Soarele - Zeitati Simboluri Semnificatii la Civilizatiile Antice

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere
Zeitati Solare in mitologia civilizatiilor antice
- Mesopotamia
- Egiptul Antic
- Grecia Antica
- India
- China
- Japonia
- Mitologia slavilor
- Mitologia Romanilor
Dualismul Soare - Luna
Simbolurile Soarelui
Concluzie


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Simbolismul soarelui este toi atit de plurivalent pe cit de bogata in contradictii este realitatea solara. Chiar daca pentru multe popoare nu este el insusi un zeu - soarele se infaflseaza co o manifestare a divinitatii.
Mituri solare si cultul soarelui sunt printre cele mai timpurii forme mitologice de explicare a vietii, fiind legate structural de solaritatea evidenta a fiintei umane. In mitologia primitiva, Soarele este adesea asociat cu Luna, in epocile preagrare chiar dominat de ea cultual; exemplu Mespotamia unde era modificat raportul de importanta intre Sin, Zeul-Luna, si Shamash, Zeul- Soare. In mitologiile complexe ale civilizatiilor clasice, zeii solari devin zeii supremi, adesea creatori ai universului. De obicei personificarile solare sunt masculine, cu exceptii rare (zeita japoneza Amaterau). In unele mitologii intilnim ca Soarele este dus pe un vehiculul solar care este transformat in barca la vechii egipteni, sau car la culturile indo-europene primordiale.
Cultul soarelui a ocupat un loc central in civilizatiile stravechi, prin figurile zeilor si eroilor, ce reprezentau intrupari ale fortelor creatoare, ale izvorului vital de lumina si caldura pe care astrul il emana si il semnifica. Astfel erau Atum, Mithra, Helios, Apollo, Surya, Svarog, Viracocha,etc.
Soarele este generator de viata, iar stralucirea sa provoaca manifestarea lucrurilor. Soarele nu face doar ca lucrurile sa fie perceptibile, el figureaza totodata punctul de inceput si are functia de a masura spatiul manifestat. 
Eclipsele solare echivaleaza in multe mitologii cu stingerea definitiva a astrului, necofundata cu odihna lui nocturna: de aceea exista un ritual al implorarii, urmarind reaprinderea soarelui.
In Egipt cultul solar a fost mereu dominat (Ra, Horus, Re- Harakhty, apoi Ammon si Ammon-Re), Zeul-Soare fiind aici mai proeminent decit in toate mitologiile lumii si cumulind marile atribute de creator universal, stapin absolut si judecator suprem, iar faraonul ca reprezentant al soarelui era dator sa faca ocolul zilnic al templului lui Re, pentru ca ochiul zeului sa nu se stinga in cursul zilei printr-o eclipsa.
Zeitati Solare in mitologia civilizatiilor antice
- Mesopotamia
Shamash - Zeu babilonian complex, al fertilitatii solare, al legislatiei si justitiei, al "divinatiei patronind oracolele, profetii si prezicatorii. Shamash este adorat ca divi!nitate a osoarelui binefacator, implicit a luminii si caldurii utile solare. ). In enumerarea panteonului babilonian si in genere al mitolo!giilor din Mesopotamia, zeul selenar Nannar (alteori, Sin) il preceda mereu, nomadis-mul fiind legat mai mult de luna. Importanta Iui Shamash creste cu dezvoltarea agriculturii. Conditia populatiei stabilizate in satul agricol (inlocuind precedenta <<conditie a transhumantelor pastorale) a impus ,,O justitie intemeiata pe o legislatie riguroasa; <<cum soarele este acum factorul central al noului mod de existenta, zeul sau Shamash e investit si cu atributul de legislator divin: astfel, el capata epitetul Bel-dini (Domnul Judecatii), iar tem!plul sau se numeste Casa Judecatorului Tarii. el este Zeul-soare, secundat de zei subalterni spe!ciali (Niniby zeul solar al diminetii si al prima!verii; *Nergal, al amiezii, solstitiului de vara si arsitei); e si zeu al divinatiei, zeu oracular, zeu al fulgerului, dar mai ales devine zeul justitiei (inlaturind intunericul, fa cind lumina, el ilumineaza adevarul si face dreptate) si al echitatii; vestitul cod juridic al lui Hammurabi se declara inspirat sau revelat direct de Shamash. Reprezentat de obicei antropomorfic (adesea sezind pe tron si inminlndu-i sulul legislativ regelui Hammurabi, care sta in picioare); emblema sa era un disc solar ridieindu-se dintre doi munti. Preluat de mitologia ugarita ( mitologie feniciana)t zeul Shamash devine zeita solara Shapash, care insa nu are deceit un rol de mesagera a zeilor, de purta!toare de cuvint a zeului.
In Iran, Mithra era zeul razelor solare, iar nasterea lui se sarbatorea dupa solstitiul de iarna, cind ziua incepea sa creasca. Sarbatoarea a fost preluata mai tirziu de romani. Saturnaliile sau serbarile lui Saturn, erau ceremonii rurale ce incepeau pe 17 decembrie si durau mai multe zile. Astfel, sarbatoarea ajunge sa marcheze trecerea dintre ani. Printre cadourile oferite cu aceasta ocazie se aflau lumanari de ceara, sigillaria, care simboliza Soarele, a carui lumina devenea cu fiecare zi tot mai puternica. Ca urmare, Saturnaliile au dat nastere sarbatorilor si obiceiurilor de Craciun si Anul Nou.


Fisiere in arhiva (1):

  • Soarele - Zeitati Simboluri Semnificatii la Civilizatiile Antice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!