Razboiul din Afganistan

Cuprins proiect Cum descarc?

I Introducere
II Interventia sovietica in Afganistan
III A patra generatie de razboi Modern
IV Concluzii


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Impactul razboiului rece asupra prezentului si chiar viitorului comun al omenirii este mai important decat s-ar putea crede la prima vedere:
In timpul razboiului rece s-a format generatia de lideri care conduc astazi majoritatea statelor lumii si in special principalii actori din arena internationala.
Razboiul rece nu a fost un eveniment planificat sau aniticipat de catre principalii actori ce au participat la el, razboiul rece are consecinte ce isi pun amprenta pe evenimentele ce i-au succedat.
Afganistanul este una dintre cele mai sarace tari de pe glob, si asta in ciuda faptului ca in subsolurile sale se afla cantitati uriase inca neexploatate de pietre pretioase, carbune, minereuri feroase si petrol. Un studiu recent arata ca aproximativ 95% dintre resursele naturale ale Afganistanului au ramas neatinse.
Afganistanul detine o importanta geostrategica deosebita, fiind puntea de legatura dintre sudul, centrul si sud-estul Asiei. Totusi, exact acest lucru a atras in intreaga istorie numerosi "cuceritori". 
In Razboiul Afgano-Sovietic fortele implicate au fost Consiliul Democratic Republican sustinut de fortele sovietice si rebelii islamisti Mujahedini. Rebelii au fost sustinuti din mai multe parti printre care si Statele Unite ale Americii, Arabia Saudita, Pakistan precum si alte state musulmane, in contextul Razboiului Rece. 
Desfasurarea de trupe militare sovietice a inceput in 25 decembrie 1979. Ultimele trupe au fost retrase intre 15 mai 1988 si 15 februarie 1989. Datorita costului mare si a inutilitatii acestui conflict, razboiul din Afganistan a fost deseori asemanat cu Razboiul din Vietnam.
Interventia sovietica in Afganistan
Criza provocata de interventia soviectica in Afganistan este o criza internationala de un cu totul alt tip, deoarece in ea a fost angajat direct unul din protagonistii principali ai razboiului rece.
Ea ramane totusi o criza periferica intrucat confruntarea nu a fost directa, intre URSS si SUA, chiar daca acestea din urma si-au simntit amenintarea, in mod direct, unele interese de securitate.
La 17 iulie 1973, regele Muhammad Zair Sah este inlaturat de la putere, dupa patruzeci de ani de domnie, iar monarhia este abolita.
Afganistanul se proclama republica, iar varul fostului suveran, Muhammad Daud, fost prim-ministru, devine primul presedinte al statului instaurand un regim autoritar.
La 27 aprilie 1978 are loc o lovitura de stat, iar puterea este preluata de Consiliul Democratic Republican, de orientare comunista si prosovietica, condusa de Nur Muhammad Tarkai, care proclama Afganistanul republica democratica.
Masurile de reforma radicala a structurilor sociale traditionale adoptate de noua conducere politica intampina opozitia populatiei islamice conservatoare, ce degenereaza intr-o indarjita rezistenta armata in timpul careia a fost ucis si ambasadorul american la Kabul.
Au mai fost ucisi aproximativ 50 de consilieri sovietici, in localitatea Herat, in apropierea granitei cu Iranul.
Luptele pentru putere intre diferitele factiuni ale partidului de guvernamint duc la uciderea lui Nur Muhammad Taraki, in septembrie 1979, si apoi la cea a succesorului sau, Hafiz Ullah Amin , in luna Decembrie 1979.


Fisiere in arhiva (1):

  • Razboiul din Afganistan.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!