Civilizația maya

Extras din proiect Cum descarc?

Civilizatia Maya este o cultura nativ-americana antica, care a reprezentat una din cele mai avansate longevive ,complexe si misterioase civilizatii din emisfera vestica, inainte de sosirea europenilor. 
Originile civilizatiei mayase sunt inca puse sub semnul intrebarii. Se pare ca formarea lor a inceput cu mult inainte de era crestina, in 1500 i.Hr. Apoi, mult mai tirziu, intre anii 300 si 900 d.Hr., teritoriile unanim cunoscute au fost ocupate mai mult sau mai putin uniform de o civilizatie - mayasii de mai tirziu. 
Mayasii au facut parte din grupa popoarelor bastinase ale Americii si au trait in regiuni din Mexic (statele Veracruz, Yucatan, Campeche, Tabasco si Chiapas), in cea mai parte a Guatemalei si, de asemenea, in regiuni din Belize si Honduras.
Viitorii locuitori ai imperiului Maya aveau mai multe denumiri, in functie de zona in care se aflau: cei mai bine cunoscuti oameni, denumiti "Maya", au locuit in regiunea peninsulei Yucatan, locul de unde mai tirziu si-au extins teritoriul. Intreaga civilizatie poarta denumirea acestor locuitori. 
Inceputurile
Prezenta omului pe continentul american nu pare sa dateze de mai mult de treizeci pana la patruzeci de mii de ani. Indianul american si-ar avea , asadar, obarsiile in alta parte, fapt care ar aduce o justificare in plus folosirii termenului de “Noua Lume”.
Existenta caii de acces prin nord-vest , stramtoarea Bering, nu exclude eventualitatea unor contacte maritime posibil a se fi produs in epoci ceva mai recente, mai degraba in Oceanul Pacific decat in cel Atlantic.
Situat in punctual de intalnire a Americii de Nord cu America Centrala si avand drept axa peninsula Yucatan, teritoriul mayas prezinta doua mari diviziuni cunoscute in general sub numele de Tinuturile de Jos. 
Din punctual de vedere al evolutiei sale culturale, el este divizat in trei parti. Prima o constituie zona meridionala cuprinzand Tinuturile de Sus din Guatemala, cu clima temperate si umeda, precum si fasia foarte umeda a versantului Pacific care merge din Chiapas pana in Salvador.
Tinuturile de Jos sunt divizate astfel: Tinuturile Joase din sud de la campia de coasta din Tabasco pana in Belize si Honduras, trecand prin Peten, adevarat nucleu al lumii mayase si Tinuturile Joase incluzand practic peninsula Yucatan.
Aceste populatii care formau grupul mayas vorbeau, la origine , un dialect din familia triburilor totnac si zoc. Pe cand una din ramuri se desprindea de celelalte pentru a se stabili la NV de golful Mexic (devenind tribul huastec), alte grupuri incepeau sa ocupe Tinuturile de Jos dand nastere limbii yucateca precum si altor ramuri. Limba chol reprezinta limba de baza a zonei centrale, tzeltal deplasandu-se spre vest iar quiche ramanand ramura principala in Tinuturile de Sus.In faza “Miraflores”-faza de afirmare si consolidare culturala- se desavarseste sistemul de numeratie si scriere glifica care va juca un rol atat de important in viitorul civilizatiei maya, desi originile sale par sa se afle in afara Tinuturilor de Jos.


Fisiere în arhivă (1):

  • Civilizatia Maya.ppt

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!