Civilizatiile Lumii

Extras din proiect Cum descarc?

Civilizatie vs. Cultura
Identitatea culturala si cultura care, la nivelul cel mai raspandit, sunt identitati ale civilizatiei, modeleaza tendintele de coeziune, dezintegrare si conflict in lumea de dupa Razboiul Rece.
In lmea posterioara Razboiului Rece, cultura este o forta ce deopotriva divide si uneste. Popoare separate de ideologie, insa unite prin cultura, se unesc, asa cum cele doua Corei si diferitele Chine icep sa o faca. Societati unite de ideologie sau circumstante istorice, insa divizate de civilizatie, se separa, asa cums-a intamplat in Uniunea Sovietica, Iugoslavia si Bosnia, sau sunt supuse unei presiuni intense, asa cum este cazul cu Ucraina, Nigeria, Sudan, Sri Lanka si multe altele.
Tari cu afinitati culturale coopereaza economic si politic. Organizatii internationale bazate pe state cu trasaturi culturale comune, ca de exemplu Uniunea Europeana, au cu mult mai mult succes decat cele care incearca sa transceada culturile.
Lumea care a urmat Razboiului Rece este o lume a sapte sau opt mari civilizatii. Punctele comune culturale si diferentele configureaza interesele, antagonismele si asocierile intre state. Cele mai importante tari din lume provin, intr-o majoritate zdrobitoare, din civilizatii diferite. Conflictele locale, care, cel mai probabil, devin razboaie generalizate, sunt cele intre grupuri si state provenind din civilizatii diferite. Puterea se schimba de la civilizatiile preponderent occidentale la cele non-occidentale.
In lumea care a urmat Razboiului Rece, statele isi definesc din ce in ce mai mult interesele in termeni de civilizatie. Ele coopereaza si se aliaza cu alte state avand o cultura similara sau chiar identica si se afla din ce in ce mai des in conflict cu tari de cultura diferita. Statele definesc amenintarile in functie de intentiile altor state, iar aceste intentii si modul in care ele sunt percepute, sunt puternic modelate de consideratii culturale.
Exista o distinctie intre ,,civilizatie" la singular si ,,civilizatii" la plural. Ideea de civilizatie a fost dezvoltata de ganditorii francezi ai secolului XVIII, ca fiind opusa conceptului de ,,barbarism". Sociatatile civilizate erau diferite de societatea primitiva, deoarece erau stabile, urbane si literate. In acelasi timp, se vorbea din ce in ce mai mult despre ,,civilizatii". Aceasta a insemnat ,,renuntarea la definirea civilizatiei drept ideal, sau mai degraba drept insusi idealul" si o modificare a parerii ca exista un singur standard pentru ceea ce era civilizat. In schimb, existau mai multe civilizatii, fiecare dintre acestea fiind civilizata in maniera sa proprie.
Ganditorii germani ai secolului XIX au introdus o puternica distinctie intre ,,civilizatie", care implica tehnologie, mecanica, factori materiali, si ,,cultura", care implica valor, idealuri si inalte calitati intelectuale, artistice, morale ale societatii. Aceasta distinctie a persistat in gandirea germana, insa nu a fost acceptata in alta parte.
Civilizatie si cultura se refera deopotriva, in general, la un mod de viata al oamenilor, iar civilizatia este un mare document de cultura. Ambele implica ,,valorile, regulile, institutiile si modurile de gandire carora generatii succesive dintr-o societate data le-au atasat o importanta primara".
O civilizatie este un grup de oameni cu cele mai inalte trasaturi culturale si cel mai raspandit nivel al identitatii culturale pe care acestia il au si care ii diferentiaza de alte grupuri. Ea este definita deopotriva prin elemente obiective comune, cum ar fi limba, istoria, religia, obiceiurile, institutiile, si prin auto-identificarea subiectiva a oamenilor. Acestia au niveluri de identitate: un rezident al Romei se poate defini pe sine prin grade variate de identitate ca roman, italian, catolic, crestin, european, occidental.
Civilizatii contemporane
Marile civilizatii contemporane sunt urmatoarele:
Sinica -termenul ,,sinic", folosit de mai multi savanti, devine intr-un mod potrivit cultura comuna a Chinei si a comunitatiilor chineze din S-E Asiei si de oriunde in afara Chinei, cum este cazul culturilor inrudite ale Vietnamului si Coreei.
Japoneza -unii savanti combina culturile japoneza si chineza sub semnul unei civilizatii unice, aceea a Extremului Orient. Cu toate acestea, multi nu recunosc totusi Japonia ca pe o civilizatie distincta, care a fost urmasa civilizatiei chineze, aparand intr-o perioada cuprinsa intre anii 100 si 400 d. Hr.
Hindusa -hinduismul a fost cultura centrala a Subcontinentului, incepand cu al doilea mileniu i. Hr., continuandu-si acest rol pana in timpurile moderne, chiar daca insasi India a avut o substantiala comunitate musulmana, alaturi de mai multe minoritati culturale.
Islamica -originar din Peninsula Araba din secolul VII d.Hr., Islamul s-a raspandit rapid de-a lungul Africii de Nord si Peninsulei Iberice si de asemenea spre Est, in Asia Centrala, Subcontinent, S-E Asiei. Drept rezultat, mai multe culturi sau subcivilizatii distincte exista inauntrul Islamului, incluzand pe cele arabe, turce, persane, malaieziene.
Ortodoxa -mai multi savanti disting o civilizatie orotdoxa separata, centrata in Rusia si separata de crestinatatea occidentala ca rezultat al ascendentei sale bizantine, religie distincta, cu 200 de ani de dominatie tatara, despotism birocratic, si cu prea putine influente din Renastere, Reforma, Iluminism si alte experiente occidentale fundamentale.
Occidentala -civilizatia occidentala este de obicei datata ca incepand intre anii 700-800 d.Hr. ea este in general vazuta de catre savanti ca avand trei componente majore, in Europa, America de Nord si America Latina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Civilizatiile Lumii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!