Implicarea ONU in Solutionarea Crizei din Kuweit si Urmarile Acesteia in Orientul Mijlociu

Extras din proiect Cum descarc?

1. ISTORIC 
Traim intr-o era a globalizarii, cand totul se reduce la colaborare. Securitatea internationala a devenit o problema importanta si oricare tulburare a acesteia poate determina dezechilibre economice sau probleme politice care afecteaza in primul rand populatia, acestea putand fi extinse la nivel global. Crearea unei organizatii care sa previna aparitia acestor probleme si care sa le gestioneze in cazul existentei lor, a devenit tot mai necesara.
Definirea unei organizatii internationale este mai greu de realizat, intrucat acestea sunt foarte variate datorita scopurilor si obiectivelor lor diverse care acopera domenii diferite. Conform uneia din variatele definitii date organizatie internationale, acestea "reprezinta forme de realizare a colaborarii multilaterale intre state, in diferite domenii, intr-un cadru institutionalizat, pentru infatuirea unor obiective stabilite si pe baza unor reguli inscrise in statute si alte documente ale acestora" Una din Organizatiile care corespund coordonatelor acestei definitii este si Organizatia Natiunilor Unite care are ca scop asigurarea pacii si securitatii internationale si incurajarea colaborarii interstatale la nivel mondial.
O astfel de organizatie este cu atat mai necesara cu cat " Mediul international de securitate reprezinta un grad ridicat de instabilitate si imprevizibilitate, pe fondul redefinirii relatiilor dintre marile puteri si al cresterii libertatii de actiune a actorilor regionali, statali si nonstatali." Nevoia de a crea o astfel de structura, care sa gestioneze problemele ivite la nivel international, a fost resimtita in special dupa Primul Razboi Mondial, cand Europa a fost afectata pe toate planurile. Mai mult Europa trebuie sa faca fata mai intai aparitiei noilor poli ai puterii. "Marile state din afara Europei au profitat din plin de conflict care le-a permis sa-si mareasca productia industiala si agricola sa le ia europenilor numeroase piete de desfacere, mai ales in Asia si sa-si imbunatateasca simtitor balanta de plati. Principalele beneficiare au fost Japonia care a vandut in China, in India, in Asia de sud-est produse pe care Europa nu le putea furniza si a exportat in tarile beligerante material de razboi marindu-si de cinci ori productia industiala, Canada, care a trimis in Europa produsele sale forestiere si metalurgice, dar mai ales Statele Unite, al caror venit national si productie de otel s-au dublat, iar tonajul flotei comerciale s-a marit de patru ori intre 1913- 1918. Aceste schimbari au dus in domeniul financiar la o rasturnare totala a pozitiilor de dinainte de razboi. Europa, odinioara bancherul lumii, este acum obligata sa faca imprumuturi externe" 
Nu numai ca Europa iese din razboi ruinata si plina de datorii, dar " In majoritatea tarilor europene, razboiul a provocat mutatii importante in structurile sociale in mod diferit si inegal in functie de categoriile existente. Printre cei mai afectati se afla cei care au venituri fixe, incepand cu rentierii pe care i-a ruinat inflatia , o parte a claselor mijlocii se trezeste lipsita de resurse materiale, declasata, impinsa cate <proletarizare> si pornita impotriva statului liberal, considerat responsabil de acest dezastru 
Lumea taraneasca constituie un univers deosebit. O parte a taranilor au profitat de cresterea continua a preturilor la produsele alimentare si si-au cumparat pamant. Dar multe dintre micile intreprinderi rurale nu au rezistat la lipsa de profit provocata de mobilizarea unei parti a maini de lucru familiale si de scaderea productivitatii datorita lipsei de ingrasaminte si de material agricol" Europa se afla intr-o situatie critica, iar principiul care se aplica inainte pentru asigurarea securitatii, Principiul echilibrului de Putere, va fi inlocuit de Principiul Securitatii Colective, intrucat granitele nationale nu mai reprezinta garantul securitatii, iar razboiul nu mai reprezinta o simpla lupta a statelor cu arme rudimentare pentru a cuceri noi teritorii si pentru a-si asigura hegemonia. 
La recomandarea presedintelui Woudrow Wilson ia nastere Liga Natiunilor a carei principale obiective erau cooperarea internationala, pacea si securitatea globala si respectarea dreptului international. " Liga Natiunilor a fost creata cu scopul expres de a implementa dreptul international, de-a pedepsi agresiunea, totusi, s-a dovedit neputincioasa in fata fascismului" 
Esecul Ligii Natiunilor avea sa se materializeze in izbucnirea celui de al Doilea Razboi Mondial, cand organizatia nu a reusit sa infraneze ambitiile lui Hitler care dorea sa faca din Germania principala forta economica si politica a continentului european. De fapt credibilitatea Ligii devenise incerta o data cu esecul inregistrat in cazul crizei manciuriene si etiopiene, dizolvarea ei fiind doar o problema de timp.


Fisiere in arhiva (2):

  • Implicarea ONU in Solutionarea Crizei din Kuweit si Urmarile Acesteia in Orientul Mijlociu
    • CAPITOLUL AL II.doc
    • univers..doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!