Consecințele economice după cel de-al Doilea Război Mondial

Cuprins proiect Cum descarc?

I. SCURTA PREZENTARE -  CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL ... 3
II. ECONOMIA DE DUPA CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL 4
III. ECONOMIA GERMANIEI POSTBELICE . 6
1. PLANUL MARSHALL ... 6
2. REFORMA MONETARA A LUI LUDWIG ERHARD ... 8
3. EVOLUTIA ECONOMIEI GERMANIEI 9
IV. ECONOMIA ROMANIEI POSTBELICE .. 10
V. CONCLUZII . 13
VI. BIBLIOGRAFIE 13


Extras din proiect Cum descarc?

I. SCURTA PREZENTARE -  CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL
Al Doilea Razboi Mondial a fost un conflict armat generalizat, la mijlocul secolului al XX-lea, care a mistuit cea mai mare parte a globului, fiind considerat cel mai mare si mai ucigator razboi neintrerupt din istoria omenirii. A inceput la 1 septembrie 1939 cand Germania a atacat Polonia, dar, in cele din urma, s-a extins ajungand sa includa majoritatea natiunilor din lume. S-a sfarsit in 1945, lasand in urma o lume dominata de Statele Unite si USSR. A fost prima oara cand un numar de descoperiri tehnice noi, incluzand bomba atomica, au fost folosite la scara larga impotriva militarilor si civililor. Al doilea Razboi Mondial a provocat moartea directa sau indirecta a aproximativ 3% din populatia mondiala la acea vreme. In plus, multe ale persoane au fost ranite grav, au capatat infirmitati pe viata datorita armelor de foc, bombardamentelor clasice sau nucleare, sau datorita experientelor militare si medicale inumane la care au fost supuse. In total, 61 de tari, cu populatia de 1,7 miliarde de locuitori, reprezentand 3 sferturi din populatia Terrei la acea vreme, au participat la razboi.
Finantarea celui de-al Doilea Razboi Mondial a costat 1 trilion de dolari, fara a se pune la socoteala sumele cheltuite pentru reconstructia de dupa razboi, astfel ajungand sa fie mai scump decat toate razboaiele anterioare cumulate. Urmarile razboiului, inclusiv noile tehnologii si schimbarile aranjamentelor geopolitice, culturale si economice, au fost fara precedent. La sfarsitul razboiului, milioane de refugiati erau pe drumuri, economia europeana se prabusise, 70% din infrastructura industriala a vechiului continent fusese distrusa. Sua a cheltuit cei mai multi bani in timpul razboiului, aproximativ 341 miliarde dolari. Germania a fost a doua tara cu 272 de miliarde de dolari, urmata de USSR cu 192 miliarde de dolari. Anglia cu 120 miliarde de dolari, Italia cu 94 miliarde de dolari si Japonia cu 56 de miliarde de dolari. Dar, cu exceptia Statelor Unite ale Americii si a altor tari mai putin active militar, banii cheltuiti nu acopera costul total al razboiului.
4
II. ECONOMIA DE DUPA CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL
Sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a adus cu sine nu numai pacea, ci si un lung sir de schimbari in viata economica, sociala, politica si spirituala care vor face ca lumea de dupa razboi sa nu mai semene cu cea de dinainte. Germania, Italia si Japonia infrante in razboi, ruinate economic, nu mai reprezentau aproape nimic in ecuatia de putere. Franta si Anglia au devenit puteri de categoria a doua si erau neputincioase in efortul de reechilibrare a raportului de putere pe contininentul european, avand in vedere ca URSS a iesit victorioasa si relativ intarita din conflagratia mondiala.1 Interventia SUA pe continentul european a constituit o imperioasa necesitate.
Economia si finantele apareau, la sfarsitul razboiului, complet dezorganizate. Distrugerile de tot felul au antrenat in mod incontestabil o paralizie a activitatii economice. Intr-o Europa distrusa, invingatorii si invinsii, in egala masura, trebuiau sa-si reconstruiasca economiile, sa-si restabileasca soliditatea monedelor distruse de inflatie si sa-si restabileasca fluxurile financiare si comerciale. Moneda forte -  lira -  care domina economia antebelica nu mai reprezenta aproape nimic in raport cu dolarul . Japonia, de asemenea, nu mai conta industrial an primii ani de dupa razboi pentru piata asiatic. Singura economie care a iesit intarita din razboi a fost cea americana. Statele Unite ale Americii concentrau, la sfarsitul conflagratiei, o forta productiva care reprezenta jumatate din capacitatea mondiala. Dolarul domina piata mondiala deoarece reprezenta doua treimi din stocul monetar interntional. Pentru a iesi din dezordinea economica generata de razboi, trebuiau puse la punct institutii capabile sa restabileasca ordinea economica. Aceasta a fost facuta sub presiunea SUA, URSS neputand, din dogmatism, sa-si dea acordul la o reconstructie conforma cu canoanele liberalismului.
Criza economica mondiala a determinat intensificarea preocuparilor pentru crearea unui sistem monetar international care sa stimuleze dezvoltarea economica si schimburile dintre natiuni. In acest sens s-a organizat la Bretton-Woods, in SUA, intre 1-22 iulie 1944 Conferinta Monetara si Financiara Internationala, la care au participat reprezentanti a 44 de state. La Bretton Woods s-au confruntat proiectele a doua delegatii2 :


Fisiere în arhivă (1):

  • Consecintele economice dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Iulian-Catalin Nechifor, Economia Romaniei dupa al Doilea Razboi mondial, format pdf, pg 266, 269, 279
2. Prof. Univ. dr. Maria Muresan, Lect. Univ. dr. Andrei Josan, Istoria economiei europene : De la revolutia industriala la uniunea Europeana, curs universitar, http://www.biblioteca-digitala.ase.ro/biblioteca/carte2.asp?id=463&idb=, pg22,24
3. Romania in anii revolutiei democrat-populare, 1944-1947, Editura Politica, Bucuresti, 1971, pg 205
4. Serge Berstein, Pierre Milza, Istoria Europei, Volumul V, Editura Institutul European, 1998, pg 229
5. Tony Judt, Epoca postbelica : O istorie a Europei dupa 1945, Editura Polirom, 2008, pg. 97
6. https://infoblog27.wordpress.com/2016/05/23/economia-mondiala-dupa-al-doilea-razboi-mondial/
7. http://www.socialstudies.org/sites/default/files/publications/se/5704/570405.html
8. https://ro.scribd.com/doc/81063699/Economia-Dupa-Al-Doilea-Razboi-Mondial
9. http://www.stiri-economice.ro/economia_romaniei_dupa_al_doilea_razboi_mondial_1945-1965.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!