Rusia si Vecinatatea Apropiata

Cuprins proiect Cum descarc?

o Rusia - de la inceputurile statale la URSS 
o Prabusirea URSS
o Evolutii geopolitice si geostrategice in fosta URSS
o Rusia: -- Disputele teritoriale
-- Relatiile externe 
o Ucraina
o Armenia
o Belarus
o Azerbaidjan
o Estonia
o Georgia
o Kazahstan
o Kirgizstan
o Letonia
o Lituania
o Republica Moldova 
o Turkmenistan
o Uzbekistan


Extras din proiect Cum descarc?

Rusia- de la inceputurile statale la URSS 
Rusia este cea mai intinsa tara din lume (17.075.200 km2) ,avand un teritoriu aproape de doua ori mai mare decat teritoriul celei de-a doua tari ca intindere, Canada. In ciuda intinderii sale, Rusia este a opta tara din punct de vedere al numarului de locuitori (142.905.200 locuitori). 
,,Din punct de vedere geopolitic, Rusia are o relevanta unica in lume, prin pozitia sa in cadrul continentului euroasiatic (EURASIEI), la interferenta marilor civilizatii, un stat fara analog,care prin caracteristicile fundamentale apartine deopotriva Europei si Asiei. Concomitent, din aceasta imbinare a rezultat un spatiu etnocultural specific, care nu poate fi considerat in exclusivitate nici european,nici asiatic."(1)
Inceputul acestui stat este marcat ca fiind intre secolele VI-IX, atunci cand slavii de rasarit populeaza Dvina, Nipru, Oka si Volga Superioara, punand bazele astfel, statului vechi rus, cu centrul la Kiev, in secolul al IX-lea; rolul de intemeietor al primului stat al slavilor de rasarit cu resedinta la Kiev ii este atribuit semilegendarului vareg Rurik.
Statul nou intemeiat atinge apogeul in timpul domniei lui Vladimir I Sveatoslavici (950-1015) si Iaroslav I cel Intelept (1016-1018,1019-1054), pentru ca in secolul al XII-lea sa se destrame in mai multe cnezate, facilizind astfel cucerirea tarii de catre mongoli (1237-1240), care au intemeiat in acest spatiu Hanatul Hoardei de Aur. Dominatia acestora a impiedicat dezvoltarea Rusiei, izoland-o de restul Europei. Ca urmare, centrul de greutate al puterii politice si militare a slavilor de rasarit se plaseaza, in secolele XIV-XV, spre nord-est, in regiunea Moscovei.
Unificarea Rusiei se produce intre secole XIV-XVI in jurul Marelui Cnezat al Moscovei. Emanciparea definitiva a Rusiei de sub dominatia mongola se produce in timpul domniei cneazului Moscovei, Ivan al III-lea(1462-1505), Hanatul Hoardei de Aur destramindu-se in hanatele: Kazan, Astrahan si Crimeea.
Cea mai mare intindere a Rusiei se produce in timpul lui Ivan cel Groaznic (1533-1584), care isi ia titlul de tar, pune bazele autocratismului si include in Rusia hanatele tatare: Kazan si Astrahan si inaugureaza cucerirea Siberiei. Dupa o perioada de anarhie interna, in care intervin atat Polonia, cat si Suedia, este ales tar, in anul 1613 Mihail Romanov. Acesta intemeiaza noua dinastie a Romanovilor (1613-1917) si pune bazele monarhiei absolutiste, Rusia devenind astfe un imperiu multinational.
,,Mutarea scaunului metropolitan de la Vladimir la Moscova (1326), apoi ridicarea acestuia la rang patriahal (1589), transforma in secolul al XVI-lea, Rusia in singura mare putere ortodoxa suverana a Europei. Rusia revendica mostenirea Bizantului, iar Moscova se erijeaza in cea de-a ,,treia Roma,,.
In timpul lui Petru I cel Mare (tar 1682-1721, imparat 1721-1725), Rusia cunoaste o remarcabila inflorire economica si se infaptuiesc ample reforme care urmaresc modernizarea societatii si a institutiilor dupa modelul vest-european. Rusia infrange in Razboiul Nordic (1700-1721), in alianta cu Danemarca si Polonia, armata regelui
(1) Negut Silviu , "Introducere in geopolitica ", Meteor Press, Bucuresti, 2007, pag. 70
Suediei, Carol al XII-lea si obtine astfel iesirea la Marea Baltica. Aici este fondat in 1703 orasul Sankt Petersburg ,care devine noua resedinta imperiala."(2)
In acesta perioada s-au conturat liniile de forta ale expansionismului tarist: in nord, in directia Marii Baltice; in Est, in Asia Centrala si spre apus, in regiunea Marii Negre si a spatiului danubiano-balcanic, cu tinta finala Constantinopolul si iesirea la Marea Mediterana.
Circula un ,,Testament al lui Petru", contestat insa, de catre rusi. In ,,Testament" sunt cuprinse obiectivele geopolitice pe care Petru I cel Mare, dorea sa le duca la indeplinire urmasii sai,unele dintre acestea sunt urmatoarele:
,,A se amesteca la tot prilejul in toate pricinile din Europa, mai virtos in cele din Germania,care fiind mai cu apropiere,o intereseaza mai cu seama.
A se viri in Polonia,a hrani in ea tulburari necontenite si a-i cistiga cu bani pe cei mai puternici dintre ei(...)a viri osti rosienesti in Polonia si a le tine vremelniceste pina la prilejul de a ramine acolo pentru totdeuna(..).
A lua cit s-ar putea mai mult Suediei si a sti cum sa faca ca insasi ea,Suedia sa-i deschida razboi,spre a-i gasi pricina de a o subjuga(...)."
Un rol important in transformarea Rusiei il are nemtoaica Sofia-Augusta-Frederika de Anhalt-Zerbst. Dupa ce isi inlatura sotul de la tron (tarul Petru al III-lea), domneste autoritar timp de 34 de ani,sub numele de Ekaterina a II-a, supranumita ,,cea Mare". A contribuit la intarirea statului si a dus o politica externa extrem de abila .In anul 1783 ,sunt cucerite Crimeea si stepele nord-pontice,hotarul apusean fiind stabilit pe Nistru, Rusia dobandeste acces la Marea Neagra. Rusia impinge hotarele sale pina in Europa Centrala, prin anexarile rezultate in urma celor trei impartiri ale Poloniei(1772,1793,1795).
Rusia obtine numeroase victorii in secolele XVIII-XIX in razboaiele impotriva Imperiului Otoman, a Persiei; participa la coalitiile antinapoliene,iar in urma Congresului de la Viena (1814-1815), devine unul dintre promotorii Sfintei Aliante.
In Balcani, Rusia se confrunta cu Imperiul Habsburgic si cu ostilitatea Marilor Puteri (interesate in mentinerea echilibrului european).
In Razboiul Crimeei(1853-1856) Rusia este infrinta de Turcia, aflata in alianta cu Marea Britanie si Franta, insa iese victorioasa in razboiul ruso-turc (1877-1878). Daca expansiunea rusa a fost posibila datorita sistemului serbiei, aceasta structura a determinat o intarziere in plan economic, social si cultural.
In timpul domniei tarului Nicolae al II-lea (1894-1917), Rusia se aliaza cu Marea Britanie si cu Franta, alcatuind Tripla Alianta. Criza societatii, infrangerea in razboiul ruso-japonez(1904-1905) si alti factori duc la izbucnirea revolutiri burghezo-democrate (1905-1906) ,reprimata de autoritatile tariste. Inrautatirea situatiei interne si infrangerile suferite pe front, in razboiul impotriva Germaniei, Austro-Ungariei si Turciei, duc la izbucnirea revolutiei soldate cu inlaturarea tarului in februarie 1917.
La 7 noiembrie 1917 ,puterea este preluata de Partidul Bolsevic, condus de Lenin(Vladimir Ilici Ulianov).


Fisiere in arhiva (1):

  • Rusia si Vecinatatea Apropiata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!