Napoleon Bonaparte

Extras din proiect Cum descarc?

Napoleon Bonaparte (Fig. 1.) s-a nascut ca al doilea din cei sapte copii, in casa Buonaparte din orasul Ajaccio, Corsica, pe 15 august 1769, un an mai tarziu dupa ce insula fusese transferata Frantei de catre republica Genova. El s-a numit initial Napoleone di Buonaparte, prenumele provenind de la un unchi care fusese omorat in timp ce lupta impotriva francezilor, insa mai tarziu a adoptat numele de Napoleon Bonaparte, cu o 
rezonanta mai accentuata in limba franceza . Fig. 1. 
Familia corsicana Buonaparte isi avea originile in mica nobilime italiana care emigrase in Corsica in secolul al XVI-lea. Tatal sau, Nobile Carlo Buonaparte, un avocat, a fost numit reprezentantul Corsicii la curtea lui Ludovic al XVI-lea in 1777. Influenta dominanta in copilaria lui Napoleon a avut-o mama sa, Maria Letizia Ramolino, a carei disciplina ferma a temperat un copil turbulent. El avea un frate mai mare, Joseph, si sase mai mici: Lucien, Elisa, Ludovic,Pauline, Caroline si Jerome. Napoleon a fost botezat catolic cu putin timp inainte de a implini doi ani, pe 21 iulie 1771 la Catedrala Ajaccio.
Originea nobila a lui Napoleon, veniturile si cunostintele familiei i-au oferit oportunitati mai importante de studiu decat cele disponibile unui corsican tipic din acea vreme. In ianuarie 1779, Napoleon a fost inscris la o scoala teologica din Autun, in Franta continentala, pentru a invatafranceza, iar in mai a fost admis la academia militara de la Brienne-le-Chateau. Vorbea cu un accent corsican pronuntat si nu a invatat niciodata sa scrie corect. Napoleon era tachinat de catre ceilalti studenti din cauza accentului sau, prin urmare s-a concentrat si mai mult pe studiu. Un examinator a observat ca Napoleon ,,s-a distins intotdeauna prin talentul sau la matematica. Are cunostinte destul de bune despre istorie si geografie... Acest baiat ar deveni un marinar excelent." Dupa ce si-a terminat studiile la Brienne in 1784, Napoleon a fost admis la Ecole Militaire, o scoala militara de elita din Paris; acest lucru a pus capat ambitiei sale navale, care il facuse sa ia in considerare inrolarea in Marina Regala britanica. In loc de aceasta s-a specializat pe profilul de ofiter de artilerie si a trebuit sa termine cursurile de doi ani intr-unul singur, deoarece moartea tatalui sau ii redusese veniturile. A fost examinat de faimosul om de stiinta Pierre Simon Laplace, pe care mai tarziu Napoleon l-a numit senator.
Devenit absolvent in septembrie 1785, Bonaparte este numit ofiter cu gradul de sublocotenent in regimentul de artilerie La Fere. A servit in garnizoanele de la Valence si Auxonne pana dupa izbucnirea Revolutiei Franceze in 1789, desi in aceasta perioada a fost in permisie timp de aproape doua luni in Corsica si Paris. Un nationalist corsican fervent, Bonaparte i-a scris liderului corsican Pasquale Paoli in mai 1789: ,,Pe cand natiunea pierea, m-am nascut eu. Treizeci de mii de francezi au fost vomitati pe malurile noastre, inecand tronul libertatii in valuri de sange. Astfel arata privelistea odioasa care a fost prima ce m-a impresionat." 
A petrecut primii ani ai Revolutiei in Corsica, luptand intr-o batalie complexa intre regalisti, revolutionari si nationalistii corsicani. El a sprijinit factiunea revolutionara iacobina, a castigat gradul de locotenent-colonel si comanda unui batalion de voluntari. Dupa ce depasise termenul permisiei si a condus o revolta impotriva unei armate franceze din Corsica, a reusit totusi sa convinga autoritatile militare din Paris sa-l promoveze in gradul de capitan in iulie 1792. S-a intors in Corsica din nou si a intrat in conflict cu Paoli, care hotarase sa se desparta de Franta si sa saboteze un asalt francez asupra insulei sardiniene La Maddalena, unul dintre liderii expeditiei fiind chiar Bonaparte. Acesta si familia sa au trebuit sa fuga in Franta continentala in iunie 1793 din cauza inrautatirii relatiilor cu Paoli.
Nici un alt om, cu exceptia, poate, a lui Alexandru Macedon, nu si-a influentat atat de decisiv epoca precum a facut-o Napoleon Bonaparte (1769-1821). Viata lui este aceea a unui om exceptional dotat, care a stiut sa fructifice la maximum toate oportunitatile oferite de istorie. Fara Revolutia din 1789, micul caporal, cum cu atata dragoste il alintau soldatii sai, nu ar fi reusit sa depaseasca probabil gradul de colonel, sfarsindu-si cariera in cine stie ce burg prafuit din Normandia sau Gasconia, in calitate de comandant de garnizoana. Revolutia insa a descatusat energiile oamenilor, in general ale celor tineri, punandu-le in valoare, modificand ierarhiile sociale si promovand competenta in locul originii. Napoleon nu a fost singurul caz, el alaturandu-se unei lungi liste din care putem sa-i citam pe Hoche, Marceau, Jourdan, Bernadotte, Lannes, Lefebvre, ca sa ne referim doar la segmentul militar al societatii franceze .


Fisiere in arhiva (1):

  • Napoleon Bonaparte.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Brandys Marian, Contesa Walewska si Napoleon, Editura Junimea, Iasi, 1973.
2. Brestein Serge, Milza Pierre, Istoria Europei, vol. III, Editura Institutul European, Bucuresti, 1999.
3. Castelot Andre, Viata lui Napoleon, vol. I, II, Editura Politica, Bucuresti, 1970.
4. Stiles Andrina, Napoleon, Franta si Europa, Editura ALL, Bucuresti, 1995.
Surse internet
1. http://www.biography.com/people/napoleon-9420291


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!