stravechile monumente ale civilizatiei chineze, ca, de pilda, Marele zid chinezesc, ridicat cu peste 2000 de ani, marele canal imperial, sistemul de irigatie, etc. Ceea ce hotaraste asupra importantei civilizatiei chinezesti sunt scrierea si literatura. Cele mai vechi monumente ale culturii chineze sunt cartile clasice apartinand scolilor lui Confucius si Dao, care au aparut in secolele VI-II i.e.n. Literatura istorica, ale carei baze au fost puse de Sam Tian (155- 88 i.e.n.)- parintele istoricilor chinezi, ocupa de asemenea un loc de seama in cultura chineza. Dup modelul lasat de acesta, au fost intocmite numeroase monografii ale dinastiilor precum si tratate de istorie. In tezaurul civilizatiei chineze gasim numeroase opere filosofice, etico-religioase si istorice, enciclopedii uriase, opere poetice si de proza literara.
Arta este una dintre cele mai timpurii si mai mature ale civilizatiei chineze. China a exercitat o uriasa influenta culturala si politica asupra dezvoltarii popoarelor din Asia. Japonia, de pilda si-a insusit in mare masura civilizatia chineza, inclusiv scrierea. Coreea, Vietnamul, Birmania si alte tari din Asia au cunoscut si ele puternica influenta a civilizatiei chineze.2


Fisiere in arhiva (1):

  • China in Perioada 1900-1914.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!